Venäjän jättimäinen sotaharjoitus tuli Sauli Niinistölle yllätyksenä: ”Siitä ei etukäteistietoa ollut” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Venäjän jättimäinen sotaharjoitus tuli Sauli Niinistölle yllätyksenä: ”Siitä ei etukäteistietoa ollut”

Vladimir Putinia pian isännöivän presidentti Sauli Niinistön mukaan se, että Venäjä järjestää yllätyksiä ei kuitenkaan sinällään ole yllätys.

Venäjän Merikilpi 2019 -sotaharjoitus tuli Sauli Niinistölle yllätyksenä. Kuvassa venäläisiä sotalaivoja paraatimuodostelmassa heinäkuussa.­

13.8.2019 18:00

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi piakkoin Venäjän presidentti Vladimir Putinia Suomessa. Presidentti Niinistö ei halunnut kohteliaisuussyistä paljastaa Ahvenanmaan-vierailullaan, mistä asioista hän Putinin kanssa tulee keskustelemaan.

– Kyllä me puhumme aika vapaasti monistakin asioista. En oikein pidä kohteliaana kertoa etukäteen, mitä puheita otetaan. Pitää muistaa, että virallisen tapaamisen ohella jälleen kerran pidämme sellaisen kahdenkeskisen pidemmän keskustelutuokion vielä illan mittaan. Nyt olemme useampaan kertaan tavanneet, niin mikään aihe ei ole tabu, Niinistö sanoi.

IS:n tietojen mukaan Putin saapuu Niinistön vieraaksi ensi viikolla. Presidentinkanslia tai presidentti itse eivät vielä ole halunneet vahvistaa tietoa tai vierailun ajankohtaa. Viimeaikaiset tapahtumat niin Itämerellä kuin Arktisella alueellakin tarjoavat todennäköisesti paljonkin keskusteltavaa.

Venäjä näytti elokuun alussa väkevästi voimaa Itämerellä yllättäen järjestämällään jättimäisellä sotaharjoituksella. Merikilpi 2019 -sotaharjoituksen on sanottu tulleen länsimaille yllätyksenä. Niinistö myöntää, ettei siitä tullut etukäteistietoa.

– Varmasti se oli yllätys siinä mielessä, että siitä ei etukäteistietoa ollut, mutta sanoisin, että ei ole mikään yllätys, että Venäjä järjestää yllätyksiä. Siksi se ei ollut niin jättimäinen yllätys, Niinistö vastasi Ahvenanmaalla IS:n kysymykseen.

Merikilpi 2019 -sotaharjoitukseen osallistui 49 sota-alusta, 20 huoltoalusta, 58 lentoalusta, sukellusveneitä ja ainakin 10 000 sotilasta. Osallistujia oli Itämeren, Mustanmeren, Tyynenmeren ja Jäämeren pohjoisesta laivastosta.

Niinistö muistutti, että sotaharjoitukset nousivat keskusteluihin myös muutama vuosi sitten Putinin Savonlinnan-vierailulla. Tuolloin Ruotsissa järjestettiin suuri Aurora-sotaharjoitus ja kiinalaisia osallistui Venäjän liki samaan aikaan järjestämään harjoitukseen.

Niinistö muistutti tiedotustilaisuudessa virinneestä ”mielenkiintoisesta keskustelusta”, kun venäläiset toimittajat kysyivät omasta kulmastaan harjoituksista ja suomalaiset siitä, mitä kiinalaisten läsnäolo tarkoitti.

– Silloin Putin ilmoitti hyvin ykskantaan, että se ei ole ketään vastaan. Se antoi tietenkin minulle mahdollisuuden sanoa, ettei Aurorakaan ollut ketään vastaan. Otetaan tämäkin harjoitus sillä kommentilla, Niinistö tiivisti näkemyksensä Venäjän jättiharjoituksesta.

Merikilpi ja Savonlinnan-vierailua edeltänyt sotaharjoitus järjestettiin hyvin samankaltaisessa tilanteessa, jossa Venäjän merivoimat olivat jo näyttävästi Itämerellä juhlallisuuksien vuoksi. Merikilpeä edelsi Venäjän laivaston vuosipäiväparaati.

Viime päivinä otsikoissa on ollut myös Arkangelin alueella sattunut mystinen räjähdys. Viikonloppuna sattunut räjähdys nostatti välittömästi kansainvälisiä spekulaatioita siitä, tekikö Venäjä mahdollisesti joitakin testejä liittyen Putinin mainostamaan ydinvoimalla toimivaan Skyfall-superaseeseen. Räjähdys sattui Nenoksan alueella 500 kilometrin päässä Suomen rajasta ja nostatti säteilyarvoja läheisellä Severodvinskin alueella hetkellisesti 20-kertaiseksi normaaliin verrattuna.

IS kysyi Niinistöltä pitääkö suurvaltojen kiihtyvässä asevarustelukierteessä valmistautua kohtaamaan myös erilaisia vakavia onnettomuuksia. Niinistö ei ottanut spekulaatioihin kantaa, mutta oli hyvin huolissaan asevarustelun kiihtymisestä.

– Arkangelista on hyvä saada ensin täysi tieto siitä, mitä on tapahtunut. Suurin onnettomuus on itse asevarustelu, se on jo ihan tarpeeksi iso onnettomuus.

Niinistön mukaan Itämeren ohella painopiste on Suomen lähialueilla nyt myös vahvasti Arktisella.

– Monet pitävät sitä jopa merkittävämpänä kuin Itämeren tilannetta. Tietysti siellä ollaankin asetelmassa, jossa siellä on tietyllä tavalla jako tekemättä. Tulijoita on paljon.

Tästä syystä Niinistö sanoo Suomen ajaneen Arktisen neuvoston puheenjohtajuutensa yhteydessä Arktisen huippukokousta, joka jäi lopulta toteutumatta.

– Ajatus edelleen elää. Onko se sitten Suomessa tai missä, se on toinen juttu. Minusta sille on edelleen tarvetta. Näyttää vähän siltä, että kiinnostus alkaa kohdistua enemmän sinne Arktiselle.

Savonlinnassa Niinistö keskusteli Putinin kanssa Jolanta-oopperaesityksen jälkeen kahden pitkälle yöhön. Savonlinnassakin esillä oli muiden muassa Itämeren turvallisuustilanne ja Niinistön tekemä transponder-aloite lentoturvallisuuden parantamiseksi.

– Mitä nyt tulee Itämereen ja silloin käytyihin keskusteluihin lähinnä lentoturvallisuudesta, niin siitä näyttää nyt myös Naton piirissä olevan kiitoksia, että ilmeisesti tilanne on jonkun verran parantunut.

Otsikoissa ovat viime päivinä olleet myös Moskovan suuret mielenosoitukset, joissa mielenosoittajia on pidätetty sankoin joukoin. Mielenosoittajat vastustavat kaduilla päätöstä sulkea oppositioehdokkaat Moskovan paikallisvaalien ulkopuolelle. Mielenosoituksille ei ollut viranomaislupaa. Niinistö ei Ahvenanmaalla halunnut ottaa kantaa siihen, nouseeko oppositiopoliitikkojen kohtelu tapaamisessa Putinin kanssa esille, mutta muistutti, ettei heidän keskusteluissaan ole perinteisesti mikään aihe ollut tabu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?