Merkeliltä Rinteelle merkitsevä katse Putinin Suomen-vierailun noustua esiin Reykjavikissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Merkeliltä Rinteelle merkitsevä katse Putinin Suomen-vierailun noustua esiin Reykjavikissa

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen pääministeri Antti Rinne pohjoismaisten pääministerien ja Saksan liittokanslerin kokouksessa Reykjavikissa Islannissa 20. elokuuta 2019.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen pääministeri Antti Rinne pohjoismaisten pääministerien ja Saksan liittokanslerin kokouksessa Reykjavikissa Islannissa 20. elokuuta 2019.

Julkaistu: 20.8.2019 22:46

Saksan liittokansleri Angela Merkel myös huikkasi Rinteelle soittelevansa Britannian pääministeri Boris Johnsonin tapaamisen jälkeen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) pääsi ensimmäisessä Pohjoismaiden pääministerien epävirallisessa kesäkokouksessa vaihtamaan laajalti ajatuksia Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Merkel oli yllättäen kutsuttu kokouksen kunniavieraaksi. Kokouksessa sovittiin muiden muassa siitä, että yhteisiä keskusteluja Pohjois-Euroopan asioista käsitellään jatkossa vastaavilla foorumeilla. Rinteen ja Merkelin kemia näytti pelaavan hyvin.

Kun suomalaistoimittajien esittämästä kysymyksestä kävi ilmi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on tulossa keskiviikkona Suomen-vierailulle presidentti Niinistön luokse, Merkel loi paljonpuhuvan katseen Rinteeseen. Katse näytti siltä kuin Merkel olisi sanonut ”kappas vain”. Merkelin Venäjä-analyysi tilaisuudessa jäi kuitenkin kuulematta, kun puheenvuoroja tiukoin ottein jakanut Islannin pääministeri Katrin Jakobsdottir ohjasi kysymyksen Rinteelle, eikä antanut muille vastausvuoroa.

Rinne painotti omassa vastauksessaan Suomen tehneen Venäjälle hyvin selväksi, että Ukrainan tapahtumat eivät ole oikein ja Minskin sopimuksen ehtoihin on sitouduttava.

– Tämä on keskustelujen lähtökohta, Rinne sanoi painokkaasti.

Merkelillä oli Rinteelle asiaa myös tiedotustilaisuudesta suoraan ulos kiiruhtaessaan. Huikkaus liittyi Britannian pääministeri Boris Johnsoniin.

– Hän sanoi, että kun tapaa Johnsonin G7-kokouksessa, niin soittaa minulle sen jälkeen. Tapaan itse Johnsonin viikon sisällä ja tiedän sitten, kokouksessa on keskusteltu, Rinne valotti tilannetta.

Antti Rinne, Angela Merkel ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

Antti Rinne, Angela Merkel ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

Merkel ja Rinne toistivat, ettei EU:n kanssa neuvoteltua Britannian erosopimusta lähdetä avaamaan. Yksi pahiten hiertävistä kohdista on edelleen Pohjois-Irlannin rajaan liittyvä kysymys.

– Ei tästä näkökulmasta mitään uutta ole tulossa, mutta katsotaan nyt, mitä voitaisiin löytää ratkaisuksi. Minulla ei ole tällä hetkellä mitään ajatusta siitä, mikä voisi olla tilanteen laukaiseva tekijä, jos sellaista ylipäätään on olemassa, Rinne sanoi.

Johnson kirjoitti maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille lähettämässään kirjeessä, että niin sanottu backstop-kuvio Irlannin rajaan liittyen pitää saada pois Britannian erosopimuksesta. EU vastaa piakkoin Johnsonin kirjeeseen, ja brittipääministeri kiertää parhaillaan myymässä hallituksensa visiota EU-johtajille. Hän tapaa Merkelin huomenna Brysselissä ja myöhemmin tällä viikolla Biarritzissa G7-kokouksessa. Torstaina Johnson käy keskusteluja Emmanuel Macronin kanssa Pariisissa. Rinne puolestaan sai eilen Reykjavikiin saavuttuaan puhelun Johnsonilta. EU:n puheenjohtajamaana toimivan Suomen pääministeri ja Johnson tapaavat toisensa viikon sisällä.

Rinne kävi kokouksessa Merkelin saavuttua lyhyesti läpi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteet. Rinne kertoi saaneensa kokouksessa tukea Suomen ajamalle EU-rahojen ehdollistamiselle. Ehdollisuus koskee oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen lisäksi myös ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiä.

– Lähtökohta oli se, että meidän politiikka sai tukea myös Saksalta ja ylipäätään EU:n nettomaksajilta. Se oli hyvä viesti tänään.

Keskusteluissa oli ollut myös demokratian tulevaisuus ja miten esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa tavalliset kansalaiset voidaan pitää mukana.

– Tehdään systeemitason muutoksia valtioiden toimesta yhteistyössä keskenämme. Tämä on se perusajatus ja siitä puhuttiin pitkään, Rinne sanoi.

Tuoreimmat osastosta