Jyrki Katainen haluaisi kieltää yhden sanan käytön – ”Jos onnistumme kiertotalouden edistämisessä, siitä ei ole enää tarvetta puhua”

Julkaistu:

Suomen EU-puheenjohtajakauden ympäristö- ja ilmastoministerien kokouksessa haettiin askelmerkkejä ilmastonmuutoksen torjuntaan.
Eurooppalaisten ympäristö- ja ilmastoministerien perjantain kokous käsitteli kiertotaloutta. Kiertotalous on liitetty oleelliseksi osaksi ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviä strategioita, sillä sen uskotaan olevan avain esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksessa sovittujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Kiertotaloudella tarkoitetaan luonnonvarojen ja muiden resurssien parempaa ja pidempää käyttöä ja palveluiden suosimista tuotteiden sijasta, esimerkiksi erilaisten vuokraus- ja lainausmahdollisuuksien kautta.

Komission istuva varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok/EPP) oli perjantain kokouksen pääpuhujana kiertotalouden tulevaisuutta pohtineessa työistunnossa. Katainen vastaa komissiossa työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä.

Uusi EU-komissio aloittaa työnsä loppuvuodesta, joten Kataisenkin komissaarin ura päättyy vielä tänä vuonna. Hän kertoi perjantain lehdistötilaisuudessa toivovansa ainakin yhtä asiaa uudelta komissiolta – jäte-sanan kieltoa.

– Jos onnistumme kiertotalouden edistämisessä, jätteen määrä laskee niin, ettei siitä ole enää tarvetta puhua.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) totesi lehdistötilaisuudessa, että on päivänselvää, että ilmastonmuutoksen torjunnan periaatteet tulee kiertotalouden kautta ulottaa myös EU:n kilpailukyvyn perusperiaatteiksi.

– Euroopassa yleisimmin käytettyjen materiaalien parempi kierrättäminen voisi leikata yli puolet teollisuuden päästöistä vuoteen 2050 mennessä, Mikkonen muistuttaa.


Mikkosen mukaan aiheesta oli käyty ministerien kesken hyvin hedelmällisiä ja mielenkiintoisia keskusteluja. Maat löysivät yhteisymmärryksen ainakin siitä, että kiertotaloutta tulisi ensisijaisesti pyrkiä edistämään rakennus-, elintarvike- ja tekstiilialoilla sekä elektroniikan alalla.

Jyrki Katainen näkee, että EU on maailman johtava kiertotalouden edistäjä ja suurin kiitos siitä kuuluu Kataisen näkemyksen mukaan eurooppalaisille yrityksille. Kaupungeissa on Kataisen mukaan paljon potentiaalia kiertotalouteen liittyvien innovaatioiden testausalustoina ja edistyksen kiihdyttäjinä.

EU-maiden sisällä kiertotalouden tila vaihtelee. Kataisen mukaan esimerkiksi Suomessa, Alankomaissa, Belgiassa, Ruotsissa ja Tanskassa ollaan jo hyvin onnistuttu omaksumaan kiertotalouden periaatteita.

– Esimerkiksi Alankomaissa edistettiin kiertotaloutta julkisilla hankinnoilla siten, että puolustusvoimat päätti tilata armeijalle puvut, jotka oli valmistettu täysin kierrätetyistä materiaaleista.

– Voitte varmaan kuvitella, miten tämä kasvatti kierrätettyjen tekstiilien markkinoita, Katainen maalaili.

Komissaari korostaa, että EU:n vahvuus myös kiertotalouden edistämisessä on johtaa kehitystä asettamalla yhteisiä kriteerejä ja laatustandardeja erilaisille tuotteille ja palveluille. Varapuheenjohtaja tuo esille komission kaksi projektia, jotka voivat toteutuessaan hänen mukaansa laajentua maailmanlaajuisiksi standardeiksi.

Komissio on jo saanut läpi kertakäyttömuovien käyttöä rajoittavan esityksensä. Kiellon on määrä tulla voimaan vuonna 2021.


EU kehittelee parhaillaan laatustandardeja esimerkiksi muovipakkausjätteelle. Kun yhteiset ehdot muovipakkauksille saadaan luotua, voidaan jätettä liikutella ja myös käsitellä ympäri Eurooppaa.

Toinen projekti käsittelee mereen hajoavia muoveja. EU pyrkii siihen, että muovit hajoaisivat meressä kokonaan eivätkä jättäisi jälkeensä mikromuoveja. Näin voitaisi vähentää merten muovikuormitusta.

Suomen EU-puheenjohtajakauden epäviralliset ministerikokoukset jatkuvat seuraavalla viikolla sisä- ja oikeusministerien tapaamisilla. Epävirallisissa ministerikokouksissa ei tehdä virallisia päätöksiä, mutta ne toimivat tärkeinä keskustelu- ja neuvotteluareenoina EU-maiden päättäjille.

Esimerkiksi tämän viikon ympäristö- ja ilmastoministerien kokouksissa neuvoteltiin EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta, joka on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt