Kommentti: Putin tuli, pompotti ja uhkaili - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Putin tuli, pompotti ja uhkaili

Julkaistu: 22.8.2019 8:05

Helsinkiläiset saivat keskiviikkona kokea pienen aavistuksen siitä, millaista tavallisten venäläisten elämä on ollut pari viime vuosikymmentä presidentti Vladimir Putinin alamaisuudessa, Arja Paananen kirjoittaa.

Minne ikinä Putin suvaitseekaan saapua Venäjällä, siellä kadut suljetaan, lentoliikenne keskeytetään, kauppoja pannaan kiinni, taloja tyhjennetään ja ihmisten arkielämä sekoitetaan päivästä toiseen tuntikausiksi ilman minkäänlaisia anteeksipyyntöjä, myöhästymiskorvauksia tai ansionmenetyshyvityksiä.

Onkin mahdotonta edes yrittää laskea, kuinka monia miestyövuosia tavalliset moskovalaiset ja pietarilaiset ovat heittäneet hukkaan Putinin valtakaudella vain siksi, että Kremlin johtajan suuri ego ja yhä paheneva salamurhapelko pakottavat tavalliset kansalaiset väistymään pois Putinin tieltä.

Helsinkiin Putin tuli lopulta liki kaksi tuntia myöhässä, mikä on jopa hänen mittapuullaan varsin reipas myöhästyminen.

Tuhansille suomalaisille se merkitsi pakotettua nöyrtymistä Putinin myöhästelytaipumuksen edessä. Helsinki-Vantaalle saapuvien lentokoneiden aikataulut menivät sekaisin, matkustajalaivat joutuivat odottamaan merellä satamaan pääsyä ja autot seisoivat ruuhkissa.

Yksi odottamaan pakotetuista oli tietenkin myös Putinin vierailun isäntä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka saattoi jossain vaiheessa iltapäivää tulla miettineeksi, oliko Putinin kutsuminen Linnaan sittenkään niin hyvä ajatus.

Kultarannan puistikossa Putinin odottelu olisi sujunut paljon leppoisammissa merkeissä sekä Niinistön itsensä kannalta että tavallisten suomalaisten ärtymyksen kannalta.

Putinia itseään kutsu Linnaan todennäköisesti miellytti, sillä ulkoiset puitteet ja protokollan signaalit merkitsevät venäläisille paljon. Ei ole tietoa, halusiko Niinistö ilmaista Linna-kutsullaan jotain erityistä, mutta Kremlissä se on varmasti tulkittu jälleen yhdeksi uudeksi merkiksi Putinin voimapolitiikan menestyksekkäästä toimimisesta.

Kun vielä viisi vuotta sitten Krimin valtauksen jälkeen Euroopan unioni halusi rangaista Putinia panemalla korkean tason tapaamiset jäihin, niin nyt Suomi kutsui Euroopan unionin puheenjohtajamaana Putinin kylään Helsingin paraatipaikalle.

Presidentinlinnassa Putinin lehdistötilaisuus sujui varsin tuttujen kaavojen mukaan. Putin vaikutti aika ajoin tympääntyneeltä, katseli valtiosalin kattoon ja hieroskeli nenäänsä.

Mitään leveitä hymyjä ei presidenttien kasvoilla nähty, vaikka kumpikin kehui Suomen ja Venäjän keskinäisiä suhteita tällä hetkellä ongelmattomiksi.

Putinin kasvoilla näkyi kuitenkin varsin erikoinen hymynkare siinä vaiheessa, kun suomalaiset toimittajat kysyivät häneltä Moskovan mielenosoitusten tukahduttamisesta ja venäläisten ihmisoikeuksien laiminlyönnistä.

Vaikutti siltä, että Putin suorastaan nautti saadessaan luetella ulkoa opetellun tyylisen vastauksen, jonka mukaan Venäjällä ihmisoikeuksia kyllä noudatetaan, kun taas muualla maailmassa ja jopa Euroopassa on nähty tuhansien ihmisten loukkaantumisia ja kuolemantapauksiakin mielenosoituksissa.

Putin on kehittänyt ”whataboutismista” todellisen taiteenlajin ja suurissa lehdistötilaisuuksissa hän pääsee loistamaan yksin näillä vastauksillaan, sillä läsnä oleville toimittajille ei anneta mahdollisuutta esittää mitään jatkokysymyksiä eikä vasta-argumentteja.

Lehdistötilaisuuden vakavin ja ikävin puoli käsitteli asevarustelua, johon Venäjä on Putinin mukaan pakotettu Yhdysvaltain toimien vuoksi.

Kun suomalaiset toimittajat kysyivät Putinilta Arkangelin alueella tapahtuneesta ydinsäteilyonnettomuudesta ja mahdollisten uusien asekokeiden aiheuttamasta huolesta Suomen turvallisuudelle, ei Putinilta juuri myötätuntoa tavallisten suomalaisten säteilyhuolille herunut.

Sen Putin kuitenkin myönsi, että onnettomuustilanteiden varalle tiedonkulkua olisi kenties syytä parantaa, vaikka Venäjän sotasalaisuuksien vuoksi vapaa tiedonvaihto ei olekaan mahdollista.

Selvääkin selvemmäksi tuli, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat nyt asevarustelukilvassa, jonka kärsijöiksi ja koekaniineiksi me eurooppalaiset olemme vaarassa joutua. Putin antoi esimerkiksi ymmärtää, että Venäjä tulee vastaamaan Yhdysvaltain vastikään tekemään ohjuskokeeseen ”peilikuvamaisin toimin” eli siis käytännössä omin uusin ydinasekokein ja uusia aseita kehittelemällä.

– Me olemme valmiit dialogiin, mutta Venäjän turvallisuus tulee olemaan luotettavasti taattu, Putin julisti sävyyn, jota ei voi pitää minään muuna kuin peiteltynä uhkauksena.

Suomen, Euroopan ja koko muun maailman turvallisuudelle Putinin ”turvallisuuslupaus” tietää entistä ikävämpiä aikoja.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?