Ville Niinistö paljastaa Brysselissä – oli vähällä jättää politiikan kokonaan: ”Mietin vakavasti”

rac

Julkaistu:

Ville Niinistön lapset saattavat muuttaa Brysseliin ensi vuonna. Nyt hän asuu kaupungissa yksin.
Eero Heinäluoma (sd) seisoo Euroopan Parlamentin Altiero Spinelli -rakennuksen katutason kerroksessa, kun Ville Niinistö (vihr) kävelee paikalle ja tervehtii. Hän on juuri tullut vihreiden ryhmäkokouksesta, eikä malta olla kertomatta uutisia Suomen EU-vaalien äänikuninkaalle.

– Minut valittiin vihreiden ryhmäkoordinaattoriksi Itreen.

– Respect, vastaa Heinäluoma ykskantaan.

Niinistö on liikkeellä kahvin ja särkylääkkeen voimilla. Edellispäivän hän on maannut kuumeessa kotonaan. Tiistaina hän ei kuitenkaan voinut olla pois töistä, sillä kalenterissa oli aivan liian monta tärkeää kokousta. Yksi niistä oli juuri vihreiden ryhmäkokous, jossa Niinistö sai tavoittelemansa ryhmäkoordinaattorin paikan ITRE-, eli teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Niinistö on siitä silmin nähden innoissaan. Nuhaisesta olostaan huolimatta hän aloittaa pitkän monologin vihreän ryhmän tavoitteista ja siitä, miten konservatiivit ja demarit eivät voi enää jakaa tärkeitä paikkoja keskenään ottamatta huomioon suosiotaan kasvattaneita vihreitä.
  • Katso jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta, mikä Brysselissä on toistaiseksi yllättänyt Ville Niinistön eniten.
Tällaista innostusta ei Niinistöllä ollut vielä hetki sitten. Hän paljastaa, että harkitsi vakavasti politiikan jättämistä, ennen kuin hän päätti lähteä ehdolle eurovaaleihin. Se harkinta meni pitkällekin.

– Mietin vakavasti, että jättäisin politiikan. Minulla oli vakaasti sellainen olo, että puolueen puheenjohtajuuden jälkeen voi tehdä sekä ihmiselle että puolueelle hyvää tehdä tilaa seuraajille.


Toisin kuitenkin kävi. Niinistö päätti lähteä eurovaaleihin, koska totesi Euroopan unionin olevan erityisen tärkeä juuri nyt.

Hän kertoo löytäneensä asunnon Ixellesin kaupunginosasta Brysselin keskustan liepeiltä.

Asunnossa on pieni vierashuone, joka on varattu erityisesti lasten vierailuja varten. Niinistö kertoo, että esikoispoika Elias ja tytär Linnea asuvat pääsääntöisesti Helsingissä Niinistön ex-vaimon, ruotsalaisen Maria Wetterstrandin luona.

Ennen lapset olivat vuoroviikoin äidillään ja isällään, mutta nyt systeemiä muutetaan niin, että Niinistö saa lapset puoleksi viikoksi, kun hän matkustaa viikonlopuksi Suomeen.

Tämäkin järjestely saattaa tosin muuttua pian. Molemmat lapsista ovat vaihtamassa ensi lukukaudeksi kouluastetta. Esikoispoika tulee lukioikään, ja tytär päättää ala-asteen. Silloin he saattavat muuttaa isänsä luo Euroopan pääkaupunkiin.

– Molempien kanssa täytyy käydä keskustelu, että he kokisivat muuttamisen mielekkääksi. Ehkä se ajatus esikoispojalle tuntuu jopa innostavalta, tyttären kanssa pitää sitten miettiä, että miten harrastuksille ja kavereille käy, jos muuttaa, Niinistö pohtii.

Niinistö joutuu nyt viettämään aikaansa kaukana lapsistaan, mutta se ei ole mitään uutta. Hän sanoo, että se tuntui pahemmalta silloin, kun lapset olivat pieniä.

Kun Niinistö nyt viettää aikaa lastensa kanssa, hän on parempi sulkemaan työt pois mielestä. Vihreiden puheenjohtajana ollessaan hän ei mielestään onnistunut siinä niin hyvin.

– Yritän tehdä niin, että kun olen lasten kanssa, olen aidosti läsnä. Mutta totta kai se on sama poliitikon työssä, niin kuin monessa muussakin työssä. Työt tulevat kotiin. Se on se ahdistavin osuus, että osaa rajata työn niin, ettei se häiritse arkea, kun yhdessäoloa on muutenkin vähemmän kuin perheillä keskimäärin.


Vaikka Niinistö on aina ollut kiireiden ja paljon pois kotoa, hänellä on lapsiinsa läheinen yhteys. Hän kiittää siitä vanhempainvapaata, jota vietti molempien lasten kanssa puoli vuotta.

Hän huomasi kiireisimpinäkin vuosina, että läheisyys lasten kanssa on säilynyt.

– He pystyvät sanomaan minulle, jos heillä on jotain huolia. Pikkulapsivaiheessa vietetty yhteinen aika kantaa tosi vahvasti isälapsisuhteessa. Se on ollut elämäni parhaita päätöksiä.

Lasten lisäksi Suomeen jää Niinistön 1,5-vuotias norwichinterrieri Rusko. Se pitää Niinistöä edelleen isäntänään, onhan hän sen kouluttanutkin.

Perhe kuitenkin päätti, että koiran on parasta pysyä Suomessa tutussa ympäristössä, eikä reissata pitkin Eurooppaa. Perheessä kaikki, niin ex-vaimo kuin lapsetkin, pitävät Ruskoa niin valloittavana koirana, että hoitajan löytäminen tuskin on vaikeaa.


Niinistö aikoo siis tehdä niin kuin moni muukin suomalainen europarlamentaarikko: matkustaa koto-Suomeen, kun viikko parlamentissa päättyy torstaisin. Vihreän edustajan matkustaminen viikoittain edestakaisin Helsingin ja Brysselin välillä saattaa kuulostaa oudolta.

– Ilmastomielessä tuntuu ikävältä, ja se on fyysisesti kuluttavaa. Mutta koen, että kansan valitsemana edustajana minun on säilytettävä aktiivinen toiminta Suomessa. On minulle tärkeää, etten etäännyt suomalaisten arjesta, Niinistö sanoo.

Vapaa-ajan Brysselissä tuore meppi aikoo kuluttaa kuntoa kohottamalla, sillä hän tietää, miten nelikymppisille miehillä tuppaa käymään. Niinistö kertoo etsivänsä seuraa squashin tai sulkapallon peluuseen.

– Vanhana jalkapalloilijana aion ilmoittautua myös tähän Brysselissä olevaan suomalaisten jalkapallojoukkueeseen, jossa vanhat jalkapalloilijat, kuten Olli Rehn ja Erkki Liikanen ovat olleet aktiivisia, Niinistö sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt