Oikeusministeri tapaa saamelaiskäräjien edustajia vaalikiistan vuoksi

Julkaistu:

Vaaliluetteloon pääsystä ja siten saamelaiskäräjien äänioikeudesta on väännetty vuosia.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tapaa saamelaiskäräjien edustajia saamelaiskäräjävaaleihin liittyen, kertoo oikeusministeriö. Saamelaiskäräjät pyysi valtioneuvostolta kiireellisiä neuvotteluja viikkoa aiemmin lähettämässään kirjeessä. Tapaamisen ajankohdasta ei vielä keskiviikkona päätetty.

– Pidän hyvää yhteistyötä ja vuoropuhelua saamelaiskäräjien kanssa erittäin tärkeänä. Saamelaisten perustuslailliseen asemaan alkuperäiskansana sisältyy olennaisena osana oikeus vaikuttaa heitä koskeviin asioihin, Henriksson sanoo tiedotteessa.

Oikeusministeriö tiedotti kesäkuun lopulla, etteivät muun muassa eduskunnan aikataulut salli syyskuussa pidettävien saamelaiskäräjävaalien siirtoa.

Saamelaiskäräjien ehdokasasettelu päättyi elokuun alussa. Korkein hallinto-oikeus päätti ennen ehdokasasettelun päättymistä, että saamelaiskäräjät ei olisi saanut poistaa liki sataa ihmistä vaaliluettelosta, ja että heidät on palautettava luetteloon.

Vaaliluetteloon pääsystä ja siten saamelaiskäräjien äänioikeudesta on väännetty vuosia. KHO linjasi jo vuonna 2015, että kiistan kohteena olevilla vajaalla sadalla ihmisellä on äänioikeus.

Saamelaiskäräjät ei kuitenkaan pitänyt KHO:n päätöstä oikeana. Myös YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan KHO:n päätös vuonna 2015 loukkasi saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

Saamelaiskäräjät on saamelaisten itsehallintoelin, joka edustaa Suomen saamelaisia kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä.