Niinistö huomisesta Putinin vierailusta: ”En voi hävittää päätarkoitusta puhumalla kaikki pienemmät asiat ensin läpi”

Julkaistu:

Presidentti vastasi toimittajien kysymyksiin suurlähettiläspäivien yhteydessä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomella ja Venäjällä ei ole nyt mitään suuria kahdenvälisiä kysymyksiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu huomenna Suomen -vierailulle.

– Ei meillä tällä hetkellä ole mitään erityistä. Ei ainakaan mitään erityisongelmaa, niin kuin joskus männävuosina. Luulen, että on paremminkin vallitsevan tilanteen kertaamista. Ehkä viisumiasioita, sähköiset viisumit ja muut tulevat esille. Mitään merkittävää ei ole tapahtunut tai tapahtumassa, kahdenvälisessä tilanteessa, Niinistö kommentoi toimittajille Putinin huomisen vierailun asialistaa.

Niinistöltä kysyttiin, että ottaako hän esille Putinin tapaamisessa esimerkiksi Moskovan väkivaltaisiksi äityneet mielenosoitukset tai Arkangelin onnettomuuden, jossa Venäjän armeijan tukikohdassa kuoli viisi tiedemiestä, jotka kehittelivät ydinkäyttöistä ohjusmoottoria.


Niinistö arveli, että näistäkin asioista keskustellaan.

Niinistö on pitäytynyt virkakautensa aikana julkisesta arvostelusta.

– Monesti käy niin, että julkinen arvostelu herättää vastareaktioita. Asioita on parempi lähestyä rationaalisen rauhallisesti ja realistisesti, Niinistö perusteli toimintatapaansa.

Presidentin mielestä tärkeintä on keskusteluyhteys valtioiden välillä.

– Jos ilmenee kovin erilaisia käsityksiä tai yleistä tyytymättömyyttä, kannattaa pyrkiä keskusteluyhteyteen. Onko meistä oppimestareiksi? Se on toinen asia. Aina on hyvä kerrata omia esimerkkejä, jos on tunne, että niillä on pärjätty, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Putinin vierailun keskeisin asia on keskustella maailmanpoliittisesta tilanteesta suurvaltajohtajan kanssa.

– Kaikkein tärkeintä minun mielestä tapaamisessa on yrittää pysyä mahdollisimman tarkkaan jyvällä, mitä Venäjä ajattelee maailman kehityksestä ja geopolitiikasta. Täälläkin monet kysymykset liittyvät pienempiin yksityiskohtiin – sinänsä tärkeisiin kyllä.

– Minä en voi hävittää sitä päätarkoitusta keskustelussa puhumalla kaikki pienemmät asiat ensin läpi. Lähtökohtana on nimenomaan geopoliittinen tilanne, Ukrainan tilanne. Siitä olen nyt erityisen kiinnostunut. Tapaan (Ukrainan presidentin) Volodymyr Zelenskyin muutaman viikon päästä, ja ehkä jotain muitakin, Niinistö sanoi.

Niinistö vastaili toimittajien kysymyksiin suurlähettiläspäivillä, jossa presidentti oli aiemmin aamupäivällä pitänyt puheenvuoron.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt