Orpo tyrmäsi budjettiehdotuksen Ylen A-studiossa: ”Perusongelma on se, että niitä rahoja ei ole” – Lintilä puolusti perusturvan parantumisella - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo tyrmäsi budjettiehdotuksen Ylen A-studiossa: ”Perusongelma on se, että niitä rahoja ei ole” – Lintilä puolusti perusturvan parantumisella

Orpon mukaan uusi hallitus teki talouspolitiikassa dramaattisen käännöksen siihen, mitä keskusta ja kokoomus tekivät yhdessä edellisen hallitukseen aikana.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.) ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) väittelivät keskiviikkoiltana Ylen A-Studiossa tuoreesta budjettiehdotuksesta.

14.8.2019 22:09

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) väittelivät keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa tuoreesta budjettiehdotuksesta.

Orpon mukaan uusi hallitus teki talouspolitiikassa dramaattisen käännöksen siihen, mitä keskusta ja kokoomus tekivät yhdessä edellisen hallituksen aikana.

– Nyt laitetaan miljardi pysyviä menoja tilanteessa, jossa pysyvistä tuloista, eli työllisyys- ja kasvutoimista, ei ole vielä tietoa. Minusta se on erittäin iso linjanmuutos, Orpo sanoi.

Lintilän aiemmin tänään esittelemän budjettiehdotuksen mukaan velanotto on ennakoitua suurempaa. Budjettiehdotus on 2,3 miljardia alijäämäinen.

Petteri Orpon (kok) mukaan hallitus lisää menoja tilanteessa, jossa työllisyystoimista ei ole tietoa.

Lintilä puolusti budjettiehdotustaan sillä, että tavallisten ihmisten sosiaaliturva paranee. Budjettiehdotuksessa on kohtia esimerkiksi perheiden ja opiskelijoiden aseman parantamiseksi. Lisäksi ansiotuloverotukseen on tulossa 200 miljoonan euron kevennys, joka kohdistuu pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin sekä eläke- ja etuustulojen saajiin.

Orpo kuitenkin syytti hallitusta ”tuulentuvan” rakentamisesta.

– Hallitus tekee sinänsä varmasti hyviä, tarkoituksenmukaisia panostuksia esimerkiksi heikompien aseman parantamiseen, mutta perusongelma on se, että niitä rahoja ei ole.

– Pääministeri Rinne ja valtiovarainministeri Lintilä sanoivat vielä kesäkuun eduskuntakeskustelussa, että emme lisää pysyviä menoja, ennen kun meillä on pysyviä tuloja. Pääministeri Rinne sanoi vielä, että emme me sellaista tuulentupaa rakenna. Minusta tämä tuulentupa nyt tuli, Orpo laukoi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan suurin ero uuden budjtin ja edellisen hallituksen linjan välillä on tavallisten ihmisten perusturvan parantuminen.

Lintilä kuitenkin muistutti, että hallituksen tavoitteiden mukaan vuonna 2023 julkinen talous on tasapainossa. Budjetissa on tarkastuspisteitä.

– Tämä ensimmäinen vuosi on se, jolloin tulee hiukan enemmän kuluja. Se perälauta on vuonna 2023, jolloin julkinen talous pitää olla tasapainossa. Sitä edellyttää se 75 prosentin työllisyysaste, jota tarkastellaan nyt puolivälin tarkastuksessa ensi vuonna. Ja mikäli ei olla sillä uralla, joka johtaa 60 000 uuteen työpaikkaan, niin silloin arvioidaan näitä kohdennettuja menoja uudelleen, Lintilä kuittasi.

Orpo ei ollut tähän vastaukseen tyytyväinen.

– Nyt ei ole tietoakaan 75:stä prosentista, meidän työllisyyden ja talouden näkymät ovat hiipumassa, teillä ei ole niitä työllisyystoimia. Meinaatteko te sitten leikata sen miljardin pois niistä hyvistä asioista?

Lintilä sanoi, että työllisyystoimet esitellään itse riihessä, niin kuin on kerrottu selvästi julki aiemminkin. Lisäksi hän totesi, ettei edelliselläkään hallituksella ollut kovin hyvät näkymät, kun se alkoi korottaa työllisyysastetta 67:stä 72:een prosenttiin.

– Me emme lisänneet menoja, Orpo kuittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?