Maa- ja metsätalous­ministeri Leppä linjaa: Suomesta soijaton maa vuoteen 2025 mennessä

Julkaistu: , Päivitetty:

Lepän mukaan Suomeen tuotu soijarouhe on peräisin pääosin Yhdysvalloista ja Brasiliasta.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) haluaa tehdä Suomesta soijattoman maan vuoteen 2025 mennessä.

Leppä toi tiedotteessaan esiin, että Suomeen tuotu soijarouhe on peräisin pääosin Yhdysvalloista ja Brasiliasta.

Miten soijattomuus käytännössä toteutetaan?

– Me vaan jätetään se ostamatta, Leppä kommentoi asiaa IS:lle keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Jos ihmiset haluavat ostaa soijaa?

– Tietenkin, jos ihminen haluaa ostaa, niin siitä vaan, kyllähän sitä mausteena täällä on ja joissakin ruuissa tulee olemaan, mutta iso kuva on tämä.

Globaalisti soijan kasvavan kysynnän taustalla on erityisesti Kiinassa noussut lihan kulutus.

Vastatakseen kysyntään soijaviljelmiä on laajennettu ja uusien soijaviljelmien tieltä raivataan entistä enemmän etenkin Amazonin sademetsää.

– Sertifioimaton ja metsäkatoa aiheuttava brasilialainen tuontisoija ei kestä vastuullisuuskriteerejämme eikä hiilineutraaliustavoitteitamme, siksi keskusta haluaa Suomesta täysin soijattoman vuoteen 2025 mennessä, Leppä visioi.

Lepän mukaan erityisesti kotimaisella kuoritulla kauralla, teollisuuden sivuvirroilla, herneellä, rypsillä ja rapsilla tyydytetään jo nyt kotieläintuotannossa olevien eläinten valkuaisaineiden tarvetta.
Kotimainen vilja on myös itsessään hyvin valkuaispitoista. Leppä toteaa, että suomalainen maito ja naudanliha tuotetaan käytännössä jo ilman soijaa.

Suomalaista lihaa Leppä suosittelee nautittavaksi jatkossakin.

– Kyllä, ilman muuta, ehdottomasti. Jos missä, niin tässä maassa kotieläintuotanto on kestävää ja sille on paljon mahdollisuuksia.


Leppä vaatii, että Suomessa on saatava jokainen peltohehtaari aktiiviseen viljelykäyttöön. Kotimaisen valkuaisen viljelyaloja on mahdollista korottaa merkittävästi muun muassa uudistamalla tukipolitiikkaa.

Karkean arvion mukaan 80 000 hehtaarin härkäpaputuotannolla voisimme luopua soijarouheen tuonnista kokonaan, Leppä laskee tiedotteessa. Tämä on alle 4% Suomen peltopinta-alasta.

Kello 15.35: Lisätty juttuun Lepän kommentit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt