Kolmannes suomalaisista luottaa Rinteen hallitukseen – keskustan kannattajat epäilevät

Opposition kykyihin uskoo joka neljäs.

Luottamus Rinteen hallitukseen on sen alkumetreillä 6–8 prosenttiyksikköä heikompi kuin Juha Sipilän (kesk) hallitukseen sen aloittaessa vuonna 2015.

10.7.2019 6:58

Reilu kolmannes suomalaisista luottaa Antti Rinteen (sd) hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita. Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä tutkimuksessa 35 prosenttia vastanneista arvioi hallituksen kyvyt erittäin tai melko hyviksi. Noin neljännes suhtautuu asiaan neutraalisti ja suunnilleen yhtä moni epäilee hallituksen kyvykkyyttä.

Luottamus Rinteen hallitukseen on sen alkumetreillä 6–8 prosenttiyksikköä heikompi kuin Juha Sipilän (kesk) hallitukseen sen aloittaessa vuonna 2015.

Hallituspuolueiden kannattajat ovat opposition kannattajia luottavaisempia. Hallituspuolueiden kannattajiksi ilmoittautuneista 65 prosentilla on hallitukseen luottoa ja vain kahdeksan prosenttia epäilee sen kykyjä.

Keskustan kannattajat epäileväisiä

Sdp:n kannattajien luottamus on vankinta, heistä 89 prosenttia luottaa hallitukseen. Vasemmistoliiton tukijoista 78 prosenttia uskoo hallituksen kykyihin. Vihreistä samoilla linjoilla on 64 prosenttia.

Keskustan kannattajat ovat selvästi epäilevämpiä, sillä heistä vain 38 prosenttia arvioi uuden hallituksen kyvyt hyviksi. Joka viides keskustan kannattaja epäilee niitä.

Opposition kannattajien keskuudessa Rinteen hallituksen kykyjä epäilee 60 prosenttia.

Hallitukseen luotetaan kuitenkin enemmän kuin oppositioon, jonka kyvykkyyteen hoitaa Suomen asioita ja tarjota hallituksen politiikalle vaihtoehtoja uskoo 28 prosenttia vastanneista. Kolmannes ei usko opposition kyvykkyyteen. Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa luotto oppositioon on suurinta, sillä heistä kaksi kolmesta uskoo opposition pystyvän tarjoamaan hallitukselle vaihtoehtoja. Kokoomuslaisista tätä mieltä on 55 prosenttia.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti KantarTNS Gallup Kanavalla kesäkuun alussa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 003. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?