Niinistö IS:lle Putinin kärkevistä sanoista USA:lle: ”Ohjuskoe kirvoitti uudet madonluvut”

Julkaistu:

Presidentti Niinistö on tyytyväinen Venäjän presidentin Suomen-vierailun antiin ja sanoo käyneensä tämän kanssa avointa keskustelua Ukrainasta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa harkitulla tyyneydellä Venäjän presidentti Vladimir Putinin Yhdysvalloille sen ohjuskokeesta suuntaaman saarnauksen.

– Tätä samaa on kuultu aiemminkin Venäjältä. Tuo Yhdysvaltain ohjuskoe kirvoitti uudet madonluvut, Niinistö tyytyi vastaamaan IS:n kysymykseen, tuntuiko tilanne epämiellyttävältä eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Presidentinlinnassa kävi kylmä suurvaltapoliittinen tuulahdus, kun Putinin eilisellä Suomen-vierailulla venäläismedia kysyi Yhdysvaltain sunnuntaisesta ohjuskokeesta Putinilta ja tämä käytti tilaisuuden täysimittaisesti hyödykseen.

Presidentti Niinistön kehonkieli ja ilmeet olivat suorassa lähetyksessä sen mukaiset.

Niinistö on useasti toivonut, että Yhdysvallat ja Venäjä löytäisivät tien keskimatkan ohjuksia rajoittavan INF-sopimuksen jatkolle.


Niinistö ja Putin jatkoivat keskusteluja tiedotustilaisuuden jälkeen Suomenlinnassa työillallisella myöhäiseen iltaan asti. Kaikkiaan työillallinen kesti vajaat kaksi ja puoli tuntia.

Niinistö kertoo Ilta-Sanomille olevansa Putinin Suomen -vierailuun tyytyväinen.

– Ensin virallisluonteisempia keskusteluja, sitten jatkettiin Suomenlinnassa hyvinkin avointa keskustelua. Aika totutunlainen kokonaisuus ja asiat ajankohtaisia, Niinistö luonnehtii.

Niinistö nostaa vierailusta erityisesti esiin Ukrainasta käydyn keskustelun. Hän tapaa Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zeleskyin syyskuun puolivälissä.

– Erityisesti Ukrainan osalta mentiin hyvinkin avoimen keskustelun kautta. En sanoisi olevan erityisen toiveikas, mutta ehkä oli parempia sävyjä kuin aikaisemmin, Niinistö arvioi.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta talvella 2014, ja maailmanpolitiikan ilmapiiri kiristyi. Samoista ajoista lähtien tilanne Itä-Ukrainassa on ollut myös kärjistynyt.

Ukraina nousi esiin myös presidenttien vapaamuotoisemmissa keskusteluissa Suomenlinnassa, mutta presidentti ei halua avata keskusteluja juuri sen enempää.

– Erityisesti Ukrainasta puhuttiin pitkään, mutta myös maailman tilanteesta, monelta eri kantilta.

Voitteko niitä yhtään avata?

– Aihepiirejä oli tietysti Euroopan ja Venäjän suhteet, Yhdysvaltojen suhteet – tätä suurta geopolitiikkaa, Niinistö vastasi.


Vierailun aluksi Niinistö ja Putin keskustelivat Presidentinlinnassa runsaan tunnin. Puheenaiheina olivat muun muassa Suomen ja Venäjän kahdenväliset suhteet, Suomen jätehuolto, Venäjän paluu Euroopan Neuvostoon ja muutama sana Ukrainasta.

– Kahdenvälisiä asioita oli useitakin, esimerkiksi uudet viisumikysymykset. Venäjä siirtyi sähköisiin viisumeihin, meillä pysytään paperiviisumeissa, joihin edellytetään vähän enemmän liitetietoja.

– Ja tuo jätehuolto on Venäjällä selkeä ongelma. Siellä tunnetaan kiinnostusta suomalaiseen osaamiseen. Meillä on muutakin kuin taloudellinen intressi. On hyvä, jos paikat putsataan, Niinistö kertoi iltapäivän keskusteluista.

Virallisten keskustelujen jälkeen lehdistötilaisuudessa suomalaistoimittajat kysyivät presidenteiltä muun muassa Arkangelin räjähdyksestä ja Moskovan mielenosoituksista. Myös nämä Venäjälle epämieluisammat aiheet olivat esillä presidenttien keskusteluissa.

– Arkangelista oli jo etukäteen puhetta. Putin sanoi, että nopea tiedonkulku tarpeen tämän tyyppisissä tapauksissa. Moskovan mielenosoituksista kuultiin Putinin kanta, joka ei siitä miksikään näköjään muutu, Niinistö totesi.

Julkisessa keskustelussa osa kommentaattoreista on toivonut Niinistöltä jyrkempiä kannanottoja Venäjän toiminnasta. Niinistö on kommenteissaan ollut maltillinen.

Sanoitte suurlähettiläspäivillä, että julkisesta arvostelusta on parempi pitäytyä ja ottaa asiat esille kahden kesken?

– Ei. Vaan minä totesin, että jos julkisista moitteista on jotain hyötyä, niin esitettäköön ne sitten. On oltava hyötyä myös. Ei pelkkä kritisointi – jos ei se mihinkään johda – siitä ei ole kovin hyötyä, Niinistö perusteli julkista sanankäyttöään.

Putinin eilisen vierailun tapahtumat kokonaisuudessaan löytyvät täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt