Iiris Suomela: Naisten esiinmarssi vaaleissa pani eduskunnan uusiksi: ”Meitäkin oli pakko ottaa miehisiin valiokuntiin”

Eduskunnan nuorin kansanedustaja tunnistaa politiikasta edelleen naisten ja miesten aiheita.

18.7.2019 20:57

Vihreiden tuore kansanedustaja Iiris Suomela on ollut mediamyllerryksessä valinnastaan alkaen. Hän itse kummastelee saamaansa mediahuomiota, mutta näkee siinä myös hyviä puolia.

– Toki se on myös hyvä, koska kun lähtee puolustamaan tasa-arvoa politiikassa, niin tavoitteena on herättää keskustelua.

– Nyt sitten ollaankin melkein kaksi kuukautta puhuttu nuorten, naisten ja vähemmistöjen asemasta tässä yhteiskunnassa ja politiikassa, Suomela toteaa tyytyväisenä.

Aikaisempina muutamana vuonna Suomela on edustanut Porissa ”kasvattajaseuraansa” vihreitä nuoria. Järjestön puheenjohtajana ollessaan häntä pysäyttelivät kaduilla lähinnä puolueaktiivit. Nyt uudessa roolissaan kansanedustajana ovat hihasta tulleet nykimään ”ihan tavalliset porilaisetkin”.

Sujuvasanaista keskustelijaa on totuttu näkemään erityisesti tilanteissa, joissa käsitellään tyypillisesti ”naisten aiheita”, kuten tasa-arvosta, feminismistä ja seksismistä. Vierailullaan Ylen aamu-tv:ssä kesäkuussa Suomela toivoi, että häneltä kysyttäisi hänen leipälajiensa lisäksi myös esimerkiksi verotuksesta.

Porin SuomiAreenalla Suomela on ollut hyvin haluttu keskustelija. Hän osallistui viikon aikana yhteensä kuuteen eri paneeliin, joiden aiheet vaihtelivat ilmastosta ja tulevaisuudesta eläkkeisiin ja talouteen.

Rahasta ja taloudesta edustaja pääsee syksyllä keskustelemaan kyllä enemmänkin, sillä hän on puolueensa valiokuntavastaava valtiovarainvaliokunnassa.

– Yhdessä ministerien ja erityisavustajien kanssa tartutaan elokuun alussa talousarvioon.

– Kiinnostavia aikoja on elokuussa edessä.

Talous- ja puolustuspolitiikka mielletään usein miehekkäiksi aiheiksi. Suomelan mukaan tämä oli nähtävissä SuomiAreenallakin.

– Kun varhaiskasvatuksesta oli tilaisuus, niin lavalla oli pelkkiä naiskansanedustajia. Monesti kun puhutaan puolustuspolitiikasta, ja valitettavasti edelleen myös taloudesta, niin lavalla on sitten enemmän miehiä.

– Se on valitettavaa, koska totta kai lapset ja perheet, ja toisaalta myös puolustus ja talous ovat meidän kaikkien asioita, Suomela painottaa.

Eduskunnassa aiheiden jakautuminen näkyy Suomelan mukaan esimerkiksi valiokuntien sukupuolijakaumassa. Toisaalta nyt, kun eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia, on tilanne Suomelan mukaan hieman parempi.

– Nyt ollaan poikkeuksellisen tasa-arvoisessa tilanteessa, koska naisia on eduskunnassa ennätysmäärä, joten meitäkin oli pakko ottaa niihin perinteisesti miehisiin valiokuntiin.

– Toisaalta meillä on noussut myös uusi nuori miessukupolvi, joka on kiinnostunut koulutuksesta ja kasvatuksesta ja tällaisista tyypillisemmin aikaisemmin naisille kuuluvista aiheista, edustaja iloitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?