Rinne avustajamäärien lisäyksestä: Tulemme arvioimaan vuodenvaihteen jälkeen, onko muutokselle tarvetta

Pääministeri Antti Rinne (sd) vakuuttaa, että aktiivimallin leikkuri puretaan budjettiriihessä syyskuun puolivälissä. Ministerien avustajamäärien lisäämistä arvioidaan, kun EU-puheenjohtajuuskausi päättyy.

Antti Rinne puhui Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

15.8.2019 17:02

Rinteen mukaan aktiivimallin leikkuri puretaan budjettiriihessä.

– Hallitusohjelmassa on sovittu, että se puretaan. Se olisi tullut valtiovarainministeriön budjettiesitykseen, jos se ei olisi lähdössä lausunnolle huomenna. Se on budjettiriihessä esillä, Rinne sanoi iltapäivällä.

Rinne sanoo, että aktiivimalli ei ole enää voimassa vuodenvaihteen jälkeen.

– Aktiivimallin leikkuri nyt puretaan. Voitte uskoa, että se ei ole vuodenvaihteessa 2020 enää voimassa. Aktiivimallia ei käytetä 1.1.2020 jälkeen.

– Jos leikkurilla osoitetaan olleen työllisyysvaikutuksia, se on selvää, että hallitusohjelman kirjaus tarkoittaa sitä, että sille täytyy löytää korvaavia toimenpiteitä, Rinne totesi.

Rinne otti aktiivimallin leikkurin purkamisen esille eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, jonka aluksi Rinne piti aamupäivällä oman puheensa.

Sanotte, että aktiivimalli koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Ymmärrättekö, että ihmiset voivat kokea myös ministerien avustajien lisäämisen epäoikeudenmukaiseksi?

– On järkevää sellainen työvoiman määrä, joka tarvitaan, että asiat hoituvat hyvin. On arvioitu, että tässä tilanteessa tällainen määrä tarvitaan, jotta isot yhteiskunnalliset uudistukset, joita ollaan viemässä eteenpäin, voidaan toteuttaa. Tulemme arvioimaan vuodenvaihteen jälkeen, kun EU-puheenjohtajuuskausi päättyy, että onko silloin muutokselle tarvetta, Rinne vastasi.

IS myös kysyi, tarkoittaako avustajien määrän lisääminen lainvalmistelun parantumista. Opetusministeri Li Andersson (vas) perusteli avustajien lisäämistä sillä, että lainvalmistelu paranisi.

Avustajat eivät lakeja valmistele, vaan ministeriön virkamiehet.

– En ole kuullut, mitä Li Andersson sanoi. Virkamiehillä ja poliittisilla avustajilla on eri roolit. Molemmilla on oma roolinsa lainvalmistelussa, Rinne totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?