Kommentti: Pääministeri antoi uudelle puolustus­voimain komentajalle ainutlaatuisen julkisen ripityksen – ”sotilas­vallan­kaappaustako” Rinne pelkää?

Pääministeri Antti Rinne (sd) antoi maakuntalehtien viikonvaihteen haastattelussa tuoreelle puolustusvoimain komentajalle ihmeellisen, ainutlaatuisen ripityksen suomalaisesta yhteiskuntajärjestelmästä. Sotilasvallankaappaustako pääministeri pelkää? ihmettelee Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Kenraali Timo Kivinen (kuva vas.) aloitti puolustusvoimien komentajana viime torstaina. Pääministeri Antti Rinne (sd, kuva oik.) painotti Uutissuomalaiselle antamassaan haastattelussa, että Kivisen ”on oleellista ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana”.

5.8.2019 12:45

Kenraali Timo Kivinen aloitti puolustusvoimien komentajana viime torstaina.

Pääministeri Antti Rinne (sd) puolestaan kommentoi Uutissuomalaiselle viime lauantaina antamassaan haastattelussa komentajana aloittanutta Kivistä. Varsinainen haastattelu koski työmarkkinasyksyä, kakkoshaastattelu Kivistä.

Uutissuomalaisen otsikoima ”Komentajan on syytä ymmärtää asemansa” -haastattelu levisi laajalti suomalaisissa maakuntalehdissä.

Rinteen puheita on kummasteltu – eikä syyttä.

Kivinen tunnetaan rauhallisena, jopa jossain määrin värittömänä upseerina, mutta kun Antti Rinteen haastattelua lukee, tuntuu – lievästi kärjistäen – että pääministeri pelkää uuden komentajan aloittavan vähintäänkin sotilasvallankaappauksen.

Rinne painottaa haastattelussa, että Kivisen ”on oleellista ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana”.

– Se on tärkeää, että asema on ymmärretty oikealla tavalla. Meillä Suomessa häntä ei heiluta koiraa vaan koira heiluttaa häntää tarvittaessa, Rinne lausuu.

Haastattelussa Rinne korostaa, että suomalaisessa yhteiskunnassa puolustusvoimain komentajan on tarpeen tunnistaa maan valtiosääntö ja perustuslailliset valtasuhteet.

– Tämä tarkoittaa suomeksi, että tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa johtaa ulkopolitiikkaa ja on puolustusvoimien ylipäällikkö. Hallituksella on selkeä rooli puolustuspolitiikassa ja turvallisuuspolitiikassa. Näissä asioissa poliittinen päätöksentekijä määrittää linjat ja niitä linjoja virkamiehet ja sotilaat virkamiehinä seuraavat, Rinne sanoo.

Rinteelle tiedoksi: Eiköhän puolustusvoimain komentaja osaa perustuslain ilman pääministeritason laiskanläksyäkin. Ylipäätään puolustusvoimat ei ole aisan yli potkinut.

Haastattelun lopuksi Rinne kertoo kaiken lisäksi, ettei henkilökohtaisesti tunne Kivistä lainkaan. Sekin vielä.

Eli miksi?

Siis miksi ihmeessä Rinne ripittää ja opettaa tuoretta puolustusvoimain komentajaa julkisesti?

Mitään syytä ei tunnu kukaan tietävän. Liekö koskaan aikaisemmin on nähty, että Suomen pääministeri antaa puolustusvoimain komentajalle julkisen ripityksen, jonka sisältö on totisen yksiselitteinen:

Muista paikkasi!

Mistään Kivisen alkuvaiheen lausunnoista ei voi olla kysymys, mikä edellyttäisi pääministerin julkista toimintaa tai kommentointia kyseisellä tavalla.

Ensi töikseen Kivinen linjasi, että Suomen kansainvälisten harjoitusten määrä pikemminkin vähenee kuin kasvaa. Sekään ei voi olla yllätys, se on sanottu moneen kertaan.

Hävittäjähankinnoissa Kivinen on esiintynyt kieli keskellä suuta, niistä lausunnoista ei pitäisi poliitikkojen hermostua. Natoonkaan Kivinen ei ole menossa.

Voisiko kyse olla kansalaispalveluksesta? Tuskinpa.

Yksi vaihtoehto voi olla, että lausunnoillaan Rinne paikkaa omia puheitaan. Viime päivinä on kummasteltu Rinteen puheita aktiivimallista, joihin Rinne on pariin kertaa kytkenyt myös työttömien haastattelut, vaikka ne eivät malliin kuulu.

Viime keväältä on muistissa myös Rinteen sekoilut Suomen Nato-option suhteen. Rinne totesi MTV:n vaalitentissä, ettei Suomea välttämättä kelpuutettaisi Naton jäseneksi, vaikka Suomi jäsenyyttä hakisi. Asiasta nousi kohu.

Kaiken lisäksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa Rinnettä enemmän Mäntyniemen valtias eli tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ylipäällikkö, Timo Kivisen esimies.

Pääministerin kannattaisi jättää kehityskeskustelut heidän välisekseen, eikä tuppaantua areenalle, jos lausunnot antavat aihetta vain suureen ihmetykseen.

No, saivatpahan Helsinkiin sijoitetut sotilasasiamiehet jotain raportoitavaa hiljaisen kesän aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?