Bändikaverit soittivat Storyvillessä Claes Anderssonin muistolle: ”Hän oli vaikuttava persoona”

Julkaistu:

Politiikka
Pentti Mutikaisen mukaan Andersson olisi elättänyt itsensä myös pianistina.
Kansanedustajana, psykiatrina, kirjailijana ja jazzpianistina tunnettu Claes Andersson kuoli viime keskiviikkona pitkäaikaiseen sairauteen 82-vuotiaana.

Anderssonin muistoa kunnioitettiin maanantai-iltana Eduskuntatalon vieressä sijaitsevalla Storyvillen terassilla.

Rumpuja Anderssonin kanssa samassa yhtyeessä soittanut Reino ”Reiska” Laine asetti lavan edustalle Anderssonin kuvan ja lausui muutaman muistosanan ennen kuin bändi alkoi soittaa Anderssonin säveltämää kappaletta.

– Hänen oli vaikeata tulla rappusia ylös, mutta sen jälkeen sormet ja äly pelasivat ja kaikki toimi moitteettomasti. Hän lumoutui soittotilanteeseen niin, että kaikki muut pahat asiat jäivät pois, Laine kertoi yleisölle.


– Vaikka Clasu ei halunnut olla keskipisteenä, kaikki kääntyivät heti katsomaan, kun Claes tuli paikalle. Hän oli vaikuttava persoona, kansanedustajana itsekin toiminut Laine sanoi.

Anderssonin bändissä bassoa soittanut Pentti Mutikainen kertoi IS:lle ennen keikkaa, että hänellä ja Anderssonilla oli ”sopuisa ihmissuhde”.

– Muistaakseni emme riidelleet kertaakaan 40 vuoden aikana. Hän oli kaikkien sorrettujen puolella, Mutikainen kuvaili ystäväänsä.

– Hän olisi elättänyt itsensä tosi hienosti pianistina, mutta tuli lääkäriopinnot ja eduskunnat... Hän oli monitaituri, Mutikainen jatkoi.


Mutikainen nousi Anderssonin kanssa viimeisen kerran lavalle kesäkuun lopussa. Kuolinuutinen ei tullut Mutikaiselle yllätyksenä.

– Clasulla oli tammikuussa todella paha keuhkokuume, silloin jo ajattelin, että nyt ei ole kaikki kohdallaan, siellä oli sydämen vajaatoimintaa ja vaikka mitä, hän oli tavallaan vakavasti sairas ja loppusuora oli odotettavissa.

Mutikaisen mukaan Anderssonin suosikkijazzmuusikko oli Thelonious Monk. Laine kertoi Anderssonin harjoitelleen pianonsoittoa vielä vanhoilla päivilläänkin.

– Clasu oli sanonut puolisolleen, että kun on ammattilaisia lavalla, niin pitää olla hyvä.

Anderssonin muistolle järjestetään konsertteja Storyvillen terassilla elokuun ajan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt