Setä Arkadia: Joko Veikkauksen maineen pilaaminen riittää –koska kellot soivat Veikkaus­pomolle? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Joko Veikkauksen maineen pilaaminen riittää –koska kellot soivat Veikkaus­pomolle?

Julkaistu: 18.8.2019 9:00, Päivitetty 18.8.2019 13:35

Kuinka kauan valtionomistaja aikoo katsoa entisten kokoomuspolitrukkien heilumista maineensa pilanneessa Veikkauksessa? Setä Arkadia alias Timo Haapala epäilee, että kellot voivat soida Veikkauksen toimitusjohtajalle Olli Sarekoskelle, jos tai kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) pistää tuulemaan.

Moni on ihmetellyt, ja niin ihmettelee Setä Arkadiakin, miten sosialidemokraattinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero suojelee kokoomuksen läänityksiä Veikkauksen johdossa, vaikka yhtiön maine on ryvettynyt kesän aikana pohjamutia myöten. Mutta ei ilmeisesti suojele loputtomiin. Luottamus loppuu vääjäämättä kuin mummolta hedelmäpelieurot.

Kenopelien ja varsinkin eläkeläisiltä ja köyhiltä eurot sieppaavien peliautomaattien ympärille on syntynyt sellainen sotku, jollaista ei ole ennen rahapeliyhtiössä nähty. Matti Ahde (sd) oli toki taannoin otsikoissa mutta syyt olivat toiset.

Veikkausmonopolin toimitusjohtaja on Olli Sarekoski, entinen kokoomuspolitrukki, joka toimi muun muassa kulttuuriministeri Suvi Lindénin (kok) erityisavustajana 2000-luvun vaihteessa. Ellei ainoa mutta ainakin tärkein homma, josta monopoliyhtiön toimitusjohtajalle maksetaan, on yhtiön maineen ja julkikuvan varjeleminen. Tulokset ovat nähtävissä: Sarekoski on epäonnistunut tärkeimmässä tehtävässään, mikä on johtanut siihen, että koko Veikkauksen monopoli on kyseenalaistettu pääministeri Antti Rinnettä (sd) myöten.

Kun mainehaitta tuli silmille, Sarekoski astui televisiokameroiden eteen. Miten hän osoitti vastuullisuuttaan? Haukkui alaisensa.

Yksityisellä puolella toimitusjohtajalle olisi tullut saman tien mononkuva takapuoleen. Itse Sarekoski ei näytä johtopäätöksiä vetävän, mikä ei ole ihme, kun katsoo tämän valtionyhtiön toimitusjohtajan vuosipalkkaa: 406 000 euroa ja kymppitonnien bonarit päälle.

Peliautomaateistakin tutut kellot saattavat tj. Sarekosken osalta kilahdella töiden jatkuvuuden kannalta kohtalokkaalla tavalla.

Paateron on vaikea selitellä omilleen, miksei mitään tapahdu. Kaiken lisäksi Veikkaus on sen jälkeen, kun kaikki rahapeliyhtiöt pantiin saman luukun alle 2016, ollut totaalisesti kokoomuksen käsissä. Varatoimitusjohtajana häärii niin ikään kokoomuspolitrukkina kannuksensa hankkinut Velipekka ”Numppi” Nummikoski. Nummikoski tuli Veikkauksen varatoimitusjohtajaksi Ray:n toimitusjohtajan paikalta. Nummikosken tausta politiikassa, muun muassa pääministeri Jyrki Kataisen (kok) valtiosihteerinä, on tosin huomattavasti kattavampi kuin Sarekosken. Veikkauksen hallintoneuvostoa johtaa puolestaan kokoomuskansanedustaja Timo Heinonen.

Myös Veikkauksen hallituksen puheenjohtajan, Nokian ex-toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon asema on vaakalaudalla. Oletusarvo on se, että Kallasvuo miettii ensin Sarekosken asemaa, ja sen jälkeen Paatero miettii Kallasvuon asemaa. Veikkauksen kahdeksan hengen hallitus menee joka tapauksessa syksyllä uusiksi, kun hallitukseen nimitetään myös sellaisia henkilöitä, jotka ymmärtävät rahanteon lisäksi myös pelihaittojen päälle.

Mitään ei kuulemma tapahdu ennen kuin Veikkauksen Tekirin Harri Saukkomaalta tilaama sisäinen selvitys valmistuu. Sen suhteen odotukset eivät ole korkealla, korkeintaan pukki kaalimaan vartijana -tasolla.

Ps 1. Kesällä on taivasteltu myös erityisavustajien armeijaa, jonka Antti Rinteen hallitus on kasannut tueksi ja turvakseen. Rinne on perustellut politrukkitulvaa Suomen EU-puheenjohtajuudella ja vasemmistoliiton Li Andersson lainvalmistelun tasolla. Kumpikin selitys huvittaa. Rinteen mukaan avustajamäärää tarkastellaan uudelleen Suomen EU-puheenjohtajuuden jälkeen. Setä A. kysyy nyt: Kuinka monen avustajan työsopimus on kirjoitettu määräaikaiseksi vuoden loppuun mennessä? Vai saako osa avustajista potkut tammikuussa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?