IS selvitti kansanedustajien asumisjärjestelyjä – korotettua kulukorvausta saavilla poikkeuksellisen matalia vuokria

Julkaistu: , Päivitetty:

Heikki Autto (kok) maksaa äitinsä omistamasta asunnosta vuokraa vain 400 euroa.
Osa asumisen perusteella korotettua kulukorvausta saavista kansanedustajista maksaa IS:n selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla sijaitsevista kakkosasunnoistaan poikkeuksellisen matalia vuokria.

Esimerkiksi Nokian kotikunnakseen merkinnyt Marko Asell (sd) maksaa Vantaalla sijaitsevasta 51 neliön asunnostaan vuokraa vain 100 euroa kuukaudessa.

– Olen alivuokralaisena kaverin asunnossa, kunnes löydän oman. Olen käynyt katsomassa lukuisia asuntoja ja jättänyt tarjouksenkin muutamasta. Olen yöpynyt asunnossa keskimäärin kerran kuussa tähän mennessä, joten vuokrahintakin on siihen nähden kohdallaan, Asell viestittää IS:lle.


Asell kertoo toimineensa samalla tavalla aloittaessaan ensimmäistä kansanedustajakauttaan 2007 ja löytäneensä tuolloin sopivan kakkosasunnon neljässä kuukaudessa.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo pistäneensä merkille, että Asellin vuokra on matalalla tasolla, mutta ei näe asiassa huomautettavaa.

– Luulenpa, että melkein kaikki muut maksavat selvästi enemmän kuin kulukorvauksessa on varattu. Laissa ei aseteta kulutasoa mihinkään: jos on isot kulut, niin siitä ei saa hyvitystä ja jos on pienet kulut, niin siitä ei vähennetä.

Vantaalla asuvista, Asellin tavoin korkeinta 1809 euron kulukorvausta saavista edustajista esimerkiksi Kaisa Juuso (ps) maksaa 90 neliön paritalostaan 1400 euroa kuukaudessa ja Mari-Leena Talvitie (kok) 87,5 neliön asunnostaan 1 320 euroa kuukaudessa.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kaikkiaan 113 kansanedustajaa saa tällä hetkellä asumisensa perusteella kulukorvausta 1 809 euroa kuukaudessa: asunnon osuus 1 809 euron kulukorvauksesta on 493 euroa.

Korkeinta kulukorvausta saavat ne maakuntien kansanedustajat, joilla on edustajantoimen hoitamista varten omistus- tai vuokra-asunto Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa tai Vantaalla.

Uudenmaan vaalipiiristä valitut kansanedustajat saavat kulukorvausta 1316 euroa, jos heidän asuntonsa on yleistä kulkutietä käyttäen kauempana kuin 30 kilometrin päässä Eduskuntatalosta.

Rajaus johtaa tilanteisiin, jossa lähellä toisistaan asuvat kansanedustajat saavat erilaisen määrän kulukorvausta: esimerkiksi Uudellamaalla Hyvinkäällä asuva Leena Meri (ps) saa kulukorvausta 1316 euroa ja Kanta-Hämeessä Riihimäellä asuva Päivi Räsänen (kd) saa kulukorvausta 1809 euroa kuukaudessa.

Heikki Auton (kok) tapaus osoittaa, että Helsingissäkin voi asua edullisesti.

Lapin vaalipiiristä eduskuntaan ponnistanut Autto maksaa 20 neliön asunnostaan vuokraa 400 euroa kuukaudessa. Syynä on se, että asunnon omistaa Auton äiti. Autto kertoo, että hänen piti tehdä keväällä nopeasti asuntojärjestelyitä, jotta hän sai ”katon pään päälle”.


Autto toimi ensimmäisen kerran kansanedustajana kaudella 2011–2015, jolloin Autto hankki Helsingin Pitäjänmäestä asunnon. Asunto piti myydä, kun Autto putosi eduskunnasta 2015.

Nyt neljän lapsen isä aikoo hankkia jälleen etelästä omistusasunnon, kuten lukuisat maakuntien kansanedustajat ovat jo tehneet.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kouvolasta kotoisin oleva Ville Kaunisto (kok) maksaa niin ikään verrattain matalaa, 455 euron vuokraa Helsingissä sijaitsevasta 70 neliön kakkosasunnostaan.

– Vaimon sukulaissuhteet edesauttoivat asiaa. Varmistin eduskunnasta, mikä on sääntö ja sieltä todettiin, että periaatteessa ei ole mitään sääntöä. Vuokra on yhtiövastikkeen suuruinen.

Raimo Piiraisen (sd) vuokranantajana on Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. Piirainen maksaa vuokraa Helsingissä sijaitsevasta 33 neliön asunnostaan 620 euroa kuussa.

Samassa haarukassa on Hannakaisa Heikkisen (kesk) vuokra – Heikkinen maksaa Helsingissä sijaitsevasta 45 neliön kakkosasunnostaan vuokraa 650 euroa, kun taas esimerkiksi Hanna Holopainen (vihr) pulittaa 52,5 neliön kakkosasunnostaan Helsingissä vuokraa 1300 euroa kuukaudessa. Katri Kulmuni (kesk) maksaa 44,5 neliön asunnosta vuokraa 760 euroa.


Pirkan­maalainen Sofia Vikman (kok) on ilmoittanut eduskunnalle kakkos­asunnokseen aviopuolisonsa Espoossa sijaitsevan asunnon.

Vikmanin liitteistä löytyy Carunalle sähkön­siirrosta maksettuja laskuja, koska eduskunta on halunnut todisteita siitä, että Vikman on tarvinnut Espoossa sijaitsevaa asuntoa edustajan­tehtävässään.

Se, että asunnon omistaa Vikmanin puoliso, ei ole Rauhion mukaan peruste evätä Vikmanilta korotettua kulukorvausta.


Tavanomaista on, että kansanedustajalle asunnon vuokraa toinen kansanedustaja. Pasi Kivisaaren (kesk) vuokranantajana on eduskunnasta pudonnut Juha Rehula (kesk): vuokra 22,5 neliön asunnosta on 700 euroa.

Veikko Vallinin (ps) vuokranantaja on Ville Tavio (ps): vuokra 20 neliön asunnosta on 750 euroa kuussa. Riitta Mäkisen (sd) vuokranantaja on Saara-Sofia Sirén (kok): vuokra 24 neliön asunnosta on 915 euroa kuussa.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Vuosi sitten kohistiin Teuvo Hakkaraisen (ps) ja Ville Vähämäen (ps) sauna-asumuksesta, joka sijaitsi Taka-Töölössä Helsingissä.

Asumus ei vastannut maankäyttö- ja rakennusasetuksessa sekä rakentamismääräyskokoelmassa työhuoneelle asetettuja vaatimuksia.

Rauhio sanoi Iltalehdelle tuolloin, että edustajan kakkosasunto saa olla halpa, mutta ”pahvilaatikossa parvekkeella” ei täytä kakkosasunnolle asetettuja kriteereitä.

Kohun jäljet näkyvät Ano Turtiaisen (ps) eduskunnan hallinto- ja palveluosastolle toimittamassa liitteessä, jossa vuokranantaja vakuuttaa, että Turtiaiselle vuokrattu asunto ”on virallisesti asunto”. Espoossa sijaitsevan asunnon yhteydessä on liiketiloja, joiden sijaintia havainnollistetaan pohjapiirrustuksessa.

Pertti Rauhio, meneekö eduskunnan raja siinä, jos kansanedustajan kakkosasunto ei tosiasiassa ole virallisesti asunto?

–Siitä (viime vuoden asumiskohusta) sukeutui asian selvittäminen ja asia ratkesi sillä tavalla, että kyseiset edustajat vaihtoivat asumismuotoaan. Ratkaisut ovat hyvin moninaisia, mutta kun pidetään kiinni lain perusasioista, kanslia ei asiaan puutu, Rauhio sanoo.

22.8. klo 9.52: Juttuun lisätty taustoja viime vuoden asumiskohusta. Lisätty juttuun myös maininta siitä, että kulukorvauskäytäntö johtaa tilanteisiin, jossa lähellä toisistaan asuvat kansanedustajat saavat erilaisen määrän kulukorvausta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt