Ohisalo johtaa tänään ministerikokousta Helsingissä – agendalla etenkin Välimeren turvapaikanhakijat: ”lähdetään yhdessä hakemaan väliaikaisia ratkaisuja”

Julkaistu:

Maria Ohisalo isännöi tänään eurooppalaisia kollegoitaan.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) johtaa puhetta EU:n sisäministerien epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä tänään torstaina. Ohisalo kertoi IS:lle tiistaina, että agendalla on päästä aloittamaan neuvottelut ja keskustelut väliaikaisesta ratkaisusta Välimeren yli tulevien turvapaikanhakijoiden sijoittamiseen.

– Suomen EU-puheenjohtajuusohjelma lähtee siitä, että lähdetään yhdessä hakemaan väliaikaisia ratkaisuja Välimeren tilanteeseen. Nyt on pitkään ollut tilanne se, että komissio joutuu jokaisen laivan kohdalla erikseen ottamaan jäsenmaihin yhteyttä, Ohisalo kertaa.

Sisäministerin mukaan moni jäsenmaa on ollut hyvin aloitteellinen asian selvittämisen kanssa.

Sisäministerien yhteinen illalliskeskustelu käytiin jo keskiviikkona. Ohisalo kertoi sisäministerien yhteisestä illallisesta jo aikaisemmin Twitterissä.

Ohisalon mukaan nyt, kun parlamentti ja komissio EU:ssa vaihtuvat, on meneillään sellainen suvantovaihe, jolloin on sopiva aika keskittyä vain keskustelemiseen ja neuvottelemiseen ilman painetta uusien lainsäädäntötekstien luomisesta.

Suomessa järjestettävissä epävirallisissa ministerikokouksissa ei voida tehdä virallisia päätöksiä. Päätökset tehdään jäsenmaista koostuvissa Euroopan unionin neuvoston kokouksissa, joita järjestetään Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana Brysselissä ja Luxemburgissa. Suomi on puheenjohtajana myös näissä kokouksissa.

Torstain sisäministerien kokouksen agendalla ovat esimerkiksi keskustelut sisäisen turvallisuuden tulevaisuudesta ja maahanmuutosta.

– Tällä annetaan tulevalle komissiolle työlistaa, osoitetaan, että näistä asioista ministerineuvosto haluaa myös komission jatkossa keskustelevan, Ohisalo toteaa.

Sisäministerin mukaan Suomi haluaa löytää asiaan yhteisen ratkaisun, jotta jokaisen Välimereltä saapuvan laivan kohtalosta erikseen päättämisen sijaan voitaisi EU:ssa tukeutua yhteen yhteiseen toimintamalliin.

– Täytyy saada muodostettua yhteenliittymä eri valtioista, jotka ovat valmiita kantamaan tästä enemmän vastuuta ja osoittamaan eurooppalaisittain kaikille, että Euroopassa ollaan yhdessä ja kannetaan yhdessä vastuuta.

Ohisalon mukaan hallituksen viimeperjantainen päätös ottaa viisi turvapaikanhakijaa Maltalta osoittaa hyvin juuri yhteisvastuuta ja Suomen solidaarisuutta sellaista maata kohtaan, joka joutuu jatkuvasti kamppailemaan asian kanssa.

– Asiassa kannattaa ottaa huomioon myös se, että Suomi on rajavaltio EU:ssa ja Suomella on Euroopan pisimpiä ulkorajoja Venäjän kanssa. Myös meille on siis tärkeää se, että jäsenvaltiot kantavat yhdessä vastuuta siirtolaisuudesta.

Ohisalo kertoo, että ISIS-perheiden palauttamisen selvittäminen ei ole virallisesti maiden sisäministerien tapaamisen asialistalla, mutta siitäkin saattaa syntyä keskustelua. Sisäministerin mukaan kaikki asiat, jotka liittyvät ihmisoikeusiin tai kansainvälisiin sopimuksiin voivat nousta kokouksessa keskustelun aiheeksi.

Loppuviikon kokoukseen on saapunut useiden merkittävien EU-maiden sisäministereitä. Maat eivät aina lähetä epävirallisiin ministerikokoukseen ministereitään, vaan esimerkiksi valtiosihteereitä tai osaston päälliköitään kokouksen aihealueesta riippuen.