Venäjä aloitti sotaharjoitukset Itämerellä – Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva: ”Venäjä haluaa ilmoittaa sotilaallisen läsnäolonsa”

Kanerva kuvailee Venäjän sotaharjoitusta ”kohtuullisen rotevaksi”.

Ilkka Kanerva arvioi, että harjoitus on osa idän ja lännen välistä dialogia, johon kuuluu näyttävät harjoitukset Itämerellä. Kanerva ei usko, että Venäjällä olisi tarvetta lähettää nimenomaan Suomelle signaalia harjoituksen kautta.

1.8.2019 18:25

– Kohtuullisen roteva, näyttävä sotaharjoitus. Ei näitä tehdä päähänpistosta, taustalla on pitkä suunnitteluperiodi, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) arvioi Venäjän Itämerellä aloittamaa sotaharjoitusta.

Torstaina aloitettuun, 9. elokuuta päättyvään harjoitukseen osallistuu 49 taistelualusta, 20 tukialusta, lähes 11 000 sotilasta ja 58 lento- ja taistelukonetta.

Kanerva katsoo, että harjoitus on osa idän ja lännen välistä dialogia, johon kuuluu näyttävät harjoitukset Itämerellä. Suomikin osallistui Britannian johtamien JEF-joukkojen (Joint Expeditionary Forcen) -suurharjoitukseen Kaliningradin lähettyvillä Liettuassa kesäkuun lopussa. Harjoitukseen osallistui 8600 sotilasta.

Brittimedioiden mukaan venäläisten vakoilijalaiva The Fodor Golovin tarkkaili JEF-joukkojen harjoitusta lähietäisyydeltä.

– He ovat tulleet ulos katsomaan meitä, ja me olemme katsoneet heitä, kun he ovat katsoneet meitä, kommodori James Parkin kuvaili tilannetta The Telegraph -lehdelle.

Venäjän puolustusministeriön mukaan elokuun sotaharjoituksessa on tarkoitus ”testata merivoimien valmius suojella Venäjän kansallisia etuja ja kehittää taitoja laivastojoukkojen johtamisessa”.

Sotaharjoitus todentaa Kanervan mukaan sen seikan, ettei Itämeri ole poissa kansainvälisen jännityksen piiristä.

– Venäjä haluaa ilmoittaa sotilaallisen läsnäolonsa Itämerellä. Itämeren herruus on sotilaallisesti elintärkeä Suomen kaltaiselle maalle, jonka ulkomaankaupasta yli 90 prosenttia tapahtuu Itämeren kautta.

– Jokainen ymmärtää, kuinka elintärkeää on, että Itämereen ei kohdistuisi mitään offensiiveja, vaan vapaan merenkulun mahdollisuus turvattaisiin.

Etyjin sääntöjen mukaan tarkkailijoita ei tarvitse kutsua paikalle, jos sotilaiden määrä harjoituksessa jää alle 13 000:n.

Entinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) sanoi 2017, että Venäjällä on muodostunut jo lähes perinteeksi, ettei harjoitukseen osallistuvien lukumäärää ilmoiteta tarkasti.

– Etyjin säännöt edellyttävät etukäteisilmoitusta, en kesälomasta johtuen tiedä, miten peruskriteerit on täytetty. Venäjän tapakulttuuriin kuuluu toimia joskus kansainvälisistä normeista poiketen, Kanerva luonnehtii.

Harjoitus ei tullut Kanervalle täydellisenä yllätyksenä.

– Mielikuva loppukesän sotaharjoituksesta oli olemassa, tämä ei tullut aivan out of the blue.

1.8. klo 20.06: Lisätty maininta JEF-joukkojen harjoituksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?