Kokoomus väläyttää välikysymystä: ”Jos hallitus ei kykene päättämään todennetusti työllisyyttä lisäävistä toimista”

Julkaistu:

Politiikka
Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan Espoossa.
Oppositioon huhtikuun vaalien jälkeen joutunut kokoomus suunnittelee välikysymystä Antti Rinteen (sd) hallitukselle.

– Kokoomus jättää hallitukselle välikysymyksen vastuullisen taloudenpidon laiminlyömisestä, jos hallitus ei budjettiriihen yhteydessä päätä sellaisista työllisyystoimista, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan kattavat budjetin menolisäysten vaikutukset, ryhmäjohtaja Kai Mykkänen (kok) sanoi.

– Pysyvät käyttömenojen lisäykset voi tehdä vasta, kun rahat on hankittu, eli työllisyystoimista on päätökset tehtyinä. Joudumme heti budjettiriihen jälkeen tekemään välikysymyksen vastuullisen taloudenpidon laiminlyömisestä, jos hallitus ei kykene päättämään todennetusti työllisyyttä lisäävistä toimista, Mykkänen toisti puheessaan.

Kokoomus kritisoi hallitusta toimettomuudesta taloudessa. Hallitusohjelma edellyttää 60 000 uuden työpaikan luomista, mutta konkreettisia toimia hallitus on luvannut esittää vasta ensi kuun puolivälin budjettiriihessä.

Hallitus lisää pysyviä menoja ensi vuonna 1,2 miljardia euroa, mutta työllisyyden parantamiseen on Mykkäsen mukaan satsattu vain ”kymppimiljoona”.

– Rinteen hallitusohjelma on myös poikkeuksellisen korkeariskinen viritykseltään. Hallitus esittää lähes miljardin euron pysyviä menolisäyksiä jo ensi vuoden budjettiin. Ne piti rahoittaa synnyttämällä 60 000 uutta työsuhdetta. Keinoista ei kuitenkaan ole vielä mitään tietoa.

– Työllisyystoimien puolella hallitus on toistaiseksi ilmoittanut peruvansa edellisen hallituksen työllisyyden lisäämiseen tähtääviä uudistuksia. Työvoimapalveluita on luvattu lisätä, mutta hallitusohjelmassa, saati ensi vuoden budjetissa on kuitenkin tarjolla vain pieniä roposia. Jos tässä maassa joku uskoo, että tavoitteeseen päästään hallitusohjelmaan mahtuneilla panostuksilla työvoimapalveluihin ja palkkatukeen, eikä muita keinoja tarvita, pyydän ottamaan yhteyttä ja selittämään tarkemmin, Mykkänen sanoi.

Lue myös: Ex-sisäministeri Mykkänen Porvoon poliisiampumisista: ”Ruotsissa yleistynyt lähiöväkivalta pitää estää ennalta

Ensi vuoden budjetti on yli kaksi miljardia euroa alijäämäinen, ja julkisen talouden on hallitusohjelman mukaan tarkoitus olla tasapainossa vuonna 2023.

– Nyt vaan pitäisi tehdä päätöksiä. Muuten tämä miljardi (menolisäykset) lepää velkaantumisen varassa, ja sitä ei voi sallia. Miksi päädyimme ajatukseen tehdä välikysymys heti alkutaipaleella? Nyt jos hallitus niittaa kiinni lähes kaikki pysyvät menolisäykset budjettiin ja pettää omatkin puheensa, sen jälkeen sitä on vaikeampi korjata, Mykkänen sanoi.

Kokoomus ei myöskään allekirjoita hallitusohjelman kolmen miljardin euron investointipakettia, johon rahat on tarkoitus saada pääasiassa valtion omaisuutta myymällä.

– Hallitusohjelman suurin silmänkääntötemppu onkin, että tulevaisuusinvestointeihin varatut 3 miljardia euroa päädyttiin jakopolitiikan paineessa käyttämään yli kahteen sataan riviin pienehköjä juoksevien menojen lisäyksiä. Niistä osa ei ole millään tapaa tulevaisuuteen suuntaavia ja osaa ei voi sanoa investoinneiksi hyvällä tahdollakaan.

– Pysyväisluonteisia menoja tarkoittavien vaalilupausten lunastaminen kertaluonteisilla muutaman vuoden rahoilla on suorastaan moraalitonta. Järjettömintä tässä sarjassa on jopa tuhannen opettajan palkkaaminen kertaluonteisella rahalla. Kun kertaraha on käytetty, olisivat luvassa opettajien massairtisanomiset, Mykkänen totesi.

Kokoomus esitti, että valtion omaisuuden myyntituloista miljardi euroa sijoitetaan korkeakoulujen pääomittamiseen.

Kokoomus pitää kesäkokoustaan Aalto-yliopistolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt