Hussein al-Taee ei kiistä, etteikö uusia asioita voisi tulla ilmi – ”Kun kenen tahansa elämä pilkotaan atomeiksi, niin kaikki on mahdollista”

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd) astui julkisuuteen ensimmäistä kertaa sairauslomansa päättymisen jälkeen Karjaalla Faces-festivaaleilla.

28.7.2019 16:42

Hussein al-Taee kertoi tiedotusvälineille, että hänen terveydentilansa on paljon parempi kuin muutama kuukausi sitten.

Kansanedustaja korosti vastauksissaan, että katsoo nyt eteenpäin. Hän ei suoraan sano katuvansa mennyttä, mutta pohtii nyt, että olisi varmasti toiminut toisin.

– Kirjoitukset ovat sellaisia, jotka eivät edusta minua millään tavalla.

– Missä olisin tehnyt toisin, niin olisin tullut niiden kanssa ihan itse ulos jo paljon aikaisemmin. Ihminen saa muuttua, ja me yhteiskunta ja sosiaalidemokraattinen liike sen sallivat ihan hyvin.

Al-Taee kertoo, että perheen ja ystävien tuki on ollut suuressa roolissa hänen toipumisprosessissaan.

Hussein al-Taee (sd, oik.) osallistui paneelikeskusteluun Karjaan Faces-festivaalilla ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ja kirjailija Jeanette Björkqvistin kanssa.

Vaalien alla hänen tukijoikseen ilmoittautuivat useat tunnetut poliitikot, kuten presidentti Tarja Halonen ja entinen pääministeri Paavo Lipponen. Al-Taee ei kerro, onko hän ollut sairauslomansa aikana yhteyksissä tukijoihinsa.

– Ystävät ovat pysyneet rinnalla ja ovat tukeneet vaikeiden aikojen yli. Se on aina positiivista, puolisonsa ja tyttärensä kanssa Karjaalle tullut kansanedustaja kertoo.

Kysyttäessä siitä, onko miehellä vielä jotain luurankoja kaapissa, toteaa kansanedustaja mystisesti, että vain sellaisia, jotka lisäisivät hänen äänestäjiensä määrää.

– Sanotaan näin, että kun kenen tahansa elämä pilkotaan atomeiksi, niin kaikki on mahdollista. Varsinkin, kun atomit järjestellään uusiksi.

– Uskon, että kaikki, mikä tästä lähtien voi tulla ilmi, lisää äänestäjien määrää ja sen eteen olen valmis tekemään töitä.

Hän ei kuitenkaan ole katkera toimittajille, jotka lähtivät kaivelemaan hänen koulutushistoriaansa.

al-Taee ei ole katkera siitä, että hänen koulutushistoriaansa kaiveltiin.

– Ajattelin puhtaasti vain, että toimittajat tekevät työtään. Sen kun vaan uutisoivat, minkä näkevät parhaaksi ja heidän ammattietiikkansa sallii.

Al-Taee korostaa, että hänellä on nyt neljä vuotta aikaa rakentaa jälleen luottamusta ja ansaita paikkansa luotettavana toimijana ja poliitikkona. Hän näkee itsellään hyvän tulevaisuuden.

– Olen (neljän vuoden päästä) varmasti herkempi, osaavampi ja kestävämpi. Siinä mielessä on ihan hyvä tulevaisuus tulossa. Toivon ainakin sitä.

Ainakin Karjaan paneelikeskusteluun saapunut yleisö vastaanotti al-Taeen raikuvin aplodein paikalle.

Ilta-Sanomien erikoistoimittajan Arja Paanasen aiemmassa kommentissa aprikoitiin mahdollisuutta sille, että jos al-Taeen menneisyyteen liittyvät asiat eivät olisi tulleet ilmi, olisi hän voinut joutua Venäjän painostuksen alaiseksi. Paananen toi kirjoituksessaan esille esimerkin samankaltaisesta tapauksesta Virosta.

Al-Taee vakuuttaa, että huolta Venäjän painostuksen kohteeksi joutumisesta ei ole.

– Kunnioitan Paanasta todella paljon journalistina ja toimijana. Siinä mielessä hänellä on nimenomaan oikeus pohtia tätä monelta eri kantilta. Se oli hyvin teoreettinen ja spekulatiivinen artikkeli.

al-Taeen mukaan hänen kohdallaan ei ole huolta Venäjän painostuksen kohteeksi joutumisesta.

– Venäjällä ei ole mitään, mikä vaikeuttaisi elämääni tai asemaani poliitikkona Suomessa, mutta hienoa, että ollaan valppaana ja hereillä, kansanedustaja päättää.

Al-Taee osallistui Karjaalla Kestävä, inhimillinen tulevaisuus –paneelikeskusteluun. Keskusteluun osallistumisesta oli sovittu jo ennen eduskuntavaaleja ja kohujen esille tulemista. Al-Taeen mukaan häntä on pyydetty osallistumaan festivaaleille jo useampana vuonna, mutta vasta nyt vierailu saatiin soviteltua aikatauluihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?