Vapaavuori Hietalahden­kadun ampumis­tapauksesta: ”Elämme julmassa ja vaarallisessa maailmassa”

rac

Julkaistu:

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori muistuttaa, että Helsinki on kansainvälisessä vertailussa edelleen erittäin turvallinen kaupunki.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) toteaa Ilta-Sanomille, että Hietalahdenkadun tiistainen ampumistapaus herättää hänessä kahdenlaisia ajatuksia.

Toisaalta Vapaavuori muistuttaa, että kyse on yksittäistapauksesta, josta ei tulisi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Helsinki on kansainvälisessä vertailussa erittäin turvallinen kaupunki. Olemme edelleen huomattavan paljon turvallisempia kuin muut pohjoismaiset pääkaupungit, hän sanoo.

Toisaalta tapaus osoittaa, että Helsinkikään ei pysty säilymään omana täydellisenä lintukotonaan.

– Tämä on myös hyvä muistutus siitä, että nykyisessä maailmassa mikään paikka ei ole turvassa ja mitä tahansa voi sattua missä tahansa. Elämme julmassa ja vaarallisessa maailmassa.

Lue lisää: Poliisi vaatii Hietalahdenkadun ampumisesta epäiltyä vangittavaksi –  epäilty toimii toimitusjohtajana rakennusalalla

32-vuotiaan miehen epäillään yrittäneen murhata kolme tuntemaansa miestä keskellä iltapäiväruuhkaa Helsingin kantakaupungissa. Kahteen miehistä osui, ja he haavoittuivat vakavasti. Myös sivulliset olivat vaarassa.

Poliisin mukaan kyse oli miesten keskinäisestä välienselvittelystä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio arvioi keskiviikkona STT:lle, että ampumistapauksessa on kyse ilmiöstä, jota ei ole aiemmin nähty Suomessa.

– Tämä on sellainen ilmiö tai rikostyyppi, joka on ollut hyvin tyypillistä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, mutta minun tietojeni mukaan tämä on ensimmäinen tapaus, joka on tullut Suomeen, Larkio sanoi.

Lue lisää: Työkaveri: Tällainen on Hietalahdenkadun ampumisesta epäilty kosovolaismies – ”Pitää olla vakava asia, että hän meni tekemään tuollaista”

Vapaavuoren mukaan tapaus muistuttaakin siitä, että erilaiset kansainväliset ilmiöt eivät tunne rajoja.

Hän ei kuitenkaan halua kommentoida tapausta sen tarkemmin, sillä kaikki yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä.

– Monet ilmiöt ovat uusia. Turun tapaus oli ensimmäinen terroristitapaus ja tämä on sitten ensimmäinen omaa laatuaan. Mikä se laatu sitten on, selviää varmaan tarkemmin tässä poliisitutkimusten aikana.

Poliisi vaatii 32-vuotiasta miestä vangittavaksi epäiltynä Helsingin Hietalahdenkadun tiistaisesta ampumisesta. Epäilty mies on kosovolainen.

Vangitsemista käsitellään perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue lisää: Katso silminnäkijän video Hietalahdenkadun ammuskelun tapahtumapaikalta