Tässä on Teuvo Hakkaraisen hämmennystä herättänyt puhe EU-parlamentissa sanasta sanaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tässä on Teuvo Hakkaraisen hämmennystä herättänyt puhe EU-parlamentissa sanasta sanaan

Teuvo Hakkarainen on ensimmäisen kauden europarlamentaarikko.

Julkaistu: 23.7.2019 20:29

Teuvo Hakkarainen (ps.) kutsui ilmastonmuutosta uudeksi uskonnoksi ja vertasi ilmastonmuutoksen vastaista työtä katolisen kirkon keskiajalla harjoittamaan anekauppaan.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen piti EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa tiistaina puheenvuoron, joka herätti paljon huomiota.

STT kertoi aiemmin, että Hakkarainen vähätteli kulmakarvoja nostattaneessa puheenvuorossaan ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen. Hän piti puheenvuoronsa kokonaan suomeksi.

Hakkarainen julkaisi kohutusta puheenvuorosta suomenkielisen videotallenteen omilla Facebook-sivuillaan.

Puhe löytyy englanniksi käännettynä tallenteena EU-parlamentin kotisivuilta valiokunnassa kuvatulta videotallenteelta. Se on kuunneltavissa englanniksi kohdasta 10:06 eteenpäin.

Näin Hakkaraisen puhe kuului kokonaisuudessaan:

Arvoisa puheenjohtaja, ministeri Mikkonen.

Ilmasto on aina muuttunut koko maapallomme olemassaolon ajan, ja tulee muuttumaan jatkossakin. Muun muassa meillä on ollut täällä jääkausi.

Aurinko on se kohtalon kysymys, joka pitkälti määrittelee elämän maapallolla niin lyhyissä kuin pitkissä jaksoissa. Ihmisen vaikutus on edelleen vähäinen. Emme elä mitenkään poikkeuksellista aikaa, vaikka aiheesta on tehty uusi uskonto, jonka arvostelu on melkein pyhäinhäväistys.

Ilmaston lämpenemisestä on maalattu kauhukuva, vaikka mitkään pitkän ajan tilastot eivät tue tätä näkemystä.

Valitettavasti virallinen ilmastohulluuden ilmapiiri elää ja voi hyvin. Maailmanlopulla pelottelijoita riittää aina.

Kauheinta on, että Suomen hallitus on nielaissut tämän ilmastokoukun kokonaan. Hallitus esittää epärealistisia tavoitteita, joiden verukkeella verotusta voidaan kiristää muka hyvään asiaan vedoten.

Kirkon aikoinaan harjoittama anekauppa on siis palannut – tyylillä, kun rahaa kirstuun kilahtaa, siitä ilmasto meille viilenee.

Roskaamista ja päästöjä pitää kyllä vähentää. Onko nyt ministeri ottanut tällaisen asian huomioon: Suomen kokonaispäästöt ovat noin 56 miljoonaa… No, en nyt muista sitä määritelmää kokonaan, mutta kehittyvissä maissa, kuten Intia ja Kiina, niiden päästöt lisääntyvät noin kolmetoista kertaa se, mitä on Suomen kokonaispäästöt. Eikö tämä iso porsas pitäisi ottaa ensin kiinni? Kiitos.

Auki kirjoitetusta puheesta puuttuu yksi virke, josta oli vaikeaa saada täsmällisesti selkoa videotallenteella.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoi STT:n mukaan tilaisuuden jälkeen toimittajille, että Hakkarainen oli näkemyksensä kanssa aika yksin.

– Meillä on vahva tieteellinen konsensus siitä, että ihmisen toiminta on aiheuttanut ilmastonmuutosta ja tiedetään, että hiilidioksidin määrä ilmakehässä on lisääntynyt nopeasti hyvin nopealla aikavälillä ihmisen toiminnan takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?