Hallitus haluaa hyödyntää nykyistä paremmin karjaeläinten lannan – ministeri Mikkonen: ”Win-win-tilanne”

Mikkosen mukaan EU:n maataloustukien on kannustettava ”kestävään maatalouden käyttöön”.

Uusi hallitus haluaa uusiokäyttää karjaeläinten lannan nykyistä paremmin. Kuva tilalta Urjalasta.

8.8.2019 22:39

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen (sd) alkutaipaleesta on voinut saada riitaisen kuvan ainakin metsäpolitiikan osalta, mutta ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) vakuuttaa, että uusi hallitus on kokonaisuudessaan sitoutunut ilmastoystävälliseen politiikkaan.

Mikkonen käytti IPCC-raportin esittelytilaisuudessa yhtenä esimerkkinä hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan turvemaiden raivausta vähennetään lisäämällä lannan prosessointia ja tuotteistusta.

Hallitusta yhdistää siis näkemys lannan uusiokäytöstä?

– Maa- ja metsätalousministeriöllä ja ympäristöministeriöllä on yhteinen hanke (ravinteidenkierrätyksen kärkihanke), että karjan lantaa saataisiin paremmin hyödynnettyä energiakäyttöön biokaasuksi ja saataisiin vielä ravinteet uudelleen käyttöön. Viljelijät itse toivovat, että biokaasua voitaisiin hyödyntää enemmän. Se on win-win-tilanne kaikille, koska metsää raivataan pelloksi sen takia, että sinne saadaan lantaa levitettyä, Mikkonen kertoi.

Luken tutkimusprofessori Raisa Mäkipää sanoi IPCC-raportin esittelytilaisuudessa, että ympäristölle haitallisten maataloustukien poistaminen parantaisi maankäytön kestävyyttä.

Mikkonen ei vaatinut suoraan tukien leikkaamista, mutta totesi, että EU:n maataloustukien pitäisi kannustaa ”kestävän maatalouden käyttöön ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta”.

– Valtaosa maataloustuista tulee EU:sta ja siellä mietitään uuden tukikauden kriteereitä, Mikkonen viittasi rahoituskehyskautta 2021–2027 koskeviin neuvotteluihin.

Kyse on herkästä asiasta, sillä jos Euroopan komission esitys menee läpi, Suomi menettää tulevalla rahoituskehyskaudella maatalousrahoja 421 miljoonaa euroa.

Keskusta vaatii, että mahdolliset menetykset kompensoidaan täysimääräisesti viljelijöille, mutta IS:n tietojen mukaan hallituksen viljelijöille antamaa lupausta tulkitaan hallituksen sisällä eri tavoin.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk) väittää, että EU:n maataloustukien leikkaaminen olisi kuolinisku suomalaiselle maataloudelle.

– Minua suorastaan pelottaa tuollaiset lausunnot, Hoskonen viittaa Mikkosen pohdintoihin maataloustukien uudelleen suuntaamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?