Erityisavustajan palkka noin 4500–7900 €/kk – Rinteen hallituksen avustajien palkkoihin 32 miljoonaa euroa kaudessa

Avustajamenot paisuvat 4,5 miljoonasta noin kahdeksaan miljoonaan euroon vuodessa, kun avustajien määrä lähes kaksinkertaistuu Sipilän hallitukseen verrattuna.

IS:n tietojen mukaan avustajamäärän kasvattamista käsiteltiin hallitusneuvotteluissa pääasiassa puoluesihteereiden pöydässä. Rekrytoinnit ovat vielä kesken, tiistaihin mennessä erityisavustajia oli nimitetty 66. Kuvassa Antti Rinteen (sd) hallitus poseeraa Säätytalolla kesäkuun alussa.

15.8.2019 9:16

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus päätti Säätytalon hallitusneuvotteluissa lisätä merkittävästi valtiosihteereiden ja erityisavustajien lukumäärää.

Ministereiden poliittisiin esikuntiin nimitetään yhteensä 85 henkilöä – 15 valtiosihteeriä ja enintään 70 erityisavustajaa.

Rinteen hallitus lähes kaksinkertaisti avustajien lukumäärän, sillä 2015–2019 vallassa olleen Juha Sipilän (kesk) hallituksen apuna hääräsi 42 erityisavustajaa ja neljä valtiosihteeriä. Sipilän hallituksen esikunnissa paiski hommia siis yhteensä 46 henkilöä.

Rinteen hallitus on omassa luokassaan myös, kun tarkastelua ulotetaan Alexander Stubbin (kok) ja Jyrki Kataisen (kok) hallituksiin, jotka olivat vallassa vuosina 2011–2015.

Sekä Stubbin että Kataisen hallituksessa oli yhteensä 48 erityisavustajaa ja valtiosihteeriä – erityisavustajia oli 35 ja valtiosihteereitä 13.

Laajemmassa historiallisessa katsannossa ero on vielä merkittävämpi: Helsingin Sanomien mukaan 1990-luvulla hallituksilla oli vielä alle 30 avustajaa, Harri Holkerin (1987–1991) hallituksessa avustajia oli enimmillään 24.

Kataisen hallitus muodostaa hyvän vertailukohdan sikäli, että Kataisen hallituksessa oli sama määrä ministereitä kuin Rinteenkin hallituksessa, 19.

Stubbin ja Sipilän hallituksissa oli 17 ministeriä – parin ensimmäisen vuoden ajan Sipilän hallituksessa oli ministereitä vain 14.

Mitä Rinteen hallituksen avustajaralli kustantaa veronmaksajille?

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus julkaistaan perjantaina, mutta IS:n tekemän karkean laskelman mukaan valtiosihteereiden ja erityisavustajien palkkamenot nousevat viime vuoden 4,5 miljoonasta eurosta noin kahdeksaan miljoonaan euroon vuodessa.

Erityisavustajien palkkamenojen osuus kahdeksan miljoonan kakusta on noin kuusi miljoonaa ja valtiosihteereiden osuus kaksi miljoonaa.

Jos Rinteen hallitus istuu kautensa loppuun asti, erityisavustajien ja valtiosihteereiden palkkamenot vuosilta 2019–2023 ovat IS:n laskelman mukaan yhteensä 32,6 miljoonaa euroa.

Eniten avustajia on perinteisesti pääministerillä, eikä Rinne tee poikkeusta.

Rinnettä avustaa kahdeksan henkilöä – Rinteellä on valtiosihteeri, EU-asioiden alivaltiosihteeri sekä kuusi erityisavustajaa. Rinteen esikunnasta löytyy myös koordinaattorin nimikkeellä työskentelevä henkilö, joka avustaa Rinteen poliittisena erityisavustajana ja Sdp:n ministeriryhmän sihteerinä toimivaa Matti Hirvolaa. Rinteen seitsemättä erityisavustajan paikkaa ei ole vielä täytetty.

Suuripalkkaisin avustaja on Rinteen valtiosihteeri Raimo Luoma, jonka palkka on Iltalehden mukaan 12 780 euroa. Muiden valtiosihteerien palkka on reilut 9800 euroa kuukaudessa.

Erityisavustajien palkka on 4500–7900 euroa kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?