Jyrki Katainen myöntää: poliitikon ura vetelee viimeisiään – ”Nyt yritän etsiä jotain muuta mikä voisi sytyttää”

Jyrki Katainen toivoo voivansa palata Suomeen perheensä luo marraskuun alussa, kun Euroopan komissio lopettelee kauttaan.

19.7.2019 5:30

Euroopan komission varapuheenjohtajan, ex-pääministeri Jyrki Kataisen (kok) poliitikon ura vetelee toistaiseksi viimeisiään.

Uusi EU-komissio aloittaa työnsä loppuvuodesta, joten Kataisen komissaarin ura päättyy vielä tämän vuoden puolella. Uusi työ on edelleen haussa, mutta yksi asia on varma. Se ei liity enää politiikkaan.

– Haen vähän uutta suuntaa koko omalle elämälle, Katainen kertoo IS:lle Porin Suomiareenalla.

Katainen löytyi taannoin esimerkiksi uutistoimisto Bloombergin veikkauslistalta Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n uudeksi pääjohtajaksi.

Hän kuitenkin kertoo, ettei ole hakemassa paikkaa. Nyt on perheen aika.

– Ihan siitä syystä, että perhe on nyt päättänyt olla Suomessa. Se olisi mielenkiintoinen tehtävä sinänsä, mutta vaatisi sitten pysyvää asumista Washingtonissa.

Toukokuun lopulla Katainen kertoi sen sijaan hakeneensa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran seuraavaksi yliasiamieheksi, jonka viisivuotinen kausi alkaa ensi vuoden alusta. Nimityspäätöksen tekee syyskuussa Sitran hallintoneuvosto.

Hän kertoo seuranneensa hakuprosessi ”avoimin mielin”.

– Minun ymmärrykseni mukaan hakuprosessi on ollut hyvin avoin ja tasapuolinen. Katsotaan, mihin se sitten päättyy.

Muita vaihtoehtoja Sitran lisäksi hän ei toistaiseksi ole pohtinut.

Politiikkaan uusi työ ei kuitenkaan liittyisi. Kymmenen vuotta kokoomuksen puheenjohtaja ja seitsemän vuotta Suomen hallituksessa ovat tällä erää tarpeeksi.

– Olen ollut koko ikäni politiikassa, aika aikaansa kutakin. Politiikka on ollut elämäntapa, ammatti ja harrastus. Se on ollut sellainen, joka on sytyttänyt. Nyt yritän etsiä jotain muuta mikä voisi sytyttää.

Sen sijaan Katainen toimi eduskuntavaalien alla puolisonsa Mervi Kataisen kampanjassa, kun tämä pyrki eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä kokoomuksen listoilta.

Ääniä tuli 2 800, mikä ei riittänyt eduskuntaan.

– Pettymys on väärä sana, mutta hänen puolestaan harmitti. Hän on ollut politiikassa ja julkisessa hallinnossa töissä ja luottamustehtävissä. Hänestä olisi tullut hyvä kansanedustaja. Mutta ehkäpä sitten seuraavalla kierroksella uudestaan, Katainen vihjaa.

– Hän tekee nyt väitöskirjaa päätoimisesti. Politiikka ilmiselvästi kiinnostaa. Hän tekee sitten ratkaisuja, kun sen aika on.

Mervi Katainen ja perheen kaksi tytärtä ovat jo muuttaneet Suomeen alkuvuodesta.

Etenkin tyttäret ovat nauttineet Suomeen paluusta. Brysselin Eurooppa-koulussa oli sielläkin suomalaiset opettajat, mutta suurin muutos lapsille on mahdollisuus liikkua vapaammin.

– Tytöt ovat tykänneet kovasti, kun Suomessa on enemmän vapauksia. He saavat liikkua vapaasti, mikä ei ole Brysselissä mahdollista.

Tähän asti Katainen kertoo matkustaneensa perheen luo lähinnä viikonlopuiksi. Myös Suomen EU-puheenjohtajuuskausi kuljettaa kesällä ja syksyllä pohjoiseen, kun Katainen vierailee hallituksen kutsumana Helsingissä järjestettävissä epävirallisissa ministerikokouksissa.

Ensi viikolla luvassa on kuitenkin kesäloma.

– Käymme Rhodoksella ja elokuussa tavataan kavereita, ei sen ihmeempää.

Pysyvämmin hän toivoo pääsevänsä muuttamaan Suomeen ja vanhaan kotitaloon Espoossa marraskuun alussa, kun Euroopan komissio lopettelee kauttaan.

Katainen kertoo olevansa tyytyväinen Euroopan komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin valintaan.

– Hän sattuu myös olemaan ensimmäistä kertaa nainen. Oletusarvo komissiossa on se, että sukupuoltenkin välinen tasa-arvo edistyy. Se on äärettömän vahva viesti.

Komission puheenjohtajan valinnassa ohitettiin kuitenkin perinteinen kärkiehdokasmenettely. Menetelmä on Kataisen mukaan läpinäkyvyyttä ja kiinnostavuutta lisäävä elementti, mutta ei sekään täysin ongelmaton.

Hän ei näekään von der Leyenin valinnassa suurta ongelmaa.

– Ei tämä epädemokraattinen ole siinä mielessä, että jäsenmaiden hallituksilla on poliittinen mandaatti tehdä tällaisia esityksiä. Ja toiseksi parlamentti hyväksyi tämän. Tosin niukasti, mutta sillä on demokraattinen kate.

Demokratian toteutumisesta puhuttiin myös muutama viikko sitten, kun Euroopan parlamentin valtaryhmät sulkivat perussuomalaisten uuden Identiteetti ja demokratia (ID) -ryhmän EU:n merkittävien vastuupaikkojen ulkopuolelle.

Kataisen mukaan parlamentilla on kuitenkin täysi valta tehdä vastaavanlainen ratkaisu.

– Parlamentti voi järjestäytyä haluamallaan tavalla. Siellä oli Eurooppaa kehittävät voimat päätyneet siihen, että he haluavat että keskeiset puheenjohtajapaikat valiokunnissa ovat Eurooppaa kehittävien hallussa. Heillä on täysi valta tehdä tällainen ratkaisu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?