Sanna Marin HS:lle: Nopeiden junayhteyksien rakentaminen ei ole alkamassa lähivuosina

Julkaistu:

Kyse on rahasta, Marin sanoo.
Nopeisiin junayhteyksiin Turusta ja Tampereelta Helsinkiin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti, sanoo tuore liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) Helsingin Sanomille.

HS:n mukaan vielä hallitusneuvotteluiden aikaan puhuttiin, että osan kolmesta suuresta ratahankkeesta voisi aloittaa jo tällä vaalikaudella.

Marin sanoo HS:lle, että hankkeet ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Toteutukseen voidaan päästä korkeintaan joidenkin niihin liittyvien osien, kuten Espoon kaupunkiradan, kanssa.

– Tämä ei ole kyllä tahdosta kiinni, me kaikki tahdomme, että tulevaisuudessa on nopeita raideyhteyksiä kaupunkien välillä. Kyse on rahasta, Marin sanoo.
Vireillä on kolme nopeaa junayhteyttä, niin sanotut tunnin junat Helsingistä Turkuun ja Tampereelle sekä juna itäiseen Suomeen mahdollisesti Porvoon ja Kouvolan kautta.


Viime vuoden syyskuussa julkaistun selvityksen mukaan tunnin junat olisivat Etelä-Suomen kasvukolmiolle kansainvälinen kasvumahdollisuus. Kasvukolmion, eli Helsingin, Turun ja Tampereen rajaaman alueen vaikutusalueella sijaitsee yli 54 prosenttia koko Suomen työpaikoista ja väestöstä.

Selvityksen mukaan kolmen kaupunkiseudun yhdistäminen loisi alueelle yhtenäisen, vetovoimaisen työssäkäyntialueen ja houkuttelisi yrityksiä investoimaan. Se kasvattaisi koko Suomen kilpailukykyä.

Selvitys tarkasteli tunnin junayhteyksien vaikutuksia paitsi työssäkäyntiin ja talouskasvuun, myös ilmastonmuutokseen. Toimiva raideliikenne houkuttelee ihmisiä ja yrityksiä raideliikenteen vaikutusalueelle, mikä muuttaa ihmisten kulkutapoja ilmastonäkökulmasta kestävämmiksi, selvityksessä todettiin.
Selvityksen mukaan työmatkaliikenteen lisäksi myös kasvukeskusten välinen asiointi- ja liikkumistarve lisääntyy tulevaisuudessa. Viimeisen 20 vuoden aikana työmatkojen pituus on jo 1,5–kertaistunut.

Selvityksen tilaajina olivat Elinkeinoelämän keskusliitto, Rakennusliitto, Rakennusteollisuus, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, Suunnittelijoiden ja konsulttitoimistojen liitto sekä Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun ja Tampereen kaupungit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt