Pekka Puska pani lähes 200 000 euroa vaalibudjettiin omasta taskusta – ei päässyt läpi eurovaaleissa

Pekka Puska ei vastaanottanut eurovaalikampanjaansa lainkaan yksityisiä lahjoituksia.

Pekka Puska kampanjoi keväällä muun muassa Maailma Kylässä -festivaaleilla Helsingissä.

12.7.2019 13:59

Pekka Puska (kesk) sijoitti kevään eurovaalikampanjaansa muhkean potin omaa rahaa. Eikä päässyt euroedustajaksi, vaan jäi varasijalle. Puska palautti tänään perjantaina lakisääteisen vaalirahoitusilmoituksensa. Sen mukaan Puskan koko vaalibudjetti oli 199 885 euroa, josta lähes kaikki oli omaa rahaa. Ainut ulkopuolinen tuki tuli omalta puolueelta: 3 510 euroa.

– Kyllähän se summa suurelta tuntuu, mutta halusin tehdä kunnon kampanjan ja sain yli 20 000 ääntä. Siinä mielessä kampanja oli onnistunut, Puska sanoo.

 Minulla oli taloudelliset mahdollisuudet maksaa itse kustannukset.

Puska kertoo IS:lle, että hän oli tehnyt ennen vaaleja merkittävän periaatepäätöksen: hän ei ottanut taloudellista tukea vastaan. Puskalle kyllä tarjottiin sitä monta kertaa, mutta hän kieltäytyi.

– Ainakin viisi tahoa tarjosi rahaa, mutta sanoin kaikille, että pidän periaatteesta kiinni. On helpompi sitten sanoa, ettei ole mitään riippuvuuksia, Puska uskoo.

Puska ei halua paljastaa rahaa tarjonneita tahoja, mutta sanoo, että ne olivat erilaisia toimijoita: järjestöjä, yrityksiä ja säätiöitä.

– Minulla oli taloudelliset mahdollisuudet maksaa itse kustannukset, Puska kertoo tilanteestaan.

Pekka Puskalla on omien sanojensa mukaan ”kohtuullinen osakepotti” joka on vanhemmilta peritty ja sen jälkeen kasvanut.

Lähes koko 200 000 euron vaalibudjetti suli vaalimainontaan.

– Kun vaalipiirinä on koko maa, se on huomattavasti paljon isompi operaatio kuin eduskuntavaalit. Pitää olla valtakunnallinen ilmoittelu sekä maakuntalehdissä että televisiossa, Puska uskoo.

Puskan budjetista lehtimainontaan kului yli 100 000 euroa, TV haukkasi 40 000 ja radiokin lähes 7 000 euroa. Lisäksi mainonnan suunnitteluun meni yli 41 000 euroa.

Laaja mainostaminen kannatti kuitenkin Puskan mukaan.

– Sain kohtuullisen tasaisesti ääniä ympäri maata.

Puska ei myönnä olevansa pettynyt, vaikkei euroedustajan paikkaa suuresta satsauksesta huolimatta tullutkaan.

– Kun vaaleihin lähtee, tosissaan lähtee. Mutta siihen on aina varauduttava [ettei paikkaa tule], Puska sanoo.

Taloudellisen satsauksen lisäksi Puska kertoo kiertäneensä kahden kuukauden aikana lähes kaikki Suomen maakunnat ja tehneensä intensiivisen kiertueen.

– Monenlaisia elämyksiä tuli, kun maata kiersi. Oli rikastuttavaa tunnustella Suomen kansan pulssia mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa. Se oli parasta, Puska sanoo.

Puska oli eduskunnassa kaksi eri kertaa, ensin 1987–91 ja uudelleen 2017–19. Pitkäaikainen Kansanterveyslaitoksen ja THL:n johtaja Puska, 73, sanoo jatkavansa työntekoa terveysalan asiantuntijatehtävissä sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Juttua muokattu 22.7.2019 kello 10.41: Pekka Puska korjasi 19.7.20198 omaa vaalirahoitusilmoitustaan, jossa oli virheellisesti jotkut luvut kahteen kertaan. Juttuun ja otsikkoon korjattu uuden ilmoituksen mukaiset luvut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?