Rinne seilaa DDR-veneellä, Leppä korjaa säilörehua... Näin ministerit lomailevat

Julkaistu:

Politiikka
IS selvitti ministerien kesälomasuunnitelmat.
Politiikan superkevät ja –kesä näkyvät edelleen myös ministerien kesälomailussa. Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus nimitettiin työhönsä kesäkuussa, ja eduskunta jäi kesätauolle kesäkuun lopulla. Ministereille se ei kuitenkaan tarkoittanut välitöntä kesälomille ryntäämistä.

Kevään kaksien vaalien ja raskaiden hallitusneuvotteluiden jälkeen hallituksen työlistaa täydentää heinäkuussa alkanut Suomen EU-puheenjohtajakausi.

Eikä yhteiskunta muutenkaan täysin lepää edes kesällä. Hiljaisesta politiikan heinäkuusta ei ole ollut tietoakaan. Hallitus painii esimerkiksi ISIS-perheiden palauttamiskysymyksen kanssa ja jo elokuussa pyöräytetään käyntiin syksyn budjettineuvottelut.

IS kysyi ministerien kesälomasuunnitelmista Porin SuomiAreenassa. Moni kertoi, että lomapäiviä on siellä täällä, eikä pitkäjaksoisia lomaviikkoja ole useammalle tiedossa.


Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) johti viime viikolla EU-maiden sisäministerien yhteiskokousta Helsingissä. Ohisalo kertoo, että hän on päässyt lomailemaan viimeksi joulukuussa.

– Ennen kiireistä syksyä on nyt tärkeä paikka levätä hetki ja mm. pyöräillä, saunoa, syödä mansikoita ja lukea keskeneräisiä kirjoja loppuun kotimaassa ja ulkomailla. Näiden myötä kerään intoa ja voimia tulevaan politiikan syksyyn, sisäministeri kertoo.

EU-maiden oikeusministerien kokousta johtanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoi avoimesti olevansa loman tarpeessa. Vaalikevät, hallitusneuvottelut ja uuden ministerikauden aloittaminen ovat pitäneet ministerin niin kiireisenä, että vapaat viikonloputkin ovat olleet tiukassa.

– Aloitan lomani nyt. Lomailen ihan koti-Suomessa, omassa saaressa Pietarsaaren ulkosaaristossa perheen, tuttavien ja sukulaisten kanssa.

– Mökillä on vähän remonttihommia. On kiva tehdä jotain aivan erilaista kuin normaalisti, Henriksson kertoi tiistaina.


Henriksson aikoo mökillään maalata vanhan piirongin uuteen uskoon. Hän aikoo myös osallistua Pietarsaaressa ensi viikolla järjestettäville Jaakon päiville.

Kiireistä kuului olleen myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla (sd). Kiuru kertoo, että sote-uudistuksen parissa työskentelyn takia meno on ollut aikamoista jo useampia vuosia.

– Tavallisesti olen aina aloittanut SuomiAreenan jälkeisellä viikolla lomani, mutta tällä kertaa EU-puheenjohtajakauden takia on lähdettävä alkuviikosta vielä Brysseliin valiokunnan pyynnöstä esittelemään EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa parlamentille.


Kiuru ei ole vielä ehtinyt tarkemmin suunnittelemaan lomaansa, mutta aikoo viettää aikaa perheensä kanssa ja ehkä lähteä jollekin pienelle seikkailulle.

– Tuutko kaveriksi?, ministeri kysyi toimittajalta vielä haastattelun päätteeksi.

Keskustan puheenjohtajakilpailu vaikuttaa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) lomasuunnitelmiin siten, että mies aikoo lomallaan lähteä kiertämään Suomea syksyn vaali mielessään. Joitain lomapäiviä Kaikkonen aikoo käyttää myös lasten kanssa olemiseen ja pihatöihin.


Toinen puheenjohtajakisaan lähtenyt, elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) aikoo lähteä parin viikon lomallaan nauttimaan pohjoisen yöttömästä yöstä sekä ulkoilusta ja liikkumisesta.


– Kyllä se lomallakin on vähän sellainen tilanne, että työasiat pyörivät mielessä. Uutisia katsoo ja lukee. Se on toisaalta ammatinvalintakysymys, Kulmuni totesi.


Urheilemaan ja liikkumaan lomallaan pyrkii myös ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd). Ensi viikolla Skinnari lähtee kuitenkin EU-puheenjohtajakauden merkeissä vierailulle Brysseliin.

