Hallituksen sisällä eri näkemyksiä aktiivimallin purkamisen aikataulusta – Lintilä: ”Korvaavia toimia ei ole vielä esitetty” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituksen sisällä eri näkemyksiä aktiivimallin purkamisen aikataulusta – Lintilä: ”Korvaavia toimia ei ole vielä esitetty”

Työministeri Timo Harakka (sd) purkaisi aktiivimallin heti. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) haluaa odottaa aktiivimallia koskevan loppuraportin valmistumista.

12.8.2019 15:56

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen sisällä on erilaisia näkemyksiä aktiivimallin purkamisen aikataulusta.

Työministeri Timo Harakka (sd) sanoi heinäkuun alussa, että aktiivimalli voidaan purkaa heti. Harakan mukaan aktiivimallin purkua ei tarvitse kompensoida uusilla työllisyystoimilla, sillä ”aktiivimallille ei ole voitu laskea työllisyysvaikutuksia”.

Työministeri Timo Harakka (sd) oli heinäkuun alussa sitä mieltä, että aktiivimalli voidaan purkaa heti.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on puolestaan väittänyt, että aktiivimallin ”työllisyysvaikutukset olivat nolla, joten korvaavien työllisyysratkaisujen löytäminen ei ole erityisen vaikeaa”.

Pääministeri Rinne sanoi Ylelle maanantaina, että hänen ”oletuksensa” on, ettei työllisyysaste tule nousemaan sillä, että ”leikataan sellaisten ihmisten toimeentuloa, jotka yrittävät päästä palveluiden tai työpaikkojen piiriin”.

– Se ei todellakaan lisää minun arvioni mukaan työllisyyttä, Rinne teroitti Ylelle.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) muistuttaa IS:n haastattelussa hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.

– Toisaalta siellä on kirjaus, että hallitus perustaa päätöksensä tutkittuun tietoon, ja lokakuussa tuleva VATT:n tutkimus on varmasti sitä tutkittua tietoa, jonka varaan hallitus pystyy osaltaan lausuntokierrokselle lähtevän hallituksen esityksen tekemään, Lintilä sanoo.

– Leikkurin purkamisesta on päätös, mutta mitkä ovat ne korvaavat toimet, niin niitä ei ole vielä esitetty. Nehän eivät tule täältä, vaan muista ministeriöistä. VATT:n tutkimuksesta saamme vertailupohjaa siihen, mitä kokoluokkaa vastaavien toimien täytyy olla. Pidän luonnollisena, että niitä tietoja odotetaan, Lintilä lisää.

Aktiivimalli otettiin voimaan edellisellä hallituskaudella keskustan ollessa pääministeripuolue. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan edellisessä hallituksessa katsottiin, että malli lisää työllisyyttä. Lintilän mukaan Rinteen hallituksessa on ”vanhoja paineita” mallin purkamiselle, koska nykyisestä hallituspuolueista neljä tuli oppositiosta.

Ja tietoa on oltava ennen kuin aktiivimalli työnnetään historiaan?

– Siitä on hyvin selkeä hallitusohjelman kirjaus.

Pääministeri on sanonut, että hänellä on sellainen oletus, että aktiivimalli ei ole lisännyt työllisyyttä. Eikö ole aika erikoista, että puhutaan oletuksesta?

– Sen takia hallitusohjelmassa on kirjaus, että hallitus perustaa päätöksensä tutkittuun tietoon.

Keskustaa hallitusneuvotteluissa edustanut Vesa Vihriälä kirjoitti blogissaan, että ”tiedot siitä, että hallitus kaavailee aktiivimallin sanktioiden purkamista ilman korvaavia toimia, heikentävät työllisyyspolitiikan uskottavuutta”.

– Näin on varsinkin jos päätös halutaan tehdä ennen kuin aktiivimallin vaikutuksia koskeva arvio on valmistunut. Jos tiedot pitävät paikkansa, hallituksen työllisyyspolitiikan konkreettiset toimet eivät ala kovin hyvissä merkeissä, Vihriälä otti kantaa.

Aktiivimallin vaikutuksia arvioitiin jo toukokuussa julkaistussa väliraportissa, jonka mukaan aktiivimalli on ”voinut lisätä työttömyyden päättymisen todennäköisyyttä ansioturvan saajien joukossa”.

Vuoden 2018 alussa voimaan tulleessa aktiivimallissa työttömyysetuus heikkenee 4,65 prosenttia seuraavien 65 maksupäivän ajaksi, jos aktiivisuusehdot eivät täyty.

Tuet on säilyttänyt, jos on tehnyt tarkkailujakson aikana 18 tuntia palkkatöitä, ansainnut yritystoiminnalla 241 euroa tai ollut viisi päivää työllistymistä edistävissä palvelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?