Liisa Jaakonsaari al-Taeen kohusta: ”Ei mikään meriitti Sdp:lle” – muistuttaa, että puolueen uskottavuus ei kuitenkaan ole yhdestä ihmisestä kiinni

Sdp:n veteraanipoliitikko Liisa Jaakonsaari ei usko, että Hussein al-Taeen tapaus vie uskottavuutta koko puolueelta.

Liisa Jaakonsaari.

23.7.2019 20:12

Sdp:n veteraanipoliitikko Liisa Jaakonsaari arvioi, että kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd) tuleva ura riippuu tällä hetkellä vain siitä, kykeneekö hän rakentamaan uskottavuuttaan takaisin pitkään velloneen kohun jälkeen.

– Tämä on inhimillinen ja kaduttava asia tietysti hänen kohdallaan. Kaikki riippuu tietenkin sitten siitä, miten hän jaksaa itse ja millaisen roolin hän ottaa eduskunnassa. Hän rakentaa nyt omaa uskottavuuttaan uraansa, tekojensa ja osaamisensa kautta, Jaakonsaari sanoo.

Lue myös: Kommentti: Al-Taeen kaapista löytyi uusia luurankoja – Sdp pyrkii vaikenemaan asian kuoliaaksi

Al-Taee joutui huhtikuun lopulla sairaalahoitoon ja jäi vapun jälkeen sairauslomalle sen jälkeen, kun hänen vanhat sunnimuslimeja, homoja, somaleja ja juutalaisia herjaavat Facebook-kirjoituksensa tulivat eduskuntavaalien alla julkisuuteen.

Kohu hänen ympärillään jatkui välittömästi, kun hänen yli 2,5 kuukautta jatkunut sairauslomansa päättyi sunnuntaina.

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd) joutui eduskuntavaalien jälkeen myrskyn silmään, kun hänen herjaavat Facebook-kommenttinsa nousivat julkisuuteen.

Iltalehti kertoi maanantaina al-Taeen ilmoittaneen vääriä tietoja koulutuksestaan ja vähintään kaunistelleen ansioluetteloaan.

Lue lisää: IS kysyi Hussein al-Taeelta koulutuksesta huhtikuussa, näin hän vastasi – Varsovan yliopistosta saatu vahvistus osoittaa väärät tiedot

Jaakonsaari ei kuitenkaan usko, että al-Taeen tapaus vie uskottavuutta koko puolueelta.

– Ei se mikään meriitti ole Sdp:lle. Mutta en siihen jaksa millään uskoa, että tällä olisi vaikutusta puolueen uskottavuuteen. Aina välillä on ollut näitä takaiskuja, mutta ne on aina kestetty. Yhdestä ihmisestä se ei ole koskaan kiinni, Jaakonsaari sanoo.

Jaakonsaari vetoaa myös ”luterilaisen kansan anteeksiantamukseen”, jotta al-Taee saisi mahdollisuuden vielä osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen.

Al-Taee on pyytänyt useaan otteeseen anteeksi vanhoja kirjoituksiaan sekä sitä, että valehteli asiassa niin entiselle työnantajalleen konfliktinratkaisujärjestö CMI:lle, medialle kuin omalle puolueelleen Sdp:lle.

Jaakonsaari myös pohtii, että al-Taeen tapaus oli opetus yhdelle jos toisellekin poliitikolle, ja myöntää olevansa huolissaan tuoreen kansanedustajan jaksamisesta.

– Julkinen riepotus on varmasti kenelle tahansa rankkaa.

– Minua huolettaa myös se, miten hän oikein kestää tässä. Onhan tämä ollut vaikeaa, kun tulee koko ajan uusia uutisia, Jaakonsaari sanoo.

Erityisen valitettavana Jaakonsaari pitää kohua senkin vuoksi, että al-Taee nähtiin kannustavana mallina muille maahanmuuttajille.

Al-Taeen tukijoukkoihin kuuluivat muiden muassa presidentti Tarja Halonen, entinen pääministeri Paavo Lipponen sekä liuta muita julkisuuden henkilöitä.

– Hänen vaalitilaisuuksissaan oli todella kova ja kiva vauhti. Oli erittäin hieno asia, että hänestä tuli tällainen maahanmuuttajan menestystarina. Se oli kannustavaa ja innostavaa.

– Nyt sitten valitettavasti tuli näitä takaiskuja. Hänellä oli varmaan henkilökohtaisesti kahta kovempi juttu, että sitten tuli tällainen raaka pysähtyminen todellisuuteen, Jaakonsaari pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?