Sauli Niinistö arvioi Rinteen kohuviestiä puolustusvoimain komentajalle: ”Ei minulla ole koskaan tullut mieleen muistuttaa julkisesti”

Presidentti Sauli Niinistö ei koe, että hänellä olisi ollut tarvetta julkisesti muistuttaa puolustusvoimia tai sen komentajaa päätöksenteon käskysuhteista.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Ahvenanmaalla 13. elokuuta.

13.8.2019 13:35

Pääministeri Antti Rinne (sd) herätti elokuun alussa huomiota alleviivattuaan Uutissuomalaisen haastattelussa, että puolustusvoimain uuden komentajan Timo Kivisen on syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana. Rinteen mukaan Suomessa ”häntä ei heiluta koiraa, vaan koira heiluttaa häntää tarvittaessa.”

IS kysyi Ahvenanmaalla vierailevalta Niinistöltä, onko hänellä ylipäällikkönä ollut tarpeita asian vastaavantyyliseen toteamiseen julkisesti ja myös sitä, millainen kuva Suomesta syntyy naapurimaissa, jos asiasta pitää julkisesti muistutella.

– Ei minulla ole koskaan tullut mieleen julkisesti muistuttaa ketään. Ei meidän kuvamme tästä kuitenkaan häiriintynyt ole, Niinistö sanoi.

Hän sanoi lukeneensa tyytyväisenä Kivisen komentajaksi valintansa jälkeen antaman haastattelun.

– Olin kovin tyytyväinen havaittuani, että hän oikeastaan itse selvitti tämän asian varsin tyylikkäästi ja perustellusti. Siis sen, miten puolustusvoimat tietenkin palvelee Suomen valtiota ja siinä mielessä myös hallitusta ja Suomen tasavallan presidenttiä.

Rinne tarkensi lausuntoaan heti tuoreeltaan muiden muassa Iltalehden haastattelussa. Rinne sanoi halunneensa muistuttaa pelisäännöistä, jotta esimerkiksi kansainvälisessä harjoittelussa vältyttäisiin yllätyksiltä. Iltalehdessä Rinteeltä kysyttiin viittasiko tämä muiden muassa tapaukseen, jossa presidentti Niinistö olisi pahoittanut mielensä, kun amerikkalaisen hävittäjäosaston vierailu Rissalaan tuli aikoinaan hienoisena yllätyksenä. Rinne sanoi lausuntonsa kummunneen juuri halusta välttää vastaavat tilanteet, eikä se ollut siten suunnattu mitenkään erityisesti Kiviselle.

– En muista, että olisin mistään Rissalasta pahemmin ollut huolissani, Niinistö kuittasi asian Ahvenanmaalla.

Hän jatkoi aihetta kuvaamalla maailman muutoksen mukanaan tuomaa tarvetta suhtautua asioihin tarkasti.

– Tässä on tapahtunut ehkä sellainen muutos, että elämme aivan toisessa olosuhteissa kuin vuosikymmenen alussa. Varmasti nyt otetaan hivenen tarkemmin tietyt asiat. Se ei ole närkästymistä, eikä kritiikkiäkään vaan asioiden tarkkaan ottamista, enkä usko, että sitä on väärin ymmärrettykään.

IS kysyi Niinistöltä näkeekö hän tarvetta kansainvälisen harjoittelun vähentämiselle vai lisäämiselle?

– Sanoin Maanpuolustuskurssin tilaisuudessa viime syksynä, että tietyllä tavalla laadullisesti olemme nyt olleet monessa mukana ja totta kai uutta saattaa ilmetä laadullisestikin, mutta saavutetun osaamisen ylläpitäminen on tärkeää. En näe järin suuria muutoksia, kun komentaja Kivinen sanoi, että harjoitusmäärät vähenevät, niin ne taitavatkin jonkin verran tänä vuonna vähentyä. Mutta elämme tilanteen mukaan.

Pääministeri Rinne selitti lausuntoaan viime viikolla myös Kesärannassa tavatessaan toimittajia.

– Totean, että olen havainnut viimeisten vuosien aikana muun muassa puolustusministeriössä, puolustusvoimissa, mutta myös muissa ministeriöissä tilanteita, joissa se poliittinen päätöksenteko, joka asiaan on kohdistunut, ei ole suoraan ainakaan viime kädessä ohjannut virkamiestoimintaa ja sen takia halusin kiinnittää huomiota uuden komentajan aloittaessa siihen, että poliittisen päätöksenteon kohteena olevat päätökset ovat niitä, jotka ohjaavat viranomaisten toimintaa, Rinne sanoi.

Rinne ei suoraan vastannut kysymykseen, mitä ongelmia harjoitustoiminnan syventämiseen voisi hänestä liittyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?