Ilmastoministeri Krista Mikkonen vastaa Hoskoselle: Hakkuita ei voida kasvattaa – kyse ei ole vain rahasta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ilmastoministeri Krista Mikkonen vastaa Hoskoselle: Hakkuita ei voida kasvattaa – kyse ei ole vain rahasta

Luken apulaisprofessorin Aleksi Lehtosen mukaan Suomi voisi joutua maksumieheksi, jos hakkuita lisättäisiin merkittävästi.

Nielujen kasvattaminen on ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan helpoin ja halvin keino torjua ilmastonmuutosta.

6.8.2019 18:59

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) torjuu ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Hannu Hoskosen (kesk) ajatuksen hakkuiden lisäämisestä.

– Luonnonvarakeskus on arvioinut, että metsien suurin mahdollinen teknistaloudellisen hakkuumäärä olisi reilut 80 miljoonaa kuutiota, kun asiaa tarkastellaan ainoastaan puuntuotannollisesti. Kyseinen arvio ei kuitenkaan ota huomioon esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielujen vahvistamista eikä maisema- ja virkistysnäkökulmaa, sähköpostitse tavoitettu Mikkonen kommentoi.

Viime marraskuussa Mikkonen piti ”järjettömänä” kaavailuja hakkuiden lisäämisestä 80 miljoonaan kuutioon vuodessa.

Luken apulaisprofessori Aleksi Lehtonen viittaa Pariisin ilmastosopimuksen velvotteisiin sekä EU:n LULUCF-asetukseen ja sanoo, että jos Suomi ei saavuta tänä vuonna tarkennettavaa Suomen metsien hiilinielun vertailutasoa jaksolla 2021–2025, Suomi joutuu vähentämään muiden sektoreiden päästöjä tai ostamaan muiden LULUCF-nieluja. Toisin sanoen EU-sääntely rajoittaa Suomen liikkumavaraa hakkuissa.

LULUCF-asetus määrittää sen, mikä on metsien hiilinielun vertailutaso eli hiilinielu, joka tulisi saavuttaa vuosina 2021-2025. Laskennassa käytetään pohjana tietoja metsien käytöstä vuosina 2000-2009.

Mahdollisen ”sakkolapun” suuruutta Lehtonen ei osaa arvioida.

Viimeisimmän arvion mukaan noin 81–82 miljoonan kuution hakkuut tuottavat Suomen metsien vertailutason.

Lehtonen ja Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Sampo Soimakallio vahvistavat Hoskosen näkemyksen siitä, että metsien hiilivarasto kasvaa joka vuosi.

– Tällä hetkellä käytetään oletuksena 112 miljoonan kuution vuosittaista kasvua, Soimakallio sanoo.

– Hiilivarasto kasvaa koko ajan, koska hakkuita tehdään vähemmän kuin metsä kasvaa. Jos hakkaisimme kasvun verran, meidän tulisi vähentää päästöjä huomattavasti enemmän kuin nyt esimerkiksi liikenteessä, maataloudessa ja energiantuotannossa, Lehtonen kommentoi.

Soimakallio sanoo, että mitä vähemmän metsää hakataan, sitä enemmän hiilivarasto kasvaa, mutta toisaalta, mitä enemmän puuta hakataan, sitä enemmän puulla voidaan korvata vaikka fossiilisia polttoaineita.

– Jos hakkuita lisätään, tase menee joiksikin vuosiksi, ehkä vuosikymmeniksi huonompaan suuntaan ja joskus se kääntyy päälaelleen. Yksiselitteistä tieteellistä johtopäätöstä on vaikea tehdä.

Lehtonen toteaa, että ilmastotavoitteet huomioon ottaen hakkuita ei kannata lisätä lyhyellä aikavälillä, mutta jos katsotaan ”vaikka 50 vuoden päähän, metsät on järkevää pitää terveinä ja hyväkuntoisina, jotta ne sitovat hiiltä edelleen”.

– Metsänomistajathan päättävät, paljonko he myyvät metsiään, ei valtio aseta mitään hakkuumäärärajoitteita, Lehtonen muistuttaa.

Hoskosen puheita ”ilmastovouhotuksesta” Mikkonen kommentoi lyhyesti.

– Tiedeyhteisö on varoitellut ilmastonmuutoksesta jo vuosikymmenien ajan. On tärkeää, että ilmastonmuutoksen uhan vakavuuteen on herätty todenteolla ja toimiin ryhdytty. Mitä pidempään odotellaan, sen vaikemmaksi ja kalliimmaksi ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen tulee.

Hoskonen kritisoi vihreiden suosimaa jatkuvan kasvatuksen periaatetta ja väittää, että ”reilu miljoona hehtaaria vaatisi välittömästi harvennustoimenpiteitä”. Miten kommentoit, Krista Mikkonen?

– Vihreät kannattaa jatkuvan kasvatuksen periaatetta. Jatkuvapeitteisessä kasvatuksessa maaperän hiili ei pääse vapautumaan ilmakehään, kuten avohakkuussa ja sen jälkeisessä maaperän käsittelyssä. Jatkuvapeitteinen kasvatuksesta on hyötyä myös metsänomistajille avohakkuita tasaisemmasta tulovirrasta johtuen. Olen puhunut ennen kaikkea metsien hakkuukierron pidentämisestä ja puunkäytön kohdentamisesta pitkäikäisiin tuotteisiin. Nykyisin metsänhoitoa tehdään Suomessa pääasiassa avohakkuin, jolloin harvennuksen tarve voi tulla kysymykseen.

Juttua korjattu klo 22.49 LULUCF-asetuksen määritelmän osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?