Kansanedustaja Ano Turtiainen todisti asuvansa asunnossa – vaihtoi kuitenkin kesällä maja­paikkaa kokonaan

Julkaistu:

Viime vaalikauden sauna-asuntokohu sai edustaja Turtiaisen todistamaan eduskunnalle, että hänen vuokra-asuntonsa on tarkoitettu asumiseen.
IS selvitti viime viikolla kansanedustajien asumisjärjestelyt ja niistä aiheutuvat kulukorvaukset.

Kansanedustajien kakkosasunnoista ei löytynyt arveluttavia tapauksia. Osa kansanedustajista asuu kuitenkin huokeasti sukulaistensa, lähipiirinsä tai tuttaviensa asunnoissa vuokralla, mikä ei ole kiellettyä.

Kansanedustajien eduskunnalle toimittamista asuntodokumenteista huomiota herätti Ano Turtiaisen (ps) ilmoitus.


Turtiainen oli pyytänyt vuokranantajaltaan todistuksen, että hän asuu vuokralla asunnoksi tarkoitetussa asunnossa Espoossa.

– Vakuutan, että vuokrasopimuksessa mainittu asunto on virallisesti ASUNTO ja nimenomaan asumiskäyttöön hyväksytty asunto, Turtiaisen vuokranantaja oli kirjoittanut ilmoitukseen.

Turtiaisen vuokranantaja oli laittanut liitteeksi Espoon rakennusvalvontaviraston hyväksymän pohjapiirustuksen asunnosta. Vuokra 29 neliön asunnosta oli 670 euroa kuukaudessa.

Viime vaalikaudella kansanedustajat Ville Vähämäki (ps) ja Teuvo Hakkarainen (ps) nostattivat kohun, kun heidän Helsingin-asuntonsa paljastui virallisesti saunatilaksi.

– Eduskunta vaati tietyt faktat, kaikenmaailman todistukset piti olla isännöitsijöiltä ja muilta. Olen toimittanut ne.

– Vuokranantajalta kysyin eduskunnan vaatimia ilmoituksia. Hän ihmetteli, minkä takia. Kerroin, että ilmeisesti Hakkaraisen saunan takia. Siltä pohjalta hän laittoi ilmoituksen, Turtiainen totesi IS:lle.

Turtiainen kertoo, että hän ei enää asu Espoon vuokra-asunnossaan, vaan hän on ostanut kesän aikana oman asunnon Helsingistä.

Vähämäki ja Hakkarainen asuivat kellarihuoneistossa, joka oli yhtiöjärjestyksessä merkitty saunatilaksi. Vähämäki muutti toiseen asuntoon marraskuussa 2015, Hakkarainen asui huoneistossa liki viime vaalikauden loppuun asti.

Kaksikko nosti korotettua kulukorvausta. Maakuntien kansanedustajat voivat saada korotettua kulukorvausta 1  809 euroa kuukaudessa, jos heillä on kakkosasunto pääkaupunkiseudulla. Jos kakkosasuntoa ei ole, korvaus on 1  316 euroa.

Vähämäki maksoi eduskunnalle takaisin saamansa korotetut kulukorvaukset. Poliisi tutki Hakkaraisen ja Vähämäen asumisjärjestelyt, Hakkarainen välttyi syyteharkinnalta, Vähämäki välttyi syytteiltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt