Valtiovarainministeri yllätti tiedeministerin poistamalla koulutusmiljoonat esityksestään – Kosonen hakee nyt puoluejohdolta tukea

Julkaistu:

Valtiovarainministeri Mika Lintilä muistutti, että hallitusohjelmassa puhutaan 60 miljoonan lisäyksestä vuoteen 2023 mennessä.
Valtiovarainministeriön perjantaina esittelemä budjettiesitys tyrmistytti korkeakouluyhteisön. Hallitusohjelmassa yliopistoille suunnitelluista 40 miljoonasta ja ammattikorkeakouluille suunnatusta 20 miljoonasta oli jäljellä vain neljännes.
Uutinen tuli yllätyksenä myös tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle (kesk), vaikka valtiovarainministeriön puikoissa on puoluetoveri Mika Lintilä.

Kosonen kertoi tiedotusvälineille maanantaina Iisalmessa, että jo hallitusneuvotteluissa oli yhdessä suunniteltu, että korkeakoulutukseen satsattaisi heti ensimmäisessä budjettiriihessä koko kirjatulla summalla.

– Mutta valtiovarainministeriö katsoo kokonaisuuden kannalta ja tästä lähtökohdasta lähdetään neuvottelemaan, ministeri muistuttaa.
Keskustan ministerit ja työvaliokunnat pitävät kesäkokoustaan maanantaina Iisalmessa.

Kosonen kertoi jo aiemmin Ylelle, että aikoo tehdä täysillä töitä, jotta budjettiriihessä korkeakoulujen rahoitus nostettaisi hallitusohjelman tasolle ja aloituspaikkoja lisättäisi suunnitellulla 5000 paikalla.

Kosonen toteaa, että hän odottaa kokouksesta puoluejohdon ja muiden ministerien tukea tavoitteilleen. Lintilän haastamisesta hän ei suoranaisesti puhu.

– Meillä on varmasti ihan hyvä yhteinen näkemys asiasta.

Valtiovarainministeri Lintilän mukaan ministeriö seurasi hallitusohjelman kirjausta siitä, että korkeakoulutukseen tullaan satsaamaan 60 miljoonaa euroa vuoteen 2023 mennessä.

– Kyse on siitä, miten se jaksotetaan. Tämä tullaan varmasti ratkaisemaan budjettiriihessä.

Lintilä kertoo, että on käynyt Kososen kanssa keskusteluja asiasta. Valtiovarainministeri aprikoi, että Kososelle on opetusministeriön suunnasta laitettu aika paljon odotusarvoa rahoituksen suhteen.

Kosonen kuvaa yhteisen keskustelun sujuneen yhteisymmärryksessä. Hän korostaa, että asiassa on nyt esitelty kaksi puolta: valtiovarainministeriön esitys ja toisaalta opetusministeriön esitys.

Kosonen näkee, että rahoituksen lisäämisellä olisi paljon merkitystä talouskasvun ja työllisyyden kannalta.

– Korkeakoulut ovat valmistautuneet siihen, että täysimääräisyys toteutuu. Riski on se, että hyvät vaikutukset myöhästyvät. En usko, että Suomella on siihen mahdollisuuksia, Kosonen päättää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt