Kulmuni ja Kaikkonen saivat tylyn vastaanoton keskustan ydinalueella: ”Kolmesta edessä olevasta paras puheenjohtaja olisi juontaja” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kulmuni ja Kaikkonen saivat tylyn vastaanoton keskustan ydinalueella: ”Kolmesta edessä olevasta paras puheenjohtaja olisi juontaja”

Keskustan puheenjohtajakisa pääsi vauhtiin Oulussa. Kaikkonen nojaa kokemukseen, Kulmuni pitää itseään seuraavan sukupolven edustajana.

Tilaisuus pidettiin ravintola Rauhalassa.­

11.8.2019 20:47

Keskustan puheenjohtajakisasta puuttuu innostus eli hype. Oulun Rauhalassa pidetyssä puolueen puheenjohtajapaneelissa todettiin, että tilaisuuden juontajakin herättää enemmän innostusta kuin ehdokkaina olevat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen.

– Kun Juha Sipilä puhui, niin aplodeista ei tullut loppua. Nyt tuntuu, että kolmesta edessä olevasta paras puheenjohtaja olisi juontaja. Siipi maassa tässä ollaan ja Sipilän herättämä hype puuttuu, puki sanoiksi monen paikalla olleen mielialan Tuiran paikallisosaston puheenjohtaja Mauri Moilanen.

Kulmunin ja Kaikkosen rinnalla yleisön edessä seisoi tilaisuuden juontaja, Keskustan viestintäpäällikkö, entinen Ylen urheilutoimittaja Laura Ruohola.

Katri Kulmuni.­

Keskustan puheenjohtajavaalin kamppailu käynnistyi viikonvaihteen aikana pohjoisesta. Lauantaina Kulmuni ja Kaikkonen sanailivat Rovaniemellä ja Ylitorniolla, sunnuntaina parivaljakko esiintyi keskustan sydänmailla Pohjois-Pohjanmaalla.

IS seurasi puheenjohtajaehdokkaiden kiertuetta sunnuntaina Oulussa, missä seinät pullistelivat ja lohileivät loppuivat kesken, kun puolueväki rynnisti paikalle.

Paikalle ilmestyi myös nykyinen puheenjohtaja, ex-pääministeri Juha Sipilä. Hyväntuulinen ja levänneen näköinen Sipilä ei halunnut ottaa kantaa kummankaan seuraajaehdokkaiden mahdollisuuksiin tulevassa vaalissa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni saapui paikalle puoli tuntia ennen tilaisuutta, joten aikaa jäi ihmisten kanssa jutusteluun. Puolustusministeri Antti Kaikkonen kiirehti paikalle kolme minuuttia ennen aloitusta.

Kulmuni ja Kaikkonen ovat molemmat esiintymiskykyisiä, tunnettuja ja pidettyjä keskustapoliitikkoja, joiden ajatusmaailmasta on vaikea löytää suuria eroja. Kulmuni on 31-vuotias nainen pohjoisesta ja Kaikkonen 45-vuotias mies etelästä, siinä näkyvimmät erot.

Antti Kaikkonen.­

Kulmuni katsoo itse olevansa seuraavan sukupolven edustaja Kaikkoseen verrattuna. Kaikkonen puolestaan pitää pitkää kokemusta puoluetyöstä ja politiikan johtotehtävistä etunaan. Kaikkonen on toisaalta myös hahmona tunnetumpi kuin politiikassa tuoreempana kasvona esiintyvä Kulmuni.

– On se sitten hyvä tai huono puoli, mutta totta lienee, että minut tunnetaan kai aika hyvin. Olen pari vuosikymmentä ollut omana itsenäni keskustaväen ja vähän muidenkin punnittavana, pestävänä ja puleerattavana. Kyvyt, sisu ja ihminen on luultavasti tullut tässä jo omille tutuksi, kenties jollekulle muullekin, Kaikkonen toteaa.

Kulmuni jättää mieluusti erojen etsimisen muille.

– On muiden tehtävä arvioida meidän välisiä eroja. Antti on minua vanhempi, olen seuraavan sukupolven edustaja, hän vastaa lyhyesti.

Keskustan vanhat herrat kirjoittivat viime viikolla kärkkäästi puoleen tilanteesta ja puheenjohtajavalinnasta. Entiset puoluesihteerit Seppo Kääriäinen ja Pekka Perttula sekä entinen piirijohtaja Ossi Martikainen toteavat Kanava-lehden kirjoituksessa, että puolueen tilanne on juuri niin tiukka kuin miltä se näyttää.

Kolmikon mielestä keskusta on ollut luonteeltaan enemmän liike kuin puolue. Tämä kyky on rapautunut ja johtanut kannatusvuotoihin.

Kulmunin mielestä keskustan tulevan puheenjohtajan pitää olla mukana luomassa toivoa ja ratkaisuja tavallisten ihmisten arkeen.

– Keskustan pitää luoda toivoa jokaiselle suomalaiselle, että aikamme isoihin kysymyksiin on olemassa toivoa ja ratkaisuja, kun kysymys on vaikkapa ilmastoahdistuksesta tai pelottelusta maahanmuutolla. Suomalaisella osaamisella ja ratkaisuilla esimerkiksi ilmastonmuutosta vastaan voidaan taistella, hän uskoo.

Asko Merilä.­

Kaikkosen mielestä tarvitaan enemmän toimintaa ja vähemmän byrokratiaa. Mainostoimistot tai jalustalle nostetut keulakuvat eivät auta, vaan tarvitaan valtava määrä keskustelua, työtä ja nöyryyttä, johtajuuttakin. Hän arvelee, että maalla ja kaupungissa on tilausta puolueelle, joka arvostaa työtä, yrittämistä ja itsensä kehittämistä.

– Keskustan tilanne kohenee, kun teemme itsellemme ja suomalaisille selväksi mistä tässä omintakeisessa puolueessa on 2020-luvulla kyse. Keskusta voi olla paras vaihtoehto laajalle suomalaista elämäntapaa arvostavalle joukolle ja liike, jonka puolesta kannattaa sekä uusien että varttuneiden sukupolvien tehdä työtä, Kaikkonen arvioi.

Paneelissa mukana ollut keskustaväki piti ehdokkaita liian samankaltaisina. Eroja ei tuntunut löytyvät lainkaan. Asko Merilä kallistuu valinnassaan Kulmunin puolelle.

– Hänellä on ryvettymätön imago eikä mitään riippakiviä. Hän vetoaa myös nuoriin. Katri saisi lähteä puheenjohtajana puhtaalta pöydältä liikkeelle. Kaikkosesta kaivettaisiin kaikki vanha moska esille, Merilä arvioi.

Tuija Patana.­

Myös Oulun Keskustanuorten puheenjohtaja Tuija Patana kannattaa Kulmunia.

– Hän on raikas vaihtoehto. Katri on nuori nainen pohjoisesta. Aluepolitiikka on hänelle tärkeää ja sen takia hän saa minun kannatukseni, Patana toteaa.

Keskustan puheenjohtajavalinta

Keskustalle valitaan uusi puheenjohtaja ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7.9.

Ehdokkaiden 18 paikkakuntaa käsittävä ja neljä viikkoa kestävä kiertue alkoi lauantaina Rovaniemeltä.

Keskustan kannatus on tuoreimpien mittausten mukaan noin 12 prosentin luokkaa.

Kun Juha Sipilä aloitti puheenjohtajana vuonna 2012 kannatus oli 15-16 prosentin tietämillä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?