Presidentti Niinistö paalutti maailman­politiikan tilannetta: ”Kansakunnan tulee luottaa ainoastaan itseensä”

Niinistö puhui suurlähettiläille muun muassa suurvaltojen jännitteistä.

20.8.2019 10:47

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö paalutti puheessa maailmanpolitiikan tilannetta ja Suomen asemaa kolmen suurvallan hallitsemassa maailmassa.

Niinistö siteerasi puheenvuoronsa aluksi J.V.Snellmania.

– Todellisuudessa jokainen kansakunta tavoittelee omaa etuaan, ja niin sen pitääkin tehdä, Niinistö lainasi Snellmania.

Niinistön mukaan maailmanpolitiikassa on viheliäitä globaaleja ongelmia, joita yksikään valtio ei pysty ratkaisemaan.

– Yhteisen hyvän tavoittelu edistää myös omaa asemaamme, Niinistö sanoi.

– Kansakunnan tulee luottaa ainoastaan itseensä. Ei tässä Snellmanin ajatuksessa ole kansallismielisyyttä, ajatonta realismia pikemmin. Kaikki eivät yleisen hyvän asialla ole. Tämän ristiriidan kanssa joudumme elämään, Niinistö jatkoi.

Niinistö sanoi, että tehtävänä on kääntää maailmanpolitiikan suuntaa.

– Ei osoittaaksemme moraalista puhdasoppisuutta. Se vaatii konkreettisia tekoja. Samanmielisiä puolustajia onneksi rinnallemme riittää.

– Meidän on varauduttava myös ei-toivottuun tulevaisuuteen, Niinistö sanoi.

Presidentti paalutti muuttuvassa maailmassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisimmän tehtävän.

– Kansainvälisen aseman vahvistaminen ja turvallisuuden takaaminen. Siinä onnistuminen on menestyksemme mittari, Niinistö summasi.

Presidentin mukaan kuuluminen johonkin liittoutumaan ei ole päämäärä, vaan keino. Niinistö sanoi, että ratkaisevaa on se, mitä tuloksia eri välineillä saadaan.

– Globaali tilanne on epävakaa, kaikissa ilmansuunnissa. Uutta on suurvaltojen kilpailun ulottuminen kaikille mantereille, Niinsitö totesi.

Taloudellisiksi suurvalloiksi Niinistö laski Yhdysvallat ja Kiinan, geopoliittisiksi suurvalloiksi Yhdysvallat, Venäjän, ja Kiinan.

Niinistö puhui Washingtonin, Moskovan ja Pekingin luomasta suurvaltojen kolmiosta. EU on kolmion sisällä, ja suurvalloilla on myös omia sisäisiä jännitteitään.

– Kolmio ympärillä voi muuttua yllättävän nopeasti. Se edellyttää, että seuraamme kehitystä. Meillä on suora yhteys kaikkiin kolmion kärkiin.

– Emme pysty suurvallan päätä kääntämään. Pystymme aavistamaan liikkeitä ja maksimoimaan omia liikkeitä, Niinistö sanoi.

Niinistö toivoi, että EU olisi vahvempi tekijä kansainvälisessä politiikassa, ja että suurvaltojen kolmiosta voisi tulla joskus neliö.

– EU:n painoarvo ei vastaa sen taloudellista valtaa. Kannatan EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista, siitä huolimatta, että se karsisi presidentin valtaa, Niinistö sanoi.

Niinistö on pitkään kannattanut EU:n yhteisen ulko-, turvalllisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista, mutta se ei ole EU:ssa edennyt juuri alkua pitemmälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?