Kaikkonen ennustaa 2020-luvusta keskustan vuosikymmentä – ”Missään nimessä en aio tyytyä mihinkään kymmenen prosentin sarjaan”

Julkaistu:

Kaikkonen ei lupaa pikavoittoja, pohtisi valtiovarainministerin salkkua ainakin vuoden loppuun asti ja haluaa ilmastokeskusteluun arkijärkeen sopivia ratkaisuja.
– Kisaan on joidenkin teidänkin kommenteissa kaipailtu taisteluhenkeä, värinää ja väpinää. No sehän kyllä järjestyy, puolustusministeri ja keskustan puheenjohtajakilvan kandidaatti Antti Kaikkonen julisti vaalipamflettinsa julkaisutilaisuudessa keskustan puoluetoimiston edustalla Helsingissä torstaina.

Kaikkonen lisäsi vielä, että hänet hyvin tuntevat tietävät, että hänestä kuoriutuu tarvittaessa myös keskustapolitiikan Rymy-Eetu, joka ei pelkää kohdata epämiellyttäviä tilanteita tai menetä toivoaan ensimmäisten vastoinkäymisten edessä.

– Keskustakin ehkä tarvitsee nyt ravistelua, rymistelyä ja herätystä. Sitä täältä kyllä pesee!

Puheenjohtajakampanjaansa tekevä Kaikkonen kertoo tavoitteekseen nostaa keskusta poliittisen keskikentän ykköspuolueeksi. Hän haluaa tehdä keskustasta Suomen johtavan yleispuolueen.

Kannatus ei hänen mukaansa synny kuitenkaan yhdessä yössä. Ministeri penää 2020-luvusta keskustan vuosikymmentä.

– En voi luvata pikavoittoja.

Puolustusministeri haluaa keskustan kannatuksen nousevan lähemmäs 20 prosenttia. Tämä on Kaikkosen mukaan pidemmän ajan tavoite ja tavoitteeseen pääsemistä tulisi arvioida varhaimmillaan vasta ensi vuoden puolella.

– Missään nimessä en aio tyytyä mihinkään kymmenen prosentin sarjaan. Välitavoitteena pitää olla, että päästään edes sinne 15 prosenttiin. Aikansa ja työn tämä vaatii.

Miten tämä sitten Kaikkosen mukaan tapahtuu? Vaaleissa keskustan kannatus oli 13,8 prosenttia ja vaalien jälkeisissä gallupeissa puolueen suosio näyttää vaalitulokseen nähden laskeneen entisestään.

Keskittymällä siihen, että keskustan ääni kuuluu niissä asioissa, jotka puhuttavat, Kaikkonen vakuuttaa. Näihin kuuluvat hänen mukaansa esimerkiksi perheiden ja lasten asiat, koulutus, kestävä luontosuhde ja ylipäänsä rakentava tapa luoda politiikkaa.

– Repijöitä tässä maassa kyllä riittää, mutta rakentajia on vähemmän.

Kaikkosen mukaan keskustan tulee myös pitää kiinni sen perinteisestä ydinosaamisesta talous- ja työllisyyspolitiikassa, pienyrittäjyyden tukemisessa, aluepolitiikassa, suomalaisen ruoan puolustamisessa.


Puolueen olisi ministerin mukaan löydettävä itseluottamuksensa, paikkansa ja äänensä uudessa poliittisessa tilanteessa, jossa ääripäiden näkemykset saavat usein muita enemmän näkyvyyttä. Esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvässä keskustelussa Kaikkonen näkee mahdollisuuksia.

– Ratkaisujen pitää olla sellaisia, että ne sopivat ihmisten arkijärkeen.

– Väitän, että suurin osa suomalaisista kuuluu tähän välimaastoon, joka ymmärtää, että ilmastonmuutos on totta ja sille pitää tehdä jotain, Kaikkonen arvioi.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajansa Kouvolassa 7. syyskuuta. Kisaan on Kaikkosen lisäksi ilmoittautunut elinkeinoministeri Katri Kulmuni. Gallupeissa kilpakaksikko ei ole repinyt toisiinsa suurta eroa ja ykköspaikkakin on vaihdellut hieman gallupista riippuen.

Varsinaisia linjaeroja ei ehdokkaiden välille ole syntynyt. Eikä niitä syntynyt Kaikkosen tiedotustilaisuudessakaan. Selkein ero ehdokkaiden välillä löytyy puheenjohtaja­valinnan jälkeisestä ministerisalkkujen kierrosta.

Perinteisesti puolueen puheenjohtajalla on ollut puolueen ”painavin” salkku, mikä keskustan tapauksessa tarkoittaisi sitä, että istuva valtiovarainministeri Mika Lintilä joutuisi luovuttamaan salkkunsa uudelle puheenjohtajalle.

Kaikkonen pohtisi päätöstä ainakin EU-puheenjohtajakauden loppuun, mutta Kulmuni on useampaan kertaan todennut, että ”vallan ja vastuun pitäisi kulkea samassa kädessä”.


Ylen Radio 1:n aamulähetyksessä Kulmunikin tosin hieman pehmensi näkemystään. Lähetyksessä Kaikkonen ja Kulmuni totesivat, että eriäviä mielipiteitä löytyy ainakin eutanasiasta.

Kaikkonen olisi valmis harkitsemaan eutanasian sallivan lainsäädännön säätämistä, kun taas Kulmunin mukaan olisi hyvä, että ”elämän syntyhetki ja viimeinen hetki pysyvät mysteereinä”.

– Ei ole kysymys vain asioista, vaan myös siitä, minkälaista persoonaa ja johtajuutta keskustaan haetaan. On sellainen tuntu, että aika moni vielä miettii lopullista kantaansa. Luulen, että päätökset tehdään mahdollisesti vasta kokouspaikalla, Kaikkonen arvioi puoluetoimistolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt