Ulkoministeri Haavisto: ”Kylmän sodan maailmasta on siirrytty kuuman rauhan aikaan”

Julkaistu:

Haavisto puhui Suomen lähetystöjen väellä suurlähettiläspäivillä Helsingissä.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) määritteli uusin sanoin kansainvälisen tilanteen muutoksen.

– Kylmän sodan maailmasta on siirrytty kuuman rauhan aikaan. Kärsijöinä ovat kaikki, myös suurvallat itse, Haavisto sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

Haaviston mukaan synkkien uutiskuvien lisäksi osoituksia tästä ovat muun muassa kaasuaseen käyttö Syyriassa, Iranin ydinaseohjelman vaikeudet sekä Yhdysvaltain ja Venäjän kahdenkeskisten sopimusten päättyminen.

Haavisto piti kansanvälisessä politiikassa Kiinaa yhä keskeisempänä toimijana Yhdysvaltain ja Venäjän kanssa.

Venäjä-pakotteita Haavisto ei ollut lainkaan höllentämässä. EU-asetti pakotteita Venäjälle, kun se valtasi Krimin 2014.

– Sanktioiden poistamisen aika on, kun syyt sanktioiden asettamiseen ovat poistuneet, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan yhteistyötä Venäjän kanssa on jatkettava, ja hyviä kehittämisen aiheita ovat muun muassa ilmastonmuutos, Itämeren suojelu ja kansalaisten keskinäinen yhteydenpito.

Käynnissä olevan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden keskeisimmäksi tavoitteeksi Haavisto nosti ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomi on sitoutunut hiilineutraalisuuteen vuoteen 2035 mennessä ja Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteena on, että Eurooppa sitoutuisi olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Haavisto ei niinkään puuttunut hallituksen ulkopolitiikan esittelyyn, sen teki suurlähettiläspäivillä omassa puheenvuorossaan pääministeri Antti Rinne (sd) ennen Haaviston puheenvuoroa.

Haavisto kertoi, että Suomen ulkopolitiikassa on nyt keskiössä muun muassa oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, sananvapaus, tasa-arvo ja naisten ja tyttöjen oikeudet.

– Emme saarnaa, mutta puolustamme meille tärkeitä arvoja. Meitä saa kritisoida ja arvostella. Meistä ei tarvitse tykätä. Tarvitsemme turnauskestävyyttä, jos lunta tulee tupaan, Haavisto sanoi suurlähettiläille.

– Minä ensin -asenne ei tarjoa ratkaisuja ongelmiin, vaan pelkästään viholliskuvia, Haavisto jatkoi.

Haaviston mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on vakaa, eikä se muutu nopeasti. Haavisto nosti esiin lisääntyvän yhteistyön Ruotsin kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt