Keskustan Hoskonen haukkui hallituskumppaneiden ilmastopolitiikan – Rinne myöntää jännitteet: ”On tiettyjä asioita, jotka täytyy klaarata porukalla kuntoon” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustan Hoskonen haukkui hallituskumppaneiden ilmastopolitiikan – Rinne myöntää jännitteet: ”On tiettyjä asioita, jotka täytyy klaarata porukalla kuntoon”

Rinne halusi käydä keskustelun ”ilmastovouhotuksesta” avautuneen Hoskosen kanssa.

7.8.2019 13:17

Ympäristövaliokunnan uusi puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk) haukkui tiistaina suorasanaisesti keskustan hallituskumppaneiden ilmastopolitiikan.

– Tämä ilmastovouhotus on karmeinta populismia, mitä olen poliittisen urani aikana nähnyt ja kuullut. Ilmastopolitiikka on tietyn poliittisen linjan hyväksikäyttämä työväline, ei mitään muuta, Hoskonen purkautui ja viittasi ”koviin aktivisteihin”, joita löytyy hänen mukaansa vihreistä, vasemmistoliitosta ja jonkin verran myös demareiden joukosta.

Hoskonen kritisoi esimerkiksi vaatimusta avohakkuiden kieltämisestä ja väitti, että metsien hakkuita voitaisiin lisätä.

Hoskonen nosti tikun nokkaan erityisesti ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr) ja väitti, että ”vastuuttomilla puheilla on luotu ilmapiiri, jossa metsäyhtiöt eivät halua enää investoida Suomeen”.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi keskiviikkona Kesärannassa politiikan toimittajia tavatessaan, että hän ei kutsuisi Hoskosen lausuntoja irtiotoksi, vaan osoitukseksi ”erilaisten mielipiteiden kirjosta” hallituksessa.

– Jännitteet tunnistettiin hallitusneuvotteluissa, meillä on metsäpolitiikassa tiettyjä asioita, jotka täytyy nyt klaarata porukalla kuntoon, Rinne kommentoi.

Riittääkö puuta kaikkiin selluhankkeisiin?

– Ensin täytyisi tietää, mitä selluhankkeita on toteutumassa, nehän ovat yritysten liiketoimintapäätöksiä, jotka täsmentyvät vuosien mittaan ja näkemykseni on, että jos joku hanke lähtee toteutumaan, on varmasti toimintoja, jotka eivät jatku ja puun käyttö metsän osalta täsmentyy kokonaisuuden perusteella. Voi olla, että uusi hanke lähtee liikkeelle ja joitakin toimintoja jää pois, Rinne tasapainotteli.

Hoskonen kertoo IS:lle käyneensä keskiviikkona Rinteen kanssa keskustelun Rinteen aloitteesta.

– Sain ryhmän kautta tietoa, että pääministeri haluaisi keskustella. Soitin hänelle aamulla ja käytiin reilu, hyvä keskustelu ilman mitään negaatioita. Keskustelun sisältöön en ota kantaa.

Puhdistiko keskustelu ilmaa tai selvensikö se kokonaisuutta?

– Kuten sanoin, käytiin positiivinen keskustelu, Hoskonen toistaa ja antaa ymmärtää, että keskustelu lisäsi hänen luottamustaan metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä kohtaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korostaa, että ilmastokriisi pitää ratkaista pikaisesti, mutta sanoo keskustan lähtevän vahvasti siitä, että ”kun siirrytään fossiilitaloudesta biotalouteen ja vihreään talouteen, niin se vaatii metsien käyttöä”.

– Metsien hakkaaminen ja aktiivinen metsätaloudenhoito eivät ole ristiriidassa ilmastonmuutoksen torjumisen kanssa. Jos puuta ei käytetä, ilmastokriisiä ei voi ratkaista. Maailma ei pelastu kieltolinjalla, Kurvinen kommentoi.

Keskustalaiset närkästyivät jo hallituksen nimittämispäivänä Mikkosen linjattua, ettei Suomessa yksinkertaisesti riitä puu kaikkiin sellutehdashankkeisiin.

Luken apulaisprofessori Aleksi Lehtosen mukaan Suomi voi joutua EU:ssa maksumieheksi, jos hakkuita lisätään merkittävästi.

Lehtonen huomauttaa, että Pariisin ilmastosopimus ja EU:n LULUCF-asetus rajoittavat Suomen liikkumavaraa hakkuissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?