– Lomapäiviä on vähän pätkissä siellä täällä. Työt tulee ensin ja mahdolliset lomapäivät vasta sen jälkeen.

Skinnarilla on kolme lasta, joiden kanssa on suunnitelmissa viettää lomapäiviä mökillä Päijänteellä. Siellä on ministerin mukaan paljon tekemistä.

– Päijänne on luonnon oma huvipuisto, Skinnari toteaa.

Opetusministeri Li Andersson (vas) aikoo muutaman viikon kesälomallaan tehdä lomamatkan, mökkeillä ja edistää yhteistä mökkiprojektia äitinsä kanssa Pohjanmaalla.


Andersson kertoi kuukausi sitten, että aikoo rakentaa äitinsä kanssa pienen kesämökin Kristiinankaupungin Siipyyn kylään. Tavoitteena on, että 40-neliöinen kesämökki valmistuisi jo tämän kesän aikana.

– Eiköhän tässä ole vähän ainakin pakko huilata ja kerätä voimia, Andersson pohtii.

Mökkiprojektin lisäksi ministeri aikoo tehdä yhden lomamatkan ja mökkeillä Suomessa.

Kaikenlaista pientä puhdetta on edessä myös maa- ja metsätalousministeri Jari Lepällä (kesk). Ministeri suuntaa Pertunmaalla sijaitsevalle maatilalleen esimerkiksi säilörehun korjuuseen. Tämän lisäksi Leppä esiintyy Koirakiven kesäteatterin estradilla Topi Sorsakosken elämästä kertovassa esityksessä sekä käy erilaisissa kulttuuritapahtumissa ja 7-vuotiaan tyttärensä kanssa kesäretkillä.


Kaikki ministerit eivät suinkaan ole suunnitelleet lomilleen mitään kummempia.

– Kaksi viikkoa lomaa, siinä kaikki. Silloin aion nukkua, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) tiivisti IS:lle lomasuunnitelmansa.


Pääministeri Antti Rinne taas aikoo viettää lomallaan aikaa veneellään puolisonsa Heta Ravolainen-Rinteen kanssa. Rinteen 38-vuotias DDR:ssä valmistettu purjevene on kaksimastoinen ja siinä on purjeiden lisäksi myös moottori.


Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei ehdi pitämään pidempijaksoisia lomia kesän aikana. Haavisto on viimeiset viikot ollut EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin toimeksiannosta Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä rauhanvälitystyössä.

Yksittäiset lomapäivänsä Haavisto pyrkii viettämään veneillen.


EU-puheenjohtajakauden keskiössä oleva eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ehtinee pitää lomaa muutaman viikon elokuun alussa. Silloin ministeri aikoo vain nauttia yhteisestä ajasta ja arjesta perheen kanssa.

– Lisäksi Oulussa ja lähikunnissa on runsaasti mielenkiintoisia kesätapahtumia, joihin osallistun mahdollisuuksien mukaan.


Samaa lomareseptiä aikoo noudattaa myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas). Perheen yhteisen kaupunkiloman jälkeen ministeri kääntää suunnan kohti Saimaata, jonka rannalla on tarkoitus viettää kesäpäiviä ilman suurempia suunnitelmia.


Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) kertoo viettävänsä lomapäivänsä kotikaupungissaan Tampereella 1,5-vuotiaan Emma-tyttärensä kanssa ulkoillen.

Kulttuurintäyteistä kesää ovat viettäneet ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk). Mikkosen loma alkoi viime viikonloppuna Ilosaarirockissa.


– Suunnitelmissa on vielä veneilyä Saimaalla, puuhastelua kotipihalla ja kirjojen lukua – ehkä jotain kesätapahtumiakin, Mikkonen kertoo.

Elokuun alussa perhevapaille jäävä Saarikko kertoo pitävänsä kesällä vain muutaman vuosilomapäivän. Niistä on nautittu perheen kesken.


– Kesän ohjelmaan on mahtunut uuden työtehtäväni mukanaan tuomia mieluisia kulttuurivierailuja, kuten Ruisrock, Tangomarkkinat ja oopperajuhlat Savonlinnassa.

Työministeri Timo Harakan (sd) loma menee perheen kanssa kotipihalla, Keski-Suomessa ja Adrianmeren rannikolla.


Juttua muokattu 22.7. kello 8.44: Säiliörehu korjattu säilörehuksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt