Laura Huhtasaari jännittää lastensa kotiutumisen puolesta Brysselissä – vaali-iltana esikoiselta kilahti puhelimeen paljonpuhuva viesti

Huhtasaaren lapset saavat äitinsä säännöllisesti illaksi kotiin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Laura Huhtasaari valitsi lapsilleen koulussa ranskan kielen. Yhdessä läksyjä tekemällä voi samalla oppia itsekin. –Minua kiinnostaa hirveästi kielet. Niiden osaaminen ei ole pelkästään yleissivistävää, vaan myös ainoa tapa päästä kulttuuriin käsiksi.

19.7.2019 7:52

Laura Huhtasaari toi perheensä Brysseliin road trip -hengessä. Perhe tuli viime viikolla laivalla Suomesta Saksaan, josta he ajoivat Saksan läpi Belgiaan ja lopulta Brysseliin.

Huhtasaari ja hänen puolisonsa Teemu Lämsä allekirjoittivat maanantaina vuokrasopimuksen 135-neliöiseen taloon läheltä Brysseliä. Tyttäret Hilla, 13, ja Ellen, 6, muuttavat pysyvästi Brysseliin äitinsä kanssa.

He aloittavat syksyllä koulussa, jossa on myös suomenkielinen puoli. Lääkärinä työskentelevä Teemu Lämsä on vuoroin kaksi viikkoa Brysselissä ja kaksi Suomessa.

Huhtasaari istuu väliaikaisessa työhuoneessaan sokkeloisen parlamenttirakennuksen uumenissa. Hän katsoo kalenteriaan ja luettelee tulevia kokouksia. Päivät venyvät pitkiksi.

Perussuomalaisten entinen varapuheenjohtaja ei kuitenkaan kerro jännittävänsä oman sopeutumisensa puolesta. Hän on asunut aikaisemmin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa ja vapaaehtoisena opettajana Mikronesiassa. Kyllä hän Brysseliin tottuu.

Parlamenttirakennusten takana sijaitsevassa Leopoldin puistossa voi bongailla hanhia, puluja ja joutsenia.

Lasten puolesta hän kuitenkin myöntää jännittävänsä. Lapsista nuorempi, 6-vuotias Ellen, on Huhtasaaren mukaan sosiaalinen. Hän ehti tehdä tuttavuuksia jo road tripillä Suomesta Brysseliin.

– Kun tultiin tänne, hän tajusi, että täällä puhutaan paljon eri kieltä. Hän haluaisi tutustua niin paljon kaikkiin, niin olisi mukava jos pystyisi juttelemaan enemmän. Sitä hän nyt miettii.

Huhtasaari kertoo, että Ellen ehti myös miettiä, löytyykö tulevasta koulusta kaveriksi myös tyttöjä, eikä pelkästään poikia.

Lapsista vanhempi, 13-vuotias Hilla on pikkusiskoaan paremmin perillä siitä, mitä muuttaminen tarkoittaa.

Kun Huhtasaaren läpimeno eurovaaleissa varmistui, Huhtasaari sai esikoiseltaan viestin.

– Siinä luki ”arvasin”, ja sitten sellainen vihanaama, nauraa Huhtasaari.

– Hänellä on kuitenkin jo omat piirit. Eilen Hilla sanoi vielä, että onhan tämä nyt iso juttu omasta rakkaasta kotikaupungista muuttaa ja vielä ulkomaille! Totta kai lapset sopeutuvat, mutta se on sellainen ainainen huoli, kun on vanhempi.

Laura Huhtasaari käveli avustajansa Mikael Lithin kanssa parlamentissa, kun vastaan käveli RKP:n Nils Torvalds.

Brysseliin muutto voi kuitenkin olla myös parannus entiseen. Huhtasaari kertoo, että viimeiset neljä vuotta hän on ollut viikot pois kotoa ja viimeiset kaksi vuotta viikonloputkin, koska puolueen varapuheenjohtajuus tuotti niin palon töitä. Nyt lapset saavat iltaisin äitinsä kotiin.

Työmäärä on silti sen verran iso, että Huhtasaari kertoo ottavansa kotiinsa au pairin auttelemaan. Au pair tulee todennäköisimmin Suomesta.

Huhtasaari kertoo saaneensa paljon vinkkejä europarlamentaarikon työstä puolueen puheenjohtajalta ja väistyneeltä europarlamentaarikolta Jussi Halla-aholta.

Niistä tärkein oli ”pidä katse pallossa”.

– Tämä talo on sellainen, että se saattaa imaista mukaansa. Pitää pitää katse pallossa. Sain tietysti myös ihan käytännön vinkkejä, Huhtasaari kertoo.

Huhtasaaren perussuomalaiset kuuluu Identity & Democracy -ryhmään, joka koostuu Euroopan oikeistopopulistisista puolueista.

Huhtasaarella on kansainvälistä kokemusta vaihto-opiskelusta Yhdysvalloissa. Hänen isäntäperheensä Nebraskassa on nykyään kovia Trumpin kannattajia. Huhtasaari oli ”host-sisterinsä” häissä morsiusneitona, ja yhteydenpito on edelleen aktiivista.

Koko ryhmä koostuu euroskeptikoista, jotka ovat koko instituution olemassaoloa vastaan. Sen vuoksi muut ryhmät ovat päättäneet sulkea ryhmän jäseniä pois parlamentin luottamustehtävistä liittoutumalla heitä vastaan. Muut ryhmät ovat sitoutuneet äänestämään ID-ryhmän jäsenen vastaehdokasta kaikkien valiokuntien puheenjohtajaa valitessa.

Huhtasaari pitää tätä epädemokraattisena, jossa D’Hontin periaate ja demokratian henki unohdetaan.

Huhtasaari kuitenkin kieltää, että Eu-skeptikon olisi vaikea löytää paikkansa parlamenttirakennusten sokkeloissa.

– Minulla ei ole mitään vaikeuksia, koska tiedän, mistä on kyse. En ole täällä hakemassa EU-byrokraattien tai Eu:n federalistimyönteisten hyväksyntää, vaan olen oikeasti täällä muuttamassa maailmaa.

Huhtasaari on siviiliammatiltaan opettaja. Hän on ollut lähetystyössä vapaaehtoisena opettajana Mikronesiassa, jossa opetti 2.-luokkalaisia englanniksi.

Modernissa länsimaisessa politiikassa on nähtävissä kahtiajako, jonka toisella puolella on globalistit ja toisella puolella lokalistit. Euroopan unionissa näitä edustaa toisella puolella ainakin vihreät ja toisella puolella juuri perussuomalaisten kaltaiset kansallismieliset oikeistopopulistit.

Kevään vaaleissa sekä vihreät että kansallismieliset nostivat paikkamääräänsä. Kumpi näistä on Huhtasaaren mukaan vahvempi viiden vuoden päästä?

– Kansallismielisten nousua ei pysty estämään, mutta varmasti tämä kahtiajako syvenee, Huhtasaari analysoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?