Antti Rinteeltä tulitukea Marinin visioimalle 4 päivän työviikolle tai 6 tunnin työpäivälle: ”En oikeastaan pitänyt sitä haaveena”

Julkaistu:

Antti Rinne antaa Sanna Marinille tulitukea, mutta ei ole varma, voisiko keskustelunavaus koskaan toteutua.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne antaa tulitukea Sdp:n 120-vuotisjuhlissa Turussa 4 päivän työviikkoa tai 6 tunnin työpäivää väläyttäneelle liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinille.

– Kun paikalla olleena ymmärsin Sannan puheet oikein, niin hän esitti varmaankin tällaista tulevaisuusvisiota asioista, joista voi keskustella. Tässä on sama tilanne kuin silloin, kun kahdeksan tunnin työpäivää lähdettiin viemään eteenpäin. Ei siihenkään kukaan silloin uskonut. En minä osaa sanoa, toteutuuko tuo tavoite koskaan. On hyvä, että erilaista keskustelua työelämänkin ympärillä käydään, Rinne sanoi IS:lle Reykjavikissa.

Pidätte avausta siis hyvänä, mutta ette ole varma, onko se realistinen haave?

– En oikeastaan pitänyt sitä haaveena. Sanna vaan ikään kuin käytti sitä esimerkkinä, että eikö voitaisi lähteä keskustelemaan työkysymyksistä tälläkin tavalla.
IS:n alkuperäinen kysymys Rinteelle Reykjavikissa pidettävässä Pohjoismaiden pääministerien kesäkokouksessa oli, voisiko hän olla pääministerin hallituksessa, joka joskus tulevaisuudessa ryhtyisi ajamaan Marinin ehdotusta. Nykyisen hallituksen työkalupakkiin Marinin utopia ei luonnollisestikaan ennätä.

Marin esitteli tilaisuudessa käydyssä paneelikeskustelussa kolme ”utopiaa” tai konkreettista tavoitetta, joiden haluaisi nähdä lähitulevaisuudessa toteutuvan. Yksi ehdotuksista koski nelipäiväistä työviikkoa tai kuuden tunnin työpäivää. Niitä on pitänyt esillä myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Rinne katsoo Suomessa vallitsevan melko yhtenäinen käsitys siitä, että työn tuottavuutta parantamalla pystytään vastaamaan kestävyysvajeen haasteisiin väestön ikääntyessä rajusti.

– Se on se keskeinen keino ikään kuin rakentaa parempaa talouskasvua tulevaisuuteen.
Marinin ehdotus herätti heti tuoreeltaan kritiikkiä ja kysymyksiä muiden muassa siitä, miten kilpailukyvyn kävisi. Kokoomuksen Arto Satonen huomautti Twitterissä ETLA:n osoittaneen, että työajan pidennys on ollu kikyn tehokkain keino parantaa kilpailukykyä. Hän kyseli elääkö Sdp reaalimaailmassa.

Marin perusteli ulostuloaan muistuttamalla, että työaikaa on lyhennetty viimeisen sadan vuoden aikana työn tuottavuuden parannuttua.

– Työajan lyhentäminen 8 tuntiin päivässä on ollut Sdp:n keskeisimpiä yhteiskunnallisia tavoitteita. Se on saavutettu. Ihmiset ovat hyötyneet.

Suomessa lyhyempää työaikaa kokeiltiin 30 työpaikassa valtion ja EU:n rahoituksella 1996-1999. Kokeilua johtanut eläköitynyt työmarkkinaneuvos Pekka Peltola sanoi eilen IS:lle uskovansa kuuden tunnin työpäivien olevan tulevaisuutta, mutta suhtautui skeptisemmin neljän päivän työviikkoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt