Petteri Orpo sivalsi tiukan viestin Jussi Halla-aholle – vaati perussuomalaisten kurissa pitämistä ja ratkaisuja: ”Ei riitä ongelmien maalaaminen”

Orpo kehottaa Halla-ahoa pitämään kurissa väkivallan lietsonnan ja peräänkuuluttaa perussuomalaisilta ratkaisuja ongelmien maalaamisen sijasta.

Petteri Orpon (kok, kuva oik.) mukaan Jussi Halla-aholla (ps) on iso vastuu siitä, että hän pitää ”kurissa perussuomalaisten liepeillä olevaa vihaa”.

20.8.2019 12:42

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo välitti kokoomuksen johdon kokouksessa Turussa tiistaina tiukan viestin perussuomalaisille, joiden kanssa kokoomus on aloittamassa syksyllä yhteisen oppositiotaipaleen.

Orpo viittasi puheessaan perussuomalaisten kansanedustajaan Ano Turtiaiseen, joka on saanut sakkotuomion julkisesta kehottamisesta rikokseen. Turtiainen kehotti vuonna 2015 Facebook-kirjoituksessaan kohdistamaan tuhoamis- ja eliminointitoimia Suomen Punaisen Ristin toimipisteisiin.

Turtiainen totesi Länsi-Savolle, että ”tässä porukassa” tuomio on vain sulka hattuun. Halla-aho on kertonut pitävänsä Turtiaisen lausuntoa erittäin harkitsemattomana.

– Toivon todella, että hän (Halla-aho) ei anna perussuomalaisten riveissä tilaa kasvaa sellaiselle ajattelulle, jossa väkivallan lietsominen on sulka hattuun, Orpo teroitti puheessaan.

Orpo sanoi puheensa jälkeen medialle, että Halla-aholla on iso vastuu siitä, että hän pitää ”kurissa perussuomalaisten liepeillä olevaa vihaa”.

– Uskon, että Jussi Halla-aho tunnistaa tilanteen älykkäänä miehenä ja kantaa vastuuta, Orpo sanoi.

Orpo painotti, että kokoomus ja perussuomalaiset ovat kaksi aivan erilaista puoluetta, mutta kertoi pitävänsä mahdollisena sitä, että puolueet tekevät yhteistyötä oppositiossa. Orpo vaatii kuitenkin perussuomalaisilta ratkaisuhakuisempaa otetta.

– Ei riitä ongelmien maalaaminen, vaan pitää olla myös ratkaisuja, minä olen niitä kovin vähän kuullut esimerkiksi työllisyyden parantamisessa, Orpo sanoi.

Orpo arvosteli Turussa odotetusti ärhäkkäästi pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitusta. Orpon mukaan Rinteen hallitus vie Suomea kohti ”tunkkaista Korpilampea”.

– Rinteen hallituksen ohjelmaa ei voi sanoa hyvinvointiyhteiskuntaa uudistavaksi ohjelmaksi. Se on kuin ottaisi neljän vuoden köllöttelytauon ennen kuin todelliset ratkaisut on pakko tehdä, Orpo kuvaili.

Orpo tarkensi puheensa jälkeen, että köllöttelytauko viittaa ”isoon kuvaan”. Orpo kuvaili Rinteen hallituksen ohjelmaa hiekalle rakennetuksi hulppeaksi huvilaksi ja kertoi ikävöivänsä ”vanhoja vastuullisia sosialidemokraatteja”.

– Kaikki uudistukset jäihin, jaetaan vain rahaa. Kuuluisa kestävyysvaje kasvaa ja velkaantuminen lisääntyy. Se on rahalla ostetun hallitusohjelman tapa katsoa tätä tilannetta, mikä on vahingollista Suomelle, Orpo sätti.

Kokoomus aikoo julkistaa keskiviikkona työllisyyspakettinsa, joka toisi Orpon mukaan Suomeen 60 000 uutta työpaikkaa.

– Yksityiselle sektorillehan ne 60 000 uutta työpaikkaa pitää saada syntymään, en tiedä, onko hallitus edes ymmärtänyt tätä. Jos ne ovat julkisen sektorin tuettuja työpaikkoja, silloin se määrä on vielä suurempi kuin se 60 000, Orpo haarukoi.

Rinteen hallitusohjelmassa on listattu tulevaisuusinvestointeja kolmen miljardin euron edestä. Investoinnit on tarkoitus rahoittaa valtion omaisuutta myymällä. Orpon mukaan kokoomus käyttäisi kolmen miljardin myyntituloista kaksi miljardia nopeisiin, päästöttömiin raiteisiin ja kolmas miljardi satsattaisiin korkeakoulujen pääomittamiseen.

Juha Sipilän (kesk) hallitus leikkasi viime kaudella koulutuksesta indeksijäädytykset mukaan lukien 840 miljoonaa. Leikkausten vastapainoksi Sipilän hallitus teki koulutukseen myös satojen miljoonien edestä satsauksia.

Mentiinkö koulutusleikkauksissa liian pitkälle, Petteri Orpo?

– Meillä on dna:ssa koulutus ja sivistys ja osaaminen niin syvällä, että jokainen leikattu euro tuntui pahalta, mutta se tehtiin siinä ajassa, nyt katsotaan tulevaisuuteen, Orpo vastasi.

Rinteen hallituksen sisällä on syntynyt jo eripuraa koulutussatsauksista. Orpo kyseli, missä vihreiden lupaama koulutusmiljardi luuraa.

– Vihreät löivät neljä vuotta koulutuslupauksen pettämisestä. Realismi tulee vihreälle ja demarillekin, kun hallitukseen menee. 200 miljoonaa on hyvä, mutta siitä käytetään iso osa oppivelvollisuusiän pidentämiseen, joka on kallis keino, Orpo kritisoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?