Kommentti: Al-Taeen kaapista löytyi uusia luurankoja – Sdp pyrkii vaikenemaan asian kuoliaaksi

Al-Taeen tapauksessa on kyse luottamuksesta poliittiseen päättäjään. Kansanedustajalta pitää edellyttää rehellisyyttä, kirjoittaa politiikan toimittaja Olli Waris.

Sdp:n uuden kansanedustajan Hussein al-Taeen yli 2,5 kuukautta kestänyt sairausloma päättyi sunnuntaina. Heti sairauslomalta palattuaan al-Taee antoi haastattelun vain STT:lle. Iltalehti uutisoi vielä samana iltana al-Taeen antaneen koulutuksestaan vääriä tietoja.

23.7.2019 12:11

– Olen iloinen, että Hussein al-Taeen kuntoutuminen on edennyt ja hän on palaamassa töihin. Ryhmä on aiemmin päättänyt, että se kuulee häntä syysistuntokauden alussa. Asia on siis ryhmäkokouksen asialistalla syyskuun alkupuolella. Al-Taee selvittää aiempia kannanottoja ja toimintaansa ryhmälle tuolloin. Hyvää kesän jatkoa kaikille, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kirjoitti Facebook-sivuillaan maanantaina.

Viisi lausetta – siinä kaikki, mitä Lindtmanilla oli al-Taeen tapauksesta tuoreeltaan sanottavana.

Al-Taee puhui maanantaina STT:n haastattelussa siitä, kuinka ”aito muutos tapahtuu askel kerrallaan, se meille kaikille sallittakoon”, kun häneltä kysyttiin kohutuista kirjoituksista, joissa al-Taee parjasi muun muassa homoja, juutalaisia, somaleita ja sunneja.

Taustalla oli ilmeisen harkittu viestintästrategia, spinnaus eli julkisen huomion ohjaaminen itselle mieluisaan suuntaan.

IS:n yhteydenottopyyntöön Lindtman ei vastannut. Myöskään al-Taee ei vastannut IS:n haastattelupyyntöön.

Kertauksena mainittakoon, että al-Taee jäi toukokuun 2. päivä sairauslomalle, kun oli vahvistunut, että al-Taee oli todella kirjoittanut törkytekstit, jotka julkaistiin alun perin anonyymillä blogisivustolla 2. huhtikuuta.

Al-Taeen uskottavuus poliittisena päättäjänä sai valehtelukohun myötä kovan kolauksen, ja olikin pääteltävissä, että al-Taeen kansanedustajanpaikka olisi voinut jäädä haaveeksi, jos al-Taee olisi tunnustanut kirjoitukset omikseen jo ennen 14. huhtikuuta pidettyjä eduskuntavaaleja eikä olisi satuillut ”mustamaalausyrityksestä”.

Al-Taeen ja Sdp:n taivaalle tuli uusia mustia pilviä jo maanantai-iltana, kun Iltalehti uutisoi, että al-Taee on antanut koulutuksestaan vääriä tietoja LinkedInissä.

Al-Taee väitti LinkedInissä, että hänellä on maisterintutkinto sekä kansainvälisistä suhteista/Yhdysvaltoihin liittyvistä opinnoista että johtamisesta Varsovan yliopistosta. Tämä ei pidä paikkaansa.

IS selvitteli al-Taeen koulutustietoja huhti- ja toukokuussa.

Varsovan yliopiston opiskelija-asioiden toimiston johtaja Agnieszka Kaczmarska vahvisti 17. toukokuuta Ilta-Sanomille, että al-Taee on valmistunut kansainvälisen liiketalouden (International Business Program) ohjelmasta johtamisen tiedekunnasta heinäkuussa 2017.

Al-Taeella on siis Varsovan yliopistosta yksi tutkinto kahden tutkinnon sijasta – IL:n mukaan al-Taeen LinkedIn-profiilin koulutustietoja muutettiin kesällä siten, että kansainvälisten suhteiden loppututkinto muuttui muutamaksi Yhdysvaltojen poliittista järjestelmää, ulkopolitiikkaa ja kulttuuria koskevaksi kurssiksi.

Itä-Englannissa sijaitseva Lincolnin yliopisto vahvisti Ylelle, että al-Taee on suorittanut aiemmin kandidaatin tutkinnon kansainvälisestä johtamisesta.

Kun siis al-Taee aloitti rauhanneuvottelijana CMI:llä syyskuussa 2014, al-Taeella ei ollut loppututkintoa kansainvälisistä suhteista tai kansainvälisestä politiikasta.

Miksi yksittäisen kansanedustajan koulutustietoja pitää kaivaa? Eikö kansanedustaja pärjää paljon vähäisemmälläkin koulutustaustalla?

Aivan varmasti pärjää. Kyse on uskottavuudesta sekä luottamuksesta poliittiseen päättäjään ja lainsäätäjään – kansanedustajalta voi ja pitää edellyttää rehellisyyttä.

CV:n kaunistelu on sikälikin erikoista, että al-Taee myönsi itsekin IS:lle huhtikuun lopulla, että hänellä on vain yksi maisterin tutkinto.

Miksi hän ei korjannut LinkedIn-profiiliaan, kun uskottavuus oli muutenkin romahtamassa? Ehkä al-Taeella oli muitakin murheita, tarvitsihan hän Lindtmanin mukaan sairauslomalla sairaalahoitoakin.

Seiska – joka uutisoi toukokuussa al-Taeen rajusta eroriidasta – julkaisi kuvia kansanedustajasta sinisessä sairaalatakissa. Pyöritys mahtoi tuntua uudesta kansanedustajasta kovalta.

Silti on selvää, että syy al-Taeen vaikeuksiin on al-Taee itse.

Kun Ylen toimittaja Heikki Ala-Hokka kysyi 29. huhtikuuta Ylen A-studiossa al-Taeelta, onko kaapissa vielä muita luurankoja, al-Taee sanoi, että ”ei ainakaan sellaisia, joista joutuisi maksamaan kukaan muu kuin minä itse”.

Nyt luurangoista maksaa poliittista hintaa myös Sdp. Julkisuus on taattu, kun Sdp:n eduskuntaryhmä käsittelee syysistuntokauden alussa uuden kansanedustajan toimintaa.

Toisin kuin Lindtman huhtikuun lopulla toiveikkaasti vakuutteli, al-Taeen tapaus ei ole loppuunkäsitelty.

Vaikka al-Taee selviäisi ryhmän osalta kohuista moitteilla, ilmaan jää epäily: voiko totuutta säästeliäästi käyttäneen kansanedustajan puheisiin luottaa.

Lindtman viestitti tiistaina IS:lle, että ”edustajien pitää ilmoittaa opintosuorituksensa oikein”.

– Kun tiedetään, mitä on tapahtunut ja kun on kuultu al-Taeen oma selvitys, voidaan asiassa sanoa enemmän, Lindtman muotoili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?