Kansanedustajat ajoivat yli 10 000 km kuukaudessa taksilla – kotiavainten unohtumisesta 88 euron lasku

Peräti neljä kansanedustajaa vingutti eduskunnan taksikorttia yli 600 euron arvosta kesäkuussa. Euromääräisesti eniten taksikuluja tuli keskustalaiselle ensimmäisen kauden kansanedustajalle Joonas Köntälle.

29.7.2019 14:16

Eduskunnan taksikortti on yksi kansanedustajien nauttimista eduista. Kansanedustajalla on oikeus käyttää taksia eduskunnan piikkiin esimerkiksi silloin, kun muun kulkuvälineen käyttö aiheuttaisi tarpeetonta ajanhukkaa tai olisi muutoin hankalaa.

Arvion taksinkäytön tarpeellisuudesta tekee edustaja itse tapauskohtaisesti.

Kesäkuussa kansanedustajien matkoihin meni yli 30 000 euroa. Summa rakentuu yhteensä 1 056 yksittäisestä matkasta.

Ajokilometrejä kesäkuulle tuli noin 10 250 kilometriä. Tilastokeskuksen alkuvuonna julkaisemien tilastojen mukaan keskimäärin henkilöautoilla ajettiin 13 794 kilometriä vuodessa.

Jyväskyläläinen ensimmäinen kansanedustaja Joonas Könttä (kesk) vingutti taksikorttia lähes 700 euron edestä.

Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Joonas Könttä käytti kesäkuun aikana eduskunnan taksikorttia yhteensä 25 kertaa. Euromääräisesti Köntän matkoihin suli 690,80 euroa.

Vain puoluetoverit Mikko Kärnä sekä keskustan viidennen kauden kansanedustaja Esko Kiviranta käyttivät taksia määrällisesti useampaan kertaan kuin Könttä.

Kärnälle matkoja kertyi 35 ja kokonaishinnaksi 482,30 euroa. Kiviranta taas kulki 25 taksimatkan verran ja 332 euron edestä. Molemmat ovat ahkeruutensa lisäksi myös lyhyiden taksimatkojen kulkijoita. Sekä Kärnältä että Kivirannalta löytyy nimittäin useampia alle kilometrin mittaisia ja 3-7 minuutin taksimatkoja.

Muut yli 600 euron taksipotin keränneet ovat Antti Lindtman (sd) 628,50 euroa, Tom Packalén (ps) 626,70 euroa sekä Johanna Ojala-Niemelä (sd) 607,40 euroa.

IS ei tavoittanut Könttää kommentoimaan ajelujaan.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

IS:n läpikäymässä eduskunnan hallinto- ja palveluosaston taksiraportissa on tiedot kaikista kansanedustajien eduskunnan taksikortilla tekemistä matkoista. Kesäkuussa taksikorttia oli käyttänyt yhteensä 141 kansanedustajaa.

Hallinto- ja palveluosastolta vahvistetaan, että perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustajat Sebastian Tynkkynen, Ari Koponen ja Mikko Lundén eivät ole noutaneet taksikorttejaan.

Antti Rinteen (sd) hallituksen ministereillä taas on nimityspäivästään eli 6. kesäkuuta alkaen ollut matkoihinsa käytössä oma auto ja autonkuljettaja.

Eduskunta piti viimeisen täysistuntonsa 28. kesäkuuta ja syyskauden ensimmäinen täysistunto pidetään 4. syyskuuta.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kansanedustajilla on oikeus käyttää taksia eduskuntatyöhön liittyviin matkoihin. Eduskunnan matkustussäännössä ohjeistetaan seuraavasti:

Edustaja voi eduskuntatyöhön liittyvissä tehtävissä käyttää taksia eduskunnan kustannuksella silloin, kun muun julkisen kulkuneuvon käyttäminen aiheuttaisi tarpeetonta ajanhukkaa tai olisi muutoin hankalaa ja kun matka koskee tuloa valtiopäiville tai paluuta takaisin kotiin tai kun ajo liittyy eduskunnan virkamatkoihin.

Lisäksi taksia voi käyttää eduskunnan kustannuksella sairauden tai vamman perusteella

Edustajalla on oikeus käyttää taksia matkoihin pääkaupunkiseudulla, jolloin yhden taksimatkan korvattava enimmäishinta on 70 euroa. Enimmäishinnan ylittävä osa peritään edustajan palkkiosta.

Miehet jyräävät taksikortin käytössä

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo IS:lle, että edustajien taksimatkoja tarkastellaan matkahallinnossa kriittisesti, ja vain hyvin pieni osa matkoista herättää minkäänlaisia jatkotoimenpiteitä.

Jos kuukausittaisessa taksiraportissa on jotain pielessä, voidaan kansanedustajalta periä kyseistä summaa takaisin.

– Isoimmat laskuthan syntyvät siitä, kun tullaan eri puolilta Suomea kotipaikkakunnilta lentoasemalle tai juna-asemalle. Ja nehän ovat ihan okei.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan kansanedustajalta voidaan periä summaa takaisin, jos taksiraportissa on jotain pielessä. Kuvassa Rauhio puolisonsa eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen kanssa.

– Ainahan on mahdollista kysyä matkan suorittajalta, että miten asia on, Rauhio lisää.

Oman vivahteensa eduskunnankin työhön on tuonut taksiuudistus. Kesäkuun raportissakin on muutamia matkoja, joista on tiedossa vain hinta. Koska taksamittaria ei enää vaadita, voidaan hinta sopia etukäteen, eikä se silloin ole riippuvainen matkan pituudesta tai matkaan kuluneesta ajasta.

Rauhion mukaan riski taksikortin väärinkäytöksille ei ole uudistuksen takia kasvanut. Taksiuudistuksen myötä kuluja on hallintojohtajan mukaan kuitenkin hyvä seurata.

Raportin mukaan eniten taksia näyttää käyttävän eduskunnan miespuoliset kansanedustajat. Rauhio ei osaa kertoa syytä sille, että miehet ajavat taksilla enemmän kuin naiset.

– Itse en ole koskaan tuollaista havaintoa tehnyt tai asiaa ajatellut. Havainto on kuitenkin mielenkiintoinen.

Rauhio korostaa, että sukupuolta enemmän asiaan vaikuttaa varmasti asuinpaikka.

– Ja onhan olemassa sellainenkin asia kuin sattuma.

Unohtuneet avaimet

Sdp:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Kim Berg kulki kesäkuun aikana kymmenen matkaa, joista peräti viisi ajoittui kello 00.00–6.00 väliselle ajalle.

IS tavoitti Kim Bergin ulkomaanmatkalta kommentoimaan asiaa. Bergin mukaan ilta-ajoista ei ole mitään erikoista kerrottavaa, vaan ne johtuvat esimerkiksi myöhäisistä kokouksista.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Berg muistaa, että yksi öinen taksiajelu johtui siitä, että hän unohti kotiavaimensa eduskuntaan.

– Mulla jäi kotiavaimet työhuoneeseen yksi ilta. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa taksi ja lähteä eduskunnasta hakemaan avainta.

– Ei julkiset enää kulkeneet, niin täytyi mennä taksilla, Berg kertoo puhelimitse harmitellen.

Kim Bergin (sd) taksikyydit ajoittuivat varsinkin yöaikaan. Berg kertoo myöhäisten ajankohtien johtuvan muun muassa pitkittyneistä kokouksista. Kuvassa Berg Vaasassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Berg ei tarkalleen muista, mikä päivä kömmähdys sattui, mutta uskoo sen sattuneen 13. kesäkuuta torstain ja perjantain välisenä yönä.

Taksiraportissa Bergin kohdalla on kaksi taksimatkaa 13. kesäkuuta. Ensimmäinen 10,2 kilometrin matka kello 00.14–00.26 ja toinen 24,7 kilometrin matka kello 00.45–1.17.

Hintaa Bergin avaintenhakureissulle tuli yhteensä 88,50 euroa.

Lyhin matka: 2 minuuttia

Eniten matkoja saman päivän aikana kertyi vasemmistoliiton Risto Kalliorinteelle, joka matkusti 6. kesäkuuta yhteensä neljästi. Kalliorinne kulki ensin yöllä 3.53–4.00, sen jälkeen aamulla 10.51–11.08 ja toisen kerran vielä 12.42–12.58 ja vielä viimeisen kerran myöhäisiltapäivällä kello 16.04–16.15.

Ajokilometrejä Kalliorinteen kesäkuiselle torstaille tuli 15,5 kilometriä ja hintaa yhteensä 74,50 euroa.

Lyhimmän matkan ajoi sdp:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Eveliina Heinäluoma. Heinäluoma hyppäsi taksiin tiistaina 11. kesäkuuta kello 18.07 ja matka tuli päätökseensä kaksi minuuttia myöhemmin ajassa 18.09. Pituutta matkalla oli 800 metriä ja hintaa 9 euroa.

Eveliina Heinäluoma (sd) ajoi tarkastelujakson ajallisesti lyhimmän taksimatkan. 2 minuutin matkalle kertyi pituutta noin 800 metriä.

Heinäluoma kertoo IS:lle, että lyhyt taksimatka johtui siitä, että hänellä oli kiire tilaisuuteen.

– Kuljin keskustasta ensin metrolla Itä-Helsinkiin ja kilometrin matkalle otin taksin, jotta en myöhästyisi tilaisuudesta.

– Helsingissä on erinomaiset joukkoliikennepalvelut ja käytän pääsääntöisesti julkisia liikennevälineitä työmatkoihin. Joskus aikatauluhaasteista johtuen turvaudun taksiin, Heinäluoma tiivistää.

Etäisyydeltään lyhimmän matkan taas kulki perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Kiurun taksimatka oli 600 metriä, eli puolentoista ratakierroksen verran. Matkan kesto oli vain 3 minuuttia ja se maksoi 7,10 euroa.

Kansanedustaja Kaisa Juuso (ps) oli hämmentynyt taksiraportin kilometreistä ja kellonajoista.

Viiden tunnin outo taksimatka

Torniolaisedustaja Kaisa Juuso (ps) kulki raportin mukaan maanantaina 10. kesäkuuta yhteensä neljän tunnin ja 58 minuutin ja 107,6 kilometrin mittaisen taksimatkan kello 15.16-20.14. Hintaa raportin mukaan yli sadan kilometrin matkalle kertyi hämmentävän vähän – 71,90 euroa.

Jos Juuson käyttämä taksi olisi todella ollut liikkeellä ja edennyt yhtäjaksoisesti raportissa ilmoitetun lähes viiden tunnin ajan, tarkoittaisi se sitä, että auto on kulkenut keskimäärin 22 kilometrin tuntivauhtia.

Juuso käytti taksikorttia kesäkuussa yhteensä seitsemän kertaa. Kysyimme edustajalta viiden tunnin matkasta.

– Kyseessä on maanantaipäivä, jolloin olen ensin matkustanut taksilla kotoani Kemin lentokentälle.

– Olen ollut Rovaniemellä kokoustamassa samana päivänä (omalla autolla) ja kotona vasta joskus neljän viiden paikkeilla, josta taksi on hakenut minut puoli kahdeksan paikkeilla illalla lentokentälle, Juuso kommentoi sähköpostitse.

Raportissa oleva hinta vastaa Juuson mukaan hänen kotinsa ja lentokentän välisen matkan tavallista hintaa, mutta ”kilometrit ja kellonajat ovat arvoitus”.

– Muistan, että kyseisellä taksiyrittäjällä on vaikeuksia saada maksupäätteensä hyväksymään taksikorttiani. Eivät ole täällä tuollaisiin kortteihin tottuneet.

”Kokouksia pidetään, silloin kun pidetään”

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä on eduskunnan hallinto- ja palveluosastolta löytyvän taksiraportin mukaan käyttänyt eduskunnan taksikorttia juhannuslauantain iltana (22.6.) sekä lauantain ja sunnuntain (23.6.) välisenä yönä.

Hallinto- ja palveluosaston taksiraportissa on tiedot kaikista kansanedustajien eduskunnan taksikortilla tekemistä matkoista. IS kävi läpi edustajien matkat kesäkuun ajalta.

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps) kertoo, että juhannusyön taksimatka liittyy eduskuntatyöhön, ei baarireissuun.

Lauantaina Mäkelä kulki 19,3 kilometrin matkan hieman iltakahdeksan jälkeen kello 20.04–20.21. Lauantain ja sunnuntain välisen yön matka ajoittui ihan pikkutunneille. 9,7 kilometrin taksimatka on raportin mukaan kuljettu sunnuntaina kello 04.52–05.05.

Mäkelä kertoo IS:lle, että kyseessä ei suinkaan ole paluu kapakasta, vaan eduskunnan työhön liittyvä matka.

– Lähdettiin sunnuntaina suuren valiokunnan matkalle Romaniaan. Lento lähti todellakin juhannussunnuntain aamuna kello seitsemältä Helsinki-Vantaalta.

Mäkelä kertoo osallistuneensa EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin edustajien konferenssiin COSAC:iin, joka järjestettiin Bukarestissa 23.–25. kesäkuuta. Hän kertoo turvautuneensa aamulla taksiin, sillä lentokentälle vievä kehäjuna ei noin aikaisin kulkenut.

Mäkelä matkasi lentokentälle kakkoskodistaan Vantaalta.

Puhelussa Mäkelä vaikuttaa ymmärtäneen, miksi juhannuksen pikkutunteina ajettu matka herätti toimituksessa epäilyksiä.

– Mutta eihän ne siellä EU:ssa ajattele, milloin Suomessa vietetään juhannusta. Kokouksia pidetään, silloin kun pidetään, Mäkelä selitti naurahtaen.

Mäkelä käytti kesäkuun aikana taksia yhteensä 11 kertaa ja 341,60 euron arvosta. Ajokilometrejä kertyi yhteensä 149,7 kilometriä.

Juttua päivitetty klo 20.40: Vaihdettu kansanedustaja Kaisa Juuson kuva. Alkuperäisessä kuvassa ei ollut Kaisa Juuso.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?