Ruotsin Löfven antoi Reykjavikissä tunnustusta Niinistölle Putin-tapaamisesta: ”Se on merkityksellistä meille kaikille”

Julkaistu:

Islanti
Stefan Löfvenin mukaan tapaamisia tarvitaan ja Ruotsi kokeilee nyt erilaisia kanssakäymisen muotoja.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven antoi Pohjoismaiden pääministerien kesäkokouksessa Reykjavikissa presidentti Sauli Niinistölle tunnustusta siitä, että hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinia säännöllisesti. Asia nousi esiin, koska Putin saapuu keskiviikkona Suomeen Niinistön vieraaksi.

– On valtavan hyvä, että Suomella on sellainen suhde, että Niinistö tapaa Putinia. Se on merkityksellistä meille kaikille. On myöskin niin, että siitä perinteestä kummuten, että Venäjä ja Suomi sijaitsevat siellä missä sijaitsevat, ovat naapureita ja käyneet dialogia pitkään, nämä kaksi presidenttiä tapaavat.

IS kysyi Löfveniltä, olisiko Ruotsin mahdollista kutsua Putin kylään vai onko traditio Venäjän presidentin vierailuista vai onko se vain suomalaisten hoidettava asia.

– Vastasin kyllä kutsuun ja kävin itse heidän Itämeri-seminaarissaan keväällä Pietarissa. Me haluamme luoda hyvän suhteen. Ulkoministeri Margot Wallström on ollut Moskovassa tapaamassa kollegaansa. Kokeilemme erilaisia kanssakäymisen muotoja. Meillä ei ole mitään konkreettista suunniteltuna, mutta periaatteesta meillä ei ole mitään tapaamisia vastaan. Tapaamisia tarvitaan, jotta dialogia voi jatkua, Löfven sanoi.


Ruotsi jäädytti välinsä Venäjään Krimin anastamisen jälkeen ja oli asiassa yksi tiukinta linjaa vetäneitä EU-maita. Viime aikoina Ruotsi on kuitenkin pyrkinyt hakemaan aiempaa aktiivisemmin dialogia ja siitä kielivät Löfvenin ja Wallströmin Venäjälle tekemät matkat.

Löfven piti hänelle esitetystä kysymyksestä, jossa kysyttiin, miten jännitteitä Itämerellä voitaisiin lieventää.

– Aivan liian usein keskustelu keskittyy siihen, miten sotilaallista puolustuskykyä voidaan lisätä. Sekin on tärkeää ja Ruotsi tekee sitäkin, mutta meidän pitää myöskin miettiä, miten jännitteitä liennytetään.


Löfvenin mukaan yksi asia, missä Venäjän kanssa voitaisiin tehdä yhteistyötä ovat ilmasto- ja ympäristökysymykset.

– Venäjä sijaitsee siellä, missä sijaitsee ja me myös. Meillä on oltava hyvä suhde. Toinen aihepiiri voi olla people to people: kuinka ihmiset pääsevät toistensa kanssa yhteyksiin. Meidän pitää tehdä kaikkemme jännitteiden vähentämiseksi.

Pohjoismaiden pääministerien kesäkokoukseen osallistui tällä kertaa poikkeuksellisesti kunniavieraana Saksan liittokansleri Angela Merkel. Pohjoismaat ja Saksa sopivat kokouksessa pyrkivänsä tiivistämään keskusteluja yhteistyöstä pohjoisella alueella. Löfven nosti merkittävimpänä Reykjavikissa esillä olleena teemana esiin yhteistyön ilmastokysymyksissä.

– Meillä on tarve tehdä tästä mahdollisuus. Kuvata kiertotaloutta tulevaisuuden kannalta tärkeänä. Ei uhkana tai esteenä, vaan upeana mahdollisuutena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt