Budjettiehdotus julki: Puoluetukeen tulossa kuuden miljoonan korotus - Politiikka - Ilta-Sanomat

Budjettiehdotus julki: Puoluetukeen tulossa kuuden miljoonan korotus

Tasavallan presidentin palkkio on pysymässä ennallaan 126 000 eurossa.

Neuvotteluja ensi vuoden budjetista on käyty tällä viikolla Espoossa. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan kansainvälisessä taloudessa vallitseva epävarmuus heijastuu Suomen tilanteeseen. Suomessa mennään Lintilän mukaan ”heikomman kasvun aikaan”.­

16.8.2019 15:13

Valtiovarainministeriön perjantaina julkistamassa budjettiehdotuksessa esitetään kuuden miljoonan euron korotusta puoluetukeen.

Puoluetoimintaa tuetaan ehdotuksen mukaan ensi vuonna 35,6 miljoonalla eurolla, kun tänä vuonna summa on ollut 29,6 miljoonaa euroa.

Puoluetukea jaetaan eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella.

Ministereiden, valtiosihteereiden ja erityisavustajien palkkamenoihin on tulossa peräti 77 prosentin lisäys, kun ministereiden ja avustajien palkkamenot ovat nousemassa ensi vuonna 6,5 miljoonasta 11,5 miljoonaan euroon.

Menot on budjetoitu 19 ministerin, 15 valtiosihteerin ja enintään 70 erityisavustajan mukaan. IS on kertonut tällä viikolla Antti Rinteen (sd) hallituksen päätöksestä lisätä rajusti ministereiden avustajien määrää.

Eduskunnan hallinnonalan määrärahat ovat nousemassa ensi vuonna kaksi prosenttia 126,7 miljoonaan euroon. Kansanedustajien toimintamenojen osuus eduskunnan hallinnonalan määrärahoista on 22,2 miljoonaa euroa.

Kansanedustajien toimintamenot nousevat hieman, mikä johtuu kansanedustajien palkkioihin ja kotimaan matkakuluihin tehtävistä tarkistuksista.

Yli neljä vuotta kansanedustajana toimineiden palkkio nousi keväällä 6945 euroon ja yli 12 vuotta kansanedustajana toimineiden palkkio 7408 euroon kuukaudessa. Puhemiehen palkkio nousi 13 390 euroon ja varapuhemiesten palkkio 10 441 euroon kuukaudessa.

Eduskuntaryhmien avustajatuki on nousemassa budjettiehdotuksen mukaan 3,6 miljoonasta 5,1 miljoonaan euroon. Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian toimintamenot nousevat 6,4 miljoonasta 7,1 miljoonaan euroon.

Oikeusasiamiehen kanslian toimintamenojen kasvun taustalla on vanhustenhoidon tilaan liittyvä keskustelu: kansliaan on pestattu lisää väkeä, jotta vanhustenhoidon tilaa pystyttäisiin valvomaan paremmin.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön palkkio on säilymässä ensi vuonna ennallaan 126 000 eurossa.

Tasavallan presidentin määrärahat laskevat kokonaisuudessaan 20 prosenttia 20 miljoonasta 16,1 miljoonaan.

Keskeinen syy tälle on budjettiehdotuksen mukaan perusparannuksiin käytettävän siirtomäärärahan laskeminen kuudesta miljoonasta 2,5 miljoonaan euroon.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen loppusumma on 57 miljardia euroa. Budjettiesitys on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Hallitus käsittelee valtiovarainministeriön budjettiehdotusta budjettiriihessään 17.–18. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?