Ohisalo toivoo selkeyttä keskustan tilanteeseen – ”En tiedä, kuka puoluetta on virallisesti johtanut”

Julkaistu:

Vihreä ministeriryhmä piti kesäkokoustaan Porvoossa maanantaina.
Vihreiden ministereiltä tiedusteltiin Porvoossa myös vihreiden ja keskustan välisestä jo jonkin aikaa jatkuneesta nokittelusta. Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo lähetti yhden toivomuksen keskustan suuntaan.

– Toivon, että keskusta saa mahdollisimman pian oman tilanteensa kuntoon. Se on jokaisen hallituspuolueen ja koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta etu.

Ohisalon mukaan on ollut epäselvää, kuka keskustaa johtaa.

– Tilanne on ollut aika auki monta kuukautta. En tiedä, kuka keskustaa on virallisesti ehkä johtanut näinä hetkinä, sisäministeri pohti.

Vihreiden ja keskustan välillä on ollut kitkaa kesän aikana useammasta aiheesta. Ohisalon mukaan nyt tulee kuitenkin keskittyä yhteisten asioiden saavuttamiseen.

– Luin jostain analyysistä, että keskustan tulevaisuuden suurimpia taistoja tulee olemaan taisto vihreiden kanssa. Itse näen, että suurin taisto tulee olla ilmastonmuutosta, köyhyyttä ja kouluttamattomuutta vastaan, Ohisalo perustelee.

Vihreä ministeriryhmä piti kesäkokoustaan Porvossa maanantaina. Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri Maria Ohisalo ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kertoivat vastuualueidensa kuulumisia.

Esille nousivat esimerkiksi pian käynnistyvät budjettineuvottelut sekä hallitusohjelman kunnianhimoiset ilmastotavoitteet.

Ympäristöministeri Mikkosen mukaan viime viikolla julkaistun Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin tulokset eivät tulleet yllätyksenä Suomelle. Mikkonen näkee, että jo hallitusohjelmassa on tunnustettu maankäytön uudistamisen tarpeet.

– Olemme tekemässä erillistä ilmasto-ohjelmaa maankäyttösektorille. Ohjelmassa tarkastellaan esimerkiksi sitä, että millaista ilmastokestävä suometsien hoito voi olla.


Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esitti sunnuntaina turpeen veroedusta luopumista. Mykkäsen mukaan veroedusta luopuminen voisi korvata hallitusohjelmassa suunnitellun polttoaineveron nostamisen.
Mikkosen mukaan hallituksessa on sovittu, että turpeen käyttö pitää vähintään puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Verotus on ministerin mukaan yksi mahdollisista keinoista saavuttaa tämä yhteinen tavoite.

– Uskon, että myös toimijat, jotka käyttävät polttoturvetta, näkevät investointeja tehdessään sen pitkän kaaren, että fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon.

Mikkonen näkee, että etenkään avohakkuita ei tulisi turvemailla suorittaa, sillä ne vapauttavat paljon hiilidioksidipäästöjä ilmakehään.

Ulkoministeri Haavisto kertoi tilaisuudessa kesän työmatkoistaan esimerkiksi Sudaniin ja Arabiemiraatteihin. Haavisto on kesän aikana osallistunut rauhanneuvotteluihin kriisialueilla Euroopan unionin korkeimman edustajan Federica Mogherinin toimeksiannosta.

Haavisto kertoo, että Sudanissa prosessi on edennyt siihen vaiheeseen, että rauhansopimuksen kirjoittaminen on käsillä.

– Näyttäisi siltä, että tämän viikon lauantaina rauhansopimus voidaan allekirjoittaa.

Haavisto matkaa viikonloppuna Darfuriin EU:n edustajana seuraamaan allekirjoittamista.