Eero Heinäluoma muuttaa yksin Brysseliin – vaimosta erossa oleminen on raskasta: ”Isompi asia kuin kuvittelin”

Julkaistu:

”Välillä elämässä sataa vettä ja tuiskuaa.”
Suomen EU-vaalien ylivoimainen äänikuningas, entinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma selosti viime keskiviikon ohjelmaansa.

Ensin komission silloinen puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyen on demariryhmän kuultavana. Sen jälkeen on Suomen demarivaltuuskunnan kokous, sitten budjettivaliokunnan demariryhmän kokous. Sitten on talousvaliokunnan ja myöhemmin budjettivaliokunnan järjestäytymiskokouksen. Illalla Heinäluoma tapaa espanjalaisia meppejä.

– 12 tuntia ylittyy täällä työpäivissä. Jos tulisi työsuojelutarkastaja, niin tämä työmaa lopetettaisiin, nauraa Heinäluoma.

Samanlaista menoa on jatkunut lähes toukokuun eurovaaleista asti. Kesäkuussa Brysselissä ollessaan hän kiiruhti palaverista toiseen, ei ehtinyt syödä kunnolla lounasta ja meni nukkumaan myöhään vain herätäkseen aikaisin.

– Kun oli ollut täällä kaksi päivää, tekstasin puolisolleni Aylalle, että hae minut pois täältä, Heinäluoma kertoo.


Heinäluoma on löytänyt itselleen jo kahden makuuhuoneen asunnon kymmenen minuutin kävelymatkan päästä europarlamentin rakennuksista. Aiemmin siinä oli vuokralaisena Norjan lähetystö ja Heinäluoma tykästyi asunnon skandinaaviseen ilmeeseen. Hän muuttaa asuntoon vasta elokuussa, jolloin hän aikoo ajaa Suomesta Brysseliin tavarat mukanaan.

63-vuotias veteraanipoliitikko muuttaa kaupunkiin yksin. Vaimo, Ayla Shakir, jää Helsinkiin. Yhteinen aika jää siis yleensä viikonloppujen varaan.

Se on henkisesti raskasta.

– Kyllä se on isompi juttu, isompi kuin kuvittelin. Sitä on aina vähän optimistisempi näissä asioissa. Mutta me olemme nyt päivittäin olleet puhelin- ja tekstiviestiyhteydessä.

Heinäluoman ensimmäinen vaimo, Satu Siitonen-Heinäluoma, kuoli äkillisen sairauden uuvuttamana 2015. Heinäluoma kihlautui Ayla Shakirin kanssa vuonna 2017. Pari vihittiin marraskuussa 2018.

Vaimosta erossa olemisen lisäksi jatkuva matkustaminen kuluttaa myös fyysisesti. Heinäluoma kuvaa jatkuvaa liikkeellä oloa hiukan epätodelliseksi elämäksi. Toisaalta se on sitä samaa työtä, jota maakunnista tulleet kansanedustajat ovat tehneet iät ajat. Tulevat Helsinkiin tiistaiksi, lähtevät perjantaina

Heinäluoma kertoo kunnioittaneensa aina maakuntaedustajia. Helsinkiläisenä hän on aina päässyt iltaisin läheistensä luo. Se muuttuu nyt. Meppinä kesken viikon kotona käyminen on vielä vähän vaikeampaa kuin maakuntakansanedustajalla.

– Tämä on reissulassen elämää. Mutta ei voi valittaa, itsepähän olen tieni valinnut.

Kevään vaaleissa Heinäluoma sai 128 113 ääntä. Hän oli vaalien äänikuningas, mutta korkealla myös kaikkien aikojen tilastoissa.

Heinäluoma kertoo tutkineensa vanhoja vaaleja ja tulleensa tulokseen, että äänisaalis oli yksi parhaista, ellei paras demarin saama eurovaaleissa.

Viisi vuotta sitten demareiden kaksi parasta ehdokasta, Liisa Jaakonsaari ja Mia-Petra Kumpula-Natri saivat molemmat alle 50 000 ääntä. 1990-luvun vaaleissa Pertti Paasion tulos oli hyvä, mutta koska vaalit järjestettiin kuntavaalien yhteydessä, äänestysprosentti oli selvästi parempi kuin nyt keväällä.

– Kyllä se aika hiljaiseksi veti silloin sunnuntai-iltana. Kiva, että politiikassa tulee välillä positiivisiakin yllätyksiä.


Heinäluoma on kertonut avoimesti, että on valmis Suomen komissaarin pestiin Jyrki Kataisen seuraajaksi. Pääministeriksi noussut Antti Rinne kuitenkin halusi tehtävään ensisijaisesti naisen, joten Suomi esittää tehtävään Jutta Urpilaista.

Heinäluoma oli eri mieltä valintatavasta.

– Minusta ei ole hyvä, että etukäteen päätetään, että johonkin virkaan valitaan mies tai nainen. Minusta on parempi, että on avoin kilpailu.

Heinäluoma kuitenkin toteaa, että hän oli ensisijaisesti ehdolla europarlamenttiin ja vain toissijaisesti komissioon. Siksi hän ei kanna kaunaa sen koommin Rinnettä kuin Urpilaista kohtaan.

– Me tulemme hyvin toimeen. Politiikassa täytyy tottua siihen, että aina ei oma tahto toteudu.

– Minunkin elämä on näyttö siitä, että välillä elämässä sataa vettä ja tuiskuaa. Sitten aurinkokin tulee pilvien takaa esille. Kun sen näin ajattelee, se rauhoittaa aikalailla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt