Eduskunnan kuopus Iiris Suomela, 24, kertoo mikä auttaa, jos kohu vyöryy päälle – paras neuvo Rosa Meriläiseltä

Julkaistu:

Eduskunnan nuorin kansanedustaja osallistui SuomiAreenaan ja Pori Jazziin. Hot dogissa herkulliset mausteet.
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) on juuri lähtenyt kesälomamatkalle kohti Saksaa.

– Sunnuntaina pääsin vihdoin kesälomalle ja tässä kuljetaan kohti Tanskaa laivalla ja hybridiautolla, hän kertoo.Suomela on kuitenkin lupautunut kuvaamaan tapahtumarikkaan viikon Porissa SuomiAreenassa ja Pori Jazzeilla ja kertomaan kuulumiset loman lomassa.

Suomela, 24, on eduskunnan kuopus, mutta on jo joutunut mediamyllytykseen valintansa jälkeen.

Hän on kritisoinut vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon nimittämistä ”jääprinsessaksi” ja tarttui ”puhemies”-termiin ehdottaen ”puheenjohtajaa” paremmaksi, sukupuolineutraaliksi titteliksi.
– Toki se on myös hyvä, koska kun lähtee puolustamaan tasa-arvoa politiikassa, niin tavoitteena on herättää keskustelua, Suomela kommentoi IS:lle SuomiAreenassa.

– Nyt sitten ollaankin melkein kaksi kuukautta puhuttu nuorten, naisten ja vähemmistöjen asemasta tässä yhteiskunnassa ja politiikassa, Suomela totesi IS:lle tyytyväisenä.
Suomela lähetti itsestään kuvia eri SuomiAreenan keskustelupaneeleista. Kaikkiaan hän osallistui kuuteen eri paneeliin.


Alkukesä on ollut ensimmäisen kauden kansanedustajalle hyvin työntäyteinen. Eduskunta- ja eurovaalien jälkeen seurasivat hallitusneuvottelut.

– Heinäkuun alkupuoli meni vielä töissä suuressa valiokunnassa ja uuden avustajan aloitettua. Olen mökkeillyt jonkin verran Teiskossa suvun maisemissa, mitä olen ehtinyt, hän kertoo.

– Olen myös yrittänyt käydä viikonloppuisin Suomea katsomassa. Pieni matka tai reissu auttaa töistä irtautumiseen. Olen käynyt muun muassa Lahdessa, Raumalla ja Hangossa.


Olet Suomen nuorin kansanedustaja. Mitä valtteja sinulla on?

– Minulla on palo maailman ongelmien ratkaisemista kohtaan, mikä vie minua eteenpäin. Olen periksi antamaton, sinnikäs ja kova intohimo asioiden ratkaisemista kohtaan.

Toimin Suomen vanhimman kansanedustajan Satu Hassin työparina suuressa valiokunnassa. Siitä on saanut paljon oppia.

Suomela myöntää, että kansanedustajan työn alkutaival ei ole ollut helppo. Kun työtehtäviä on ollut paljon tai kohu on vyörynyt päälle, on tarvinnut apua muilta.

– Koin aika kovia, kun tulin itse mukaan uutena tekijänä ja nuorena naisena. Tuen saaminen ja antaminen on ollut tässä tehokkainta. Käytännössä tuki on kannustavia viestejä, hyviä kahvipöytäkeskusteluja tai vaikkapa yhteinen elokuvailta ystävien kanssa silloin, kun kaipaa lepoa ja rentoutumista.


Tukea on tullut myös kokeneemmilta poliitikoilta. Rosa Meriläinen toimi Suomelan vaalipäällikkönä kunnallisvaaleissa 2017.

Päältä päin tarkasteltuna Meriläisessä ja Suomelassa on paljon samaa: muun muassa vihreys, Tampere, feminismi ja se, että myös Meriläinen valittiin nuorena, 27-vuotiaana, vihreiden kansanedustajaksi.

– Rosaa ja minua yhdistää tietynlainen halu tarttua ja perehtyä asioihin, Suomela myöntää.

– Mutta Rosa on ollut minua vielä rohkeampi ja kehtaavampi.

Meriläinen on Suomelan mukaan ensimmäisiä henkilöitä, joiden kanssa hän toimi tullessaan mukaan vihreisiin. Hän on saanut vanhemmalta kollegaltaan paljon oppia uralleen.

– Hän on neuvonut, että kaikesta selviää. Rosan ajatus radikaalista lempeydestä on hyvä: ihmiset kohtaisivat toisiaan ajattelemalla, että ihmisiä tässä vain ollaan. Ja yritetään itse suhtautui muihin mahdollisimman syvällä ymmärryksellä, Suomela kertaa.


– Rosa lähti tuoreena kansanedustajana vetämään rohkeaakin linjaa maailman muuttamisen puolesta, esimerkiksi vankien oikeuksien puolesta. Musta siinä on hyvää edelläkävijyyttä ja tiukkaa feminismiä, Suomela sanoo